Péče o těloZdravé tipy

Nejčastější rakovina mužů: Včasné odhalení je klíčové, pomůže obyčejný test

I když jsou muži často kritizováni, že zveličují každou obyčejnou rýmičku, pravdou je, že co se týče prevence a celkové péče o své zdraví, jsou to velcí lajdáci. Jen málokterý muž opravdu pravidelně dochází na preventivní kontroly, a tím spíše to platí u citlivějších témat jako je třeba jejich mužství. Jakékoliv problémy v tomto směru se většina mužů snaží nejprve co nejdéle ututlat, a není-li možné jinak, až poté se ke svému trápení přiznají.

Přitom stále častěji se v mužské populaci objevuje rakovinné bujení ve formě rakoviny prostaty. Právě tato rakovina je podle statistik nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v České republice. Zkušenosti lékařů jsou však jasné – jsou to většinou partnerky mužů, které je přinutí se nechat vyšetřit a nebýt jich, muži by často své potíže nechávali dojít až do stadia, kdy je léčba velmi obtížná, ne-li nemožná.

Zprvu bez příznaků

Zásadním problémem je také to, že rakovina prostaty bývá zpočátku zcela bezpříznaková. Viditelně se začne projevovat až když už je nádor značně velký a prorůstá celým orgánem. Tehdy se začne objevovat bolest při močení, někdy také krev v moči. Nezřídka se však rakovina hlásí už dříve bolestmi kloubů nebo i častými zlomeninami. Právě v kostech totiž nejčastěji tvoří rakovina prostaty metastázy. Smutnou zprávou bohužel je, že ve chvíli, kdy se rakovina začne takto projevovat, je již většinou neléčitelná. Přitom existuje velmi jednoduchý test, který dokáže výskyt rakoviny zachytit na úplném počátku a ušetřit mužům mnohá trápení.

Test, který může zachránit život

Jedná se o testování hladiny prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi. Hladina této látky bývá u pacientů s rakovinou prostaty výrazně zvýšená. Sama o sobě však zvýšená hladina na rakovinu ukazovat vždy nemusí, ale vždy upozorňuje, že něco není s prostatou v pořádku a je nutné ji sledovat. Pacientům, kteří mají na rakovinu podezření, se následně provede biopsie (odběr malého vzorku tkáně), která diagnózu buď potvrdí, nebo vyvrátí. Léčba je pak zvolena v závislosti na velikosti nádoru a na celkovém stavu pacienta. Nezřídka se volí radikální operační odstranění, může se přistoupit i k ozařování či vyčkávání na vývoj nemoci.

Naděje existuje

Pokud vám objeví rakovinu prostaty, ještě to nemusí znamenat fatální verdikt. Tento typ nádoru je léčitelný, ale pokud má již metastázy, není vyléčitelný. Obvykle se zařazuje hormonální terapie, která spočívá v tom, že se snažíme zabránit působení mužských pohlavních hormonů na nádorovou tkáň. Jestliže se podaří zamezit růstu nádorové tkáně, je to dobrá zpráva, byť je to řešení jen na čas. Po určité době si nádor na nedostatek pohlavních hormonů zvykne.

Pro muže navíc může odstranění působení mužských hormonů znamenat výrazný zásah do jeho osobnosti. Často také musí dojít k úplnému či částečnému odstranění varlat, což je pro každého muže velmi náročná, ne-li traumatizující zkušenost.

Dalším způsobem je snížení hladiny testosteronu pomocí pravidelně aplikovaných injekcí, kdy se časem dosáhne toho, že varlata přestanou produkovat testosteron. V současné době je to preferovaný postup, ale ne vždy je možný. Jedná se o velmi efektivní a odbornými společnostmi doporučovaný způsob léčby. 

Rizikové skupiny

Největším rizikovým faktorem je věk. Muži nad 50 let by měli stav své prostaty pravidelně sledovat a docházet na preventivní prohlídky. Včasný nález významně usnadňuje léčbu. Pozor by si měli dávat také všichni, jejichž rodinná anamnéza obsahuje nějaké nádorové onemocnění, zvláště pak přímo rakovinu prostaty. Takoví pacienti by měli být praktickým lékařem sledováni a včas odesíláni na odborná vyšetření.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

  1. Tzv. „rýmičku“ u mužů si vymyslely ženský, aby jim nebylo trapné, že jsou každý měsíc několikrát u doktora s každou hloupostí. Vím o čem mluvím. Dlouhé roky jsem pracoval jako vedoucí v kolektivu žen i mužů. A výsledek? Ženy byly nemocné minimálně 2x častěji než muži( a to nepočítám tzv. paragraf, kdy zůstaly doma s dětmi). Lítaly k doktorovi s každou „vyrážkou“. Naopak muži klidně chodili do práce i s horečkami, nebo se zraněním. Prostě proto, že věděli, že musí živit rodinu. To ženy tento „problém“ naprosto neřešily. Měly „krámy“ tak se ihned “ hodily marod“. Přišla chřipka, to samé, nemoc dětí, ….. Prostě katastrofa. Takže mi už tady nemelte něco o jakési rýmičce. No a pokud chlap fakt „lehne“ s rýmičkou, pak je to proto, že už makal bez dovolené třeba 2 roky a nyní to obyčejné nachlazení jednoduše využije k tomu, aby měl konečně několik dní na zregenerování. Ano, v tom případě to zveličí a chce klid. Ale to prostě sobecké ženské nevidí.

Back to top button