Jídlo a stravováníKrása

Beta-karoten zajistí krásné opalování, ale nejen to. Proč má smysl jej doplňovat i mimo léto?

Ať už mluvíme o turistice v horách, festivalech nebo opalování na dece u jezera či moře, v létě nás přirozeně láká slunce. Snažíme se chytit trochu toho letního bronzu, nespálit se a pak si opálení udržet co nejdéle. Beta-karoten nám v tom neuvěřitelně pomáhá! Ale věděli jste, že je to také skvělý antioxidant, který našemu tělu přináší spoustu zdraví prospěšných látek? Přečtěte si, jak vlastně beta-karoten podpůrně působí na opalování a proč se doporučuje jeho doplňování do těla nejen v létě. Budete se divit! Je to skutečně nesmírně mocná látka, která našemu tělu velmi prospívá!

Vraťme se o téměř dvě stě let zpět, do roku 1831, kdy se v laboratoři významného německého vědce H. Wachenrodera uskutečnil pozoruhodný pokus – podařilo se mu izolovat tuto důležitou látku z mrkve. Odtud pochází název beta-karoten, odvozený od latinského slova „carota“ (mrkev).

Beta-karoten je jedním z karotenoidů, tj. barviv, kterých je v přírodě asi 700 různých druhů. Kromě mrkve se vyskytuje i v dalších druzích zeleniny a ovoce, jako je papája, meruňky, broskve a sladké brambory, ale i špenát, petržel a brokolice. V přírodě beta-karoten pomáhá při procesech, jako je fotosyntéza, a podobně důležitý je i pro naše tělo. Nedokáže si ho však vyrobit samo, a proto mu ho musíme dodávat. Po příjmu se přemění na vitamin A, důležitou mikroživinu, která podporuje zdraví očí, imunitního systému a naší pokožky. 

Ovoce, zelenina a trocha kvalitního oleje

Přestože v lékárně najdeme mnoho různých doplňků stravy s betakarotenem, podle odborníků stačí konzumovat různé druhy ovoce a zeleniny, které nám dodají i další potřebné vitaminy, minerály a rostlinné sloučeniny.

Protože se rozpouští v tucích, doporučujeme jíst zeleninu bohatou na beta-karoten vždy s trochou olivového oleje nebo jiného kvalitního oleje lisovaného za studena. Z evropských olejů je nutričně nejhodnotnější řepkový olej, takže je skvělou místní volbou. A pokud chcete v létě před opalováním opravdu dostat extra dávku beta-karotenu, sáhněte po některých běžně prodejných doplňcích stravy, které se obvykle již prodávají ve spojení s olejem nebo jinou tukovou složkou, aby bylo zajištěno správné vstřebávání. 

Krásné a bezpečné opálení? Žádný problém

Zajímalo vás někdy, jak beta-karoten ovlivňuje odstín a trvanlivost vašeho opálení? Je to vlastně docela logické. Beta-karoten je pigment rozpustný v tucích, který barví i kůži a podkožní tkáň. Zároveň, když na začátku léta po dlouhé zimě vystavíme pokožku slunci, chrání ji před spálením. Zvýšením příjmu beta-karotenu můžeme předejít prvním problémům s podrážděním pokožky a začít se hned přirozeně opalovat. V žádném případě to ale neznamená, že byste měli rezignovat na ochranné opalovací krémy s vysokým UV faktorem. Pořád platí, že pokožka bez ochrany je skutečně náchylná na poškození.

Kromě nerovnoměrného opálení však vystavení slunci přináší mnohem větší zdravotní rizika. Opalování nás vystavuje UV záření, které produkuje volné radikály. Tyto volné radikály mohou vyvolat účinky stárnutí a ochabování kůže, což vede ke spálení a poškození kožních buněk. Dlouhodobé poškození může v nejhorším případě vést k rakovině kůže.

Antioxidanty působí pouze v hlubších vrstvách kůže, takže mají tendenci napravovat již vzniklé škody. Zdaleka však nechrání před spálením. Před opalováním tedy musíme tělu dodat dostatek betakarotenu i opalovacího krému.

Beta-karoten však umí mnohem víc než jen krásně opálit a chránit pokožku:

  • zlepšuje metabolismus
  • přispívá k udržení funkce sliznic
  • zlepšuje zdraví pokožky
  • přispívá k udržení zraku
  • pomáhá udržovat funkci imunitního systému
  • se podílí na procesu specializace buněk

Beta-karoten jako antioxidant

Beta-karoten jako karotenoid patří mezi účinné antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály. Ty se v našem těle tvoří samovolně a ve zvýšené míře například při stresu, špatné stravě, při pobytu ve znečištěném ovzduší nebo v rámci nezdravého životního stylu.

Volné radikály poškozují buňky oxidací, což vede k tzv. oxidačnímu stresu. Toto poškození může vést k chronickým onemocněním, a protože srdeční choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě, je jistě velmi dobré dodávat tělu antioxidanty – samo si jich nedokáže vyrobit dostatek.

Prevence očních onemocnění a podpora zdraví očí

Inu, na rčení „Jezte hodně mrkve, budete mít zdravé oči“ je přece jen něco pravdy! Beta-karoten je potřebný pro vyváženou hladinu vitaminu A, který podporuje správnou funkci očí.

Účinky beta-karotenu na kognitivní funkce a paměť

Za zmínku stojí také pozitivní účinky beta-karotenu na naše duševní procesy. Dlouhodobé užívání beta-karotenu u mužů starších 65 let jednoznačně zlepšuje jejich kognitivní výkonnost. K tomuto tvrzení se přidávají i výsledky dalších studií, které ukázaly, že systematické doplňování antioxidantů, jako je beta-karoten, pomáhá v boji proti úbytku kognitivních funkcí a snižuje riziko onemocnění, jako je demence. 

Kolik betakarotenu bychom měli svému tělu dodávat?

Nyní tedy víte, jak beta-karoten ve vašem těle funguje a proč je třeba ho neustále doplňovat. Přestože na rozdíl od vitaminu A můžeme užívat opravdu vysoké dávky beta-karotenu, aniž bychom se museli obávat vedlejších účinků, je lepší dodržovat doporučený denní příjem.

V rámci denního příjmu doporučují odborníci na výživu 6 až 15 mg denně pro dospělé a 3 až 6 mg denně pro děti. Přeměna beta-karotenu se však řídí hladinou vitaminu A v těle, takže pokud ho máme v těle dostatek, přeměna se snižuje. Pokud to tedy s beta-karotenem přeženete, nehrozí vám nic zásadního kromě děsivě oranžového odstínu pleti.

ZDROJ: https://en.polaar.com/blogs/blog/preparer-peau-exposition-solaire
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-svatek-dovolena-bikini-3771817/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button