CvičeníNemoci a komplikacePřírodní léčba

Akupresurní podložka: Stará věc v novém hávu. Funguje ale?

Asi jste v posledních měsících zaznamenaly velký boom tzv. akupresurních podložek. Do povědomí veřejnosti se dostaly zejména díky masivní kampani influencerů. Nyní se zdá, že je používá skutečně každý a pokud je nemáte, jako byste o něco zásadního přicházely. Ve skutečnosti ale nejde o žádnou novinku a vaše babičky dost možná podobnou podložku také doma měly. Jak to tedy funguje a můžeme počítat s nějakými reálnými účinky?

Akupresura

Než půjdeme dále ve vysvětlování, je potřeba si především osvětlit význam tohoto slova. Stejně jako akupunktura se jedná o prastarou techniku, která vznikal v Číně. Akupresura se snaží podpořit pohodu našeho těla tím, že na určité body v našem těle vytváří tlak. Díky tomu se nám může podařit ulevit od úzkosti, uvolnit tělesné napětí, zvýšit krevní oběh, zlepšit metabolismus da mnohé další benefity.

Proč je tak populární?

Stejně tak jako se oblečení po určité době zase vrací do módy, je to podobné také s doplňky stravy nebo fitness pomocníky. Současný boom akupresurní podložky tedy neznamená, že by se objevily nějaké nové účinky nebo by šlo o něco revolučního, ale faktem je, že bylo již mnohokrát prokázáno, že tato pomůcka může pomoci.

Je však třeba připomenout, že rozhodně nejde o nějaký nezbytný doplněk, ani to radikálně nezmění váš život.Může vám však pomoci zlepšit postavu, ulevit od bolestí nebo pomoci při napětí či stresu.

Jak podložku vybrat?

Akupresurní podložky vypadají všechny velmi podobně. Mnohdy však mohou překvapit poměrně velké cenové rozdíly, které nejsou vždy dány jen lepším materiálem, ale často jen značkou. Při výběru si tedy pečlivě přečtěte, z čeho a jak byla podložka vyrobena, protože dražší nutně neznamená lepší.

Výplň rohože by měla být vyrobena z pružné, netoxické pěny, nikoli z polyuretanu. Vůbec ty nejlepší podložky bývají vyrobené z bavlny nebo jiné přírodní, prodyšné látky, která je měkká a snadno se čistí. Akupresurní hroty jsou pak obvykle z plastu, výjimečně i z kovu.

Platí, že čím více hrotů bude na podložce, tím snáze se bude přizpůsobovat ošetření a tím více tlakových bodů budete mít. U kvalitní rohože byste měli chtít alespoň 6000 – 8000 bodů.

Rozdíl je také ve velikosti podložky, kdy větší koberce jsou univerzální pro ošetření mnoha oblastí najednou, menší koberce se mohou hodit do práce nebo na dovolenou. Menší velikost je také dobrá, pokud chceme cílit na konkrétní bod, zejména pak chodidla.

Co akupresurní podložka umí?

Samotné rohože nebyly podrobovány nějakým rozsáhlým testům, protože se předpokládá, že mají podobné benefity jako akupresura a akupunktura. Sice se stimuluje více bodů naráz, na rozdíl od cílené akupunktury prováděné odborníkem, ale uživatelé se shodují, že přináší následující benefity.

Snižuje bolest hlavy

Ulevuje od bolesti hlavy, pokud se postavíte na podložku s oběma nohama rovnoměrně umístěnými. Získat tak můžete pomocníka nejen při běžných bolestech, ale třeba také obtěžujících migrénách. Podobně bylo potvrzeno i to, že může ulevit od bolesti zubů nebo menstruačních bolestí.

Uvolňuje napjaté svaly

Podložka dovede zlepšovat krevní oběh, čímž se také mimo jiné zvyšuje průtok krve do dolních končetin. To ulevuje od ztuhlých svalů nejen zde, ale také v zádech. Stačí prý deset minut na podložce po náročném dni a hned zaznamenáte úlevu.

Snižuje stres a napětí

Existují další studie, které se zabývaly vlivem akupresury na pacienty s hypertenzí. Ukázalo se, že krevní tlak klesal po dobu nejméně 30 minut. podložka by také měla podporovat tvorbu endorfinů, které mají pozitivní vliv na duševní zdraví, takže by mohly zlepšit případy úzkosti a stresu.

Pomáhá s nespavostí

Problémy se spánkem trpí skutečně každý druhý. Jejich počet se navíc rapidně zvyšuje. Existují však výzkumy, které tvrdí, že použití této podložky může zlepšit noční odpočinek a pomoci k léčbě příznaků nespavosti.

Jak podložku používat?

Pokud s použitím podložky začínáte, je lepší jít na to postupně. Zpočátku se vám může zdát kontakt s tělem skutečně intenzivní, takže vám může pomoci třeba silnější vrstva oblečení nebo deka. Je však jisté, že nejlepší výsledky se dostaví při přímém kontaktu s pokožkou. Ideálně by se podložka měla užívat denně, alespoň 10–20 minut.

Kdy podložku nepoužívat?

Pozor si dávejte ve chvíli, kdy víte, že máte velmi citlivou kůži, či potíže s krevním a lymfatickým oběhem. Opatrní by měli být také diabetici a osoby s velmi nízkým, nebo naopak vysokým krevním tlakem. Taktéž akupresuru nelze doporučit těhotným ženám.

ZDROJ: https://www.runnersworld.com/health-injuries/a35462109/acupressure-mats/
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button