CvičeníKrása

Bigorexie: Posedlost dokonalým tělem, která může i zabíjet

Chtít mít zdravé tělo a hezké tělo je jistě přirozené. Jenže i tato zpočátku správná touha se může zvrhnout v něco nebezpečného a nežádoucího, co může ohrožovat naše zdraví. Jedná se o problém zvaný bigorexie či také svalová dysmorfie nebo Adonisův komplex. Je to stav, kdy člověk není schopen přestat přemýšlet o své vzhledu, a právě touha po dokonalém těle mu diktuje celý jeho život. Takový člověk má pocit, že je jeho tělo škaredé, nedostatečně svalnaté a celkově nepřitažlivé. Proto chce svaly posílit, aby byl pro ostatní ideálem krásy. Taková představa se však dokáže snadno zvrhnout v naprostou posedlost, kdy takový člověk nedělá nic jiného, než jen cvičí. Možná vám tento problém zní povědomě a třeba se týká rovnou někoho z vašeho nejbližšího okolí nebo právě vás.

Nemoc těla i duše

Všichni asi dobře známe anorexii – tato porucha postihuje zejména mladé ženy, ale rozhodně to neznamená, že by jí nemohli trpět třeba i muži. Anorexie je typická tím, že postižený jedinec odmítá jídlo a své tělo vnímá v pokřiveném světle. Podobně vážnou poruchou je také bigorexie. I když to tak na první pohled rozhodně nevypadá, protože takový člověk vypadá velmi zdravě, dobře a působí, že je v perfektní kondici.

Stejně jako u anorexie má ale nemocný trpící bigorexií zcela nerealistické vnímáním vlastního těla a domnívá se, že trpí nedostatky, které však vidí jen o sám. Právě tato poruchu je prý podle odborníků aktuálně na vzestupu a nejčastěji jí trpí muži ve věku 18 až 20 let, ale může postihovat i ženy. Hlavním příznakem je pak především závislost na cvičení a posedlost vlastním vzhledem.

Cvičení není nikdy dost

Mezi běžné příznaky této poruchy patří především to, že takový člověk tráví celé dny v posilovně a tlačí své tělo za limity. Namísto odpočinku pociťuje neukojitelné nutkání vrátit se a trénovat znovu. Obvykle také nechybí to, že takový člověk dodržuje nějakou dietu, aby dosáhl vysněné váhy a nabral svaly. I když to možná na první pohled není patrné, obvykle nenávidí své tělo a má pocit, že stejné nedostatky na něm vidí také všichni okolo, a proto jej nemohou přijímat a mít rádi.

Závislost jako každá jiná

Možná byla za posilováním původně obyčejná touha získat zdravější vzhled, ale postupem času se proměnila v chronickou závislost, která již nezná meze. Takový člověk se pak touží stát největším svalovcem z okolí, protože právě takoví muži jsou obdivováni a žádáni. Pokud se bigorexie neléčí, bude se samozřejmě dále zhoršovat a hrozí až nadužívání různých steroidů, dále i deprese nebo myšlenky na sebevraždu.

Jak poznáte, že jde o vážný problém?

I když je bigorexie především psychické onemocnění, může se projevovat i fyzickými příznaky. Je to zjevná posedlost vzhledem, která se projevuje neustálou kontrolou těla v zrcadle. Nemocný člověk je také výrazně fixovaný pouze na zdravou stravu a doplňky stravy, jeho nespokojenost může vést až k depresím nebo záchvatům vzteku, či také sebevraždě. Je velmi těžké určit přesnou hranici toho, kdy je člověk jen ambiciózní a chce dosahovat skvělých výsledků, a kdy už jde skutečně o nemoc, která se musí léčit.

Všeho moc škodí

Cvičení je samozřejmě zdravé, ale neustálé a nikdy nekončící sportování vede k nadměrného opotřebování tělesného aparátu a dalším potížím. Bigorektici také často ve stravě přijímají nadměrné množství bílkovin, což poškozuje játra a ledviny. Vždyť ne nadarmo se dně neboli pakostnici říkalo nemoc králů právě proto, že jedli až příliš masa, a tudíž i příliš mnoho bílkovin.

Rizikové faktory

Jako u každou nemoci, i zde se určitě najde pár rizikových faktorů, byť se odborníci shodují na tom, že nelze tyto faktory nějak jednoznačně vytyčit. Je ale jisté, že to mohou být muži i ženy a obvykle má značný vliv výchova a zážitky z dětství, zejména pak výsměch nebo šikana. Někdy to však může být i necitlivě vyřčená poznámka o vzhledu, která dokáže nadělat pěkné škody. Vše se odvíjí také od osobního sebevědomí a sebehodnocení.

Problémy moderní doby

Je jasné, že podobné nemoci se začaly masově rozmáhat až s nástupem blahobytu a kultu krásy. Dnes se již ví, že mladí lidé jsou velmi náchylní k poznámkám o svém vzhledu a jsou přesvědčeni, že právě to, jak vypadají, dokáže také do značné míry determinovat jejich úspěch nebo neúspěch na mnoha životních polích.

Sami nezvítězíte

Jestliže máte pocit, že se tato porucha týká vás nebo někoho z vašich blízkých, nečekejte, že nemoc porazíte sami. Je potřeba najít si odbornou pomoc, která vás nasměruje a pomůže vás vrátit zpět do normálu. Je nezbytné omezit cvičení a ukončit užívání všech podpůrných doplňků. Je také třeba odhalit příčiny, které vedou k touze po dokonalém těle.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/bigorexia

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Anush Gorak ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button