CvičeníJídlo a stravování

Těchto 8 zvyků vás může omladit až o 6 let, tvrdí vědci

Podle jedné ze studií existují určité životní strategie a mechanismy, které dovedou zpomalit biologické stárnutí a navrátit vám mladistvou energii. Podle všeho se zdá, že by tyto strategie mohly také snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a dalších nemocí spojených se stárnutím.

Tento seznam 8 základních životních potřeb zahrnuje:

  • kvalitní spánek
  • zdržet se kouření
  • pravidelná fyzická aktivita
  • zdravá strava
  • udržování zdravé hmotnosti
  • zdravá hladina cukru a cholesterolu v krvi
  • udržování krevního tlaku v normě
  • mentální pohoda

Životně důležitá osmička pomáhá zpomalit biologické stárnutí

Vědci zkoumali, jak dobře lidé dodržují kontrolní seznam a jaký to má vliv na jejich kardiovaskulární zdraví. Osm měřítek bylo zprůměrováno a na základě tohoto skóre byli lidé zařazeni do kategorií s vysokým, středním nebo nízkým kardiovaskulárním zdravím. Tým vědců také měřil proces biologického stárnutí tím, že vypočítal fenotypový věk účastníků studie. Fenotypové stáří vychází z chronologického věku a výsledků devíti krevních testů vybraných k měření metabolismu, zánětu a funkce orgánů.

Pro určení zrychlení fenotypového věku každé osoby byl vypočítán rozdíl mezi jejím chronologickým a fenotypovým věkem, aby se zjistilo, zda stárne rychleji nebo pomaleji vzhledem ke svému chronologickému věku. U 6 500 dospělých osob, které byly do studie zapojeny, vědci zjistili, že lidé s vysokým kardiovaskulárním zdravím byli fyziologicky mladší, než byl jejich skutečný věk. Naopak u osob s nízkým kardiovaskulárním zdravím bylo zjištěno, že stárnou rychleji, než se očekávalo.

Co je to biologické stárnutí?

Biologické stárnutí zahrnuje celou řadu fyziologických změn, ke kterým dochází s přibývajícím věkem. Současný výzkum naznačuje, že tyto změny jsou ovlivněny především změnami funkce genů souvisejícími s věkem. Tyto změny ovlivňují funkci imunitního systému, metabolismu, kardiovaskulárního systému a mozku a mohou mít potenciálně nepříznivý vliv na naše zdraví.

Jak zpomalit biologické stárnutí?

Předpokládá se, že 8 základních životních návyků ovlivňuje programování genů, pravděpodobně prostřednictvím epigenetických mechanismů. Tyto návyky se zapojují do regulačních obvodů, které se s věkem mění, a vysílají zásadní signály, které mohou obnovit epigenetické programy do mladistvějšího stavu. Dokonce prý existují důkazy podporující myšlenku, že faktory životního stylu, jako je strava, spánek a cvičení, mohou modifikovat tyto programy.

Proč dodržovat 8 klíčových zásad?

Chcete-li si dlouhodobě osvojit „základní osmičku cílů“, je nejdříve důležité si uvědomit, kde se na své cestě za zdravím nacházíte, a vědět, že i malé změny mohou mít velký význam, pokud na nich budete v průběhu času stavět. Je velmi důležité zůstat v kontaktu se svým zdravotnickým týmem nebo využívat i další zdroje, abyste mohli posoudit svůj pokrok. Využijte tento nástroj k tomu, abyste přizpůsobili přístup ke zdraví a wellness svým specifickým potřebám a věděli, kdy se obrátit o pomoc.

Kontrolní seznam 8 základních návyků představuje soubor osmi zvyků, které vám mohou pomoci zlepšit kardiovaskulární zdraví. Nový výzkum také naznačuje, že může zpomalit biologické stárnutí v průměru asi o šest let. Změny životního stylu mohou ovlivnit stárnutí tím, že pozitivně ovlivní naše epigenetické hodiny. Dodržováním kontrolního seznamu a spoluprací s poskytovatelem zdravotní péče můžete zvýšit své šance na delší a zdravější život.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/these-8-habits-can-reduce-your-biological-age-up-to-6-years#Lifes-Essential-8-helps-slow-biological-aging
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-silnice-zena-ulice-3764537/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button