CvičeníNávod

Netradiční způsoby, kterými procvičíte mozek. Už za pár minut denně

Náš mozek potřebuje stejně jako jiné části našeho těla procvičovat. Jen tak nezakrní a bude stále lépe fungovat a plnit si své úkoly. Zvlášť pokud máte pocit, že vaše kognitivní schopnosti začínají slábnout, nebo už vám paměť neslouží stejně jako dřív, je dobrým nápadem začít mozek pravidelně trénovat.

A nemusíte rovnou začít řešit rébusy, hádanky nebo složité hlavolamy. Mozek se dá cvičit i různými zábavnými činnostmi, které bez potíží stihnete v průběhu vašeho běžného dne. A výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Už i jen pár minut cvičení mozku denně dokáže vaše schopnosti viditelně a citelně zlepšit. Proč se do toho nepustit ještě dnes?

Čistěte si zuby opačnou rukou

Jste pravák? Pak si jistě zuby čistíte pravou rukou. Je to jasné – jedná se o vaši dominantní ruku, a tak vám s ní většina činností jde lépe. Jenže takto váš mozek leniví. Na opakující se pohyby jako je čištění zubů nebo otevírání dveří si velmi rychle navykne jedna ruka a mozek už se při těchto činnostech jen „fláká“. Když ale zapojíte svou nedominantní ruku, budete opět muset pořádně zapojit do práce vaše mozkové závity. I tři minuty denně pro vás budou docela namáhavé, tím jsme si jisti. Podobně můžete prohodit i jiné činnosti, které běžně děláte dominantní rukou.

Čtěte jinak

Namísto čtení potichu, čtěte nahlas. Nejde to samozřejmě praktikovat vždy a všude, ale třeba doma si jistě můžete občas nahlas číst a třeba to ocení i váš partner či děti. Při hlasitém čtení se totiž zapojují do práce jiné části mozku a uvidíte, že i vy sami budete to, co čtete, vnímat odlišně. Změna zaběhnutých režimů a způsobů výkonů činností je pro náš mozek skutečně pořádným tréninkem.

Myjte se poslepu

Zrak je jedním z našich nejvýznamnějších smyslů a náš mozek na zrakové vjemy velmi výrazně spoléhá. Zkuste tedy nějakou činnost (například koupání či sprchování) absolvovat poslepu. Váš zážitek bude zcela jiný! Kde je šampon a jak jej poznám od sprchového gelu? Jak správně nastavit teplotu vody? Který ručník je ten můj? Najednou budete muset řešit spoustu otázek a problémů, které vás jen tak nenapadnou.

Ochutnávejte nová jídla

Každý má svá oblíbená jídla a chutě. Někdo si potrpí víc na sladké, jiný zase nedá dopustit na pikantní pokrmy. Zkuste trochu vyjít ze své komfortní zóny a vyzkoušet něco, co byste si jinak nikdy nedali. Ve světě je tolik chutí, vůní a možností, tak je škoda omezovat se jen na to dobře známé a osvědčené. Jistě se párkrát „spálíte“ a možná narazíte na něco, co vás skutečně odpuzuje, ale za tu zábavu to stojí. Nehledě na to, jak to vytrhne ze stereotypu všechny vaše smysly.

Hra s mincemi

Použijte mince jako užitečnou pomůcku pro trénink mozku. Tuto hru můžete hrát i s dětmi, uvidíte, jak je to bude bavit a vás jistě taky. Zavřete oči a pokoušejte se identifikovat hodnotu mince jen dle hmatu. Podobnou aktivitu můžete vyzkoušet i s bankovkami, ale zde už je to přeci jen o dost těžší.

Procházka bez sluchátek

Když se podíváte na ulici na kolemjdoucí, většina z nich bude mít sluchátka. Možná poslouchají hudbu, možná audioknihu – a to je všechno dobře, jenže stereotyp škodí ve všem. Zkuste sluchátka také jednou odložit a pořádně se rozhlédnout po světě. Vnímejte zvuky, barvy, vůně, obličeje lidí… zkuste se nenechat ničím jiným rozptylovat. Je to skvělá terapie a odpočinek zároveň. Uvidíte, o kolik přicházíte, když každodenně kráčíte s hlavou sklopenou a sluchátky v uších. Naše mozky mohou být často přetížené přemírou informací a vzruchů, které jim dáváme. I poslouchání zpráv po cestě z práce nás může zbytečně zahlcovat. Zkuste si naordinovat alespoň jeden den bez poslouchání hudby nebo mluveného slova a naučte se vnímati ticho a zvuky okolí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button