CvičeníZdravé tipy

Je zdravé procházet se po jídle?

Také se po jídle rádi projdete, nebo vás spíše láká představa natáhnutí se na gauč a krátkého zdřímnutí? Procházka po jídle může mít několik zdravotních přínosů, například zlepšuje trávení a podporuje hubnutí. Čtěte dále a dozvíte se více o dalších výhodách, možných vedlejších účincích a nejvhodnější době pro procházku po jídle.

Potenciální přínosy

Cvičení je spojeno s mnoha zdravotními přínosy. Patří mezi ně i chůze po jídle, která má sama o sobě některé jedinečné výhody. Které to jsu?

Může zlepšit trávení

Hlavním potenciálním přínosem spojeným s chůzí po jídle je zlepšení trávení.

Pohyb těla může napomoci vašemu trávení tím, že podporuje stimulaci žaludku a střev, což způsobuje rychlejší pohyb potravy. Některé výzkumy v tomto směru prokázaly, že chůze v délce přibližně 10 hodin týdně zabraňuje vzniku rakoviny v trávicí soustavě.

Může pomoci řídit hladinu cukru v krvi

Další významnou výhodou chůze po jídle je lepší řízení hladiny cukru v krvi. To je důležité zejména pro osoby s cukrovkou 1. a 2. typu – onemocněními, která zhoršují zpracování cukru v krvi – protože cvičení po jídle může zabránit nadměrným výkyvům hladiny cukru v krvi. Studie provedená v roce 2016 u osob s diabetem 2. typu zjistila, že lehká chůze po dobu 10 minut po každém jídle je pro regulaci hladiny cukru v krvi účinnější než chůze po dobu 30 minut kdykoli jindy. Proto je procházka po jídle zejména výhodná pro osoby s cukrovkou, ale i ostatní mohou těžit z jeho účinků na snižování hladiny cukru v krvi.

Může snížit riziko srdečních onemocnění

Po desetiletí je fyzická aktivita spojována se zdravím srdce. Je dobře známé, že pravidelné cvičení může snížit krevní tlak a LDL (špatný) cholesterol a zároveň snížit riziko mrtvice nebo infarktu. Určitě tedy není špatný nápad zahrnout denní cvičení i do období po obědě – byť rozhodně není vhodné pouštět se do nějaké příliš aerobní aktivity.

Může podpořit hubnutí

Je dobře známo, že cvičení hraje v kombinaci se správnou stravou významnou roli při hubnutí. Abyste podpořili hubnutí, musíte být v kalorickém deficitu. To znamená, že je nutné spálit více kalorií, než přijmete. Chůze po jídle by vás mohla přiblížit k dosažení kalorického deficitu. Sama o sobě však zřejmě stačit nebude – proto se zaměřte na začlenění pohybu (v různé formě a intenzitě) do svého každodenního programu.

Přínosů chůze po jídle je celá řada a patří mezi ně zlepšení trávení, zdraví srdce, regulace hladiny cukru v krvi, snížení hmotnosti a regulace krevního tlaku.

Samozřejmě ale stále platí, že ne každému musí chůze po jídle sednout. Závisí to na množství jídla, denní době, ale i individuálních potřebách člověka. Je tedy nejlepší se pozorovat své tělo a rozhodnout se, zda vám procházka dělá dobře a cítíte se po ní lépe. Existují totiž i potenciálně negativní dopady pohybu po jídle.

Může způsobit žaludeční nevolnost

Ačkoli chůze po jídle má jen velmi málo přidružených negativních vedlejších účinků, jeden je třeba zmínit. Někteří lidé mohou při chůzi po jídle pociťovat žaludeční potíže s příznaky, jako jsou zažívací potíže, průjem, nevolnost, plynatost a nadýmání. K tomu může dojít, když se v žaludku pohybuje nedávno snědené jídlo a vytváří méně než ideální prostředí pro trávení. Pokud se u vás některý z těchto příznaků objeví, snažte se po jídle počkat 10-15 minut před chůzí a udržujte intenzitu chůze na nízké úrovni.

Jak dlouho byste měli chodit?

Procházky trvající přibližně 10 minut vám umožní využít potenciální výhody a zároveň předejít negativním stránkám, jako je například žaludeční nevolnost. Navíc je díky této délce snazší zařadit procházky do programu celého dne, aniž by to výrazně ovlivnilo váš rozvrh. Třemi desetiminutovými procházkami denně snadno získáte 30 minut denní fyzické aktivity, čímž splníte nezbytné množství denního pohybu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/walking-after-eating
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Daniel Reche: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-silnice-moda-zena-3601098/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button