DetoxikaceJídlo a stravování

Alkohol a léky: Nebezpečná kombinace nebo přeceňované riziko?

Alkohol a léky nejdou dohromady. S tím tak nějak všichni počítáme a je nám jasné, že míchat tyhle dvě věci může přinést akorát tak malér. Už méně nám to ale dochází v případě, kdy si vezmeme „jen“ ibalgin na bolest hlavy a za pár hodin jej vesele zapíjíme sklenkou vína. Jak to ale s alkoholem a léky je? Skutečně je tak nebezpečné je vzájemně kombinovat? A proč řada příbalových letáků o alkoholu zcela mlčí?

Když příbalový leták mlčí

Pravda je taková, že v případě antibiotik najdete zmínku v příbalovém letáčku skutečně jen výjimečně. A podle zákona to není špatně – nic takového se od výrobce nevyžaduje. Ten má upozornit na nevhodné kombinace, ale o neslučitelnosti léků s alkoholem by měl pacienta informovat primárně jeho lékař, případně lékárník.

Praxe je taková, že pacienty obvykle lékař upozorní již ve chvíli, kdy mu lék předepisuje, ale neplatí to stoprocentně, a někdy mu to samozřejmě může také vypadnout z hlavy. Mnozí lékaři totiž mohou spoléhat i na to, že zákaz konzumace alkoholu během léčby je přeci samozřejmost, na kterou se ani nemusí upozornit. Ale možná každý z nás ze své zkušenosti dobře ví, že například při bolesti v krku si kdekdo rád vykloktá slivovicí nebo si na lepší spánek dopřeje deci vína.

Jak nebezpečný tedy alkohol v kombinaci s léky může být?

Problém to může být téměř vždy

Podle lékařů bychom toto riziko rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Jde zejména o případy, kdy se lidem s kocovinou doporučuje vzít si ibuprofen nebo aspirin, ale zbytky alkoholu v krvi mohou v kombinaci s tímto léčivem nadělat v těle paseku. Lidé pak riskují vážné poškození jater nebo krvácení do žaludku a obzvlášť náchylné jsou v tomto směru ženy. Velké ohrožení představuje tato kombinace zejména v těhotenství, kdy může dojít k vážnému poškození plodu ve chvíli, kdy žena často o svém těhotenství ještě ani neví.

Chraňte svá játra i srdce

Ohrožena jsou logicky hlavně játra, a to zejména v kombinaci s některými typy antibiotik a léků proti infekci nebo léků snižujících krevní tuky. Obezřetní by též měli být diabetici, kteří si mohou nevhodnou kombinací alkoholu a léků přivodit prudký pokles krevního cukru, prudké změny krevního cukru a pády, nebo také nevolnost a zvracení. Při požití nitroglycerinu a alkoholu nezřídka dochází k výkyvům krevního tlaku, mdlobám a srdečním nebo mozkovým příhodám. V kombinaci s některými psychofarmaky pak může alkohol vyvolat agresivní chování, nebo naopak velký útlum hraničící až s život ohrožujícím stavem.

Pozor na předávkování

Je třeba počítat i s tím, že alkohol také zesiluje a prodlužuje účinnost některých léků. Když si pak vezmete běžnou dávku léků, může se stát, že se krátkodobě předávkujete. A to může mít s ohledem na typ a dávkování léků různě vážné následky. Bohužel možným negativním dopadem může být i útlum dechového centra a může dojít i ke smrti.

Abychom jeb nestrašili, jsou samozřejmě léčiva, jimž kombinace s malým množstvím alkoholu nevadí. Vždy je ale lepší se konkrétně informovat u lékaře nebo lékárníka a nespoléhat jen na to, že v příbalovém letáku takové omezení není uvedeno.

Alkohol nelze doporučit nikdy

Lékaři i lékárníci se ale shodují na tom, že ze zdravotního hlediska nelze alkohol povolit nebo doporučit nikdy. Jde koneckonců o látku, která způsobuje závislost a má mnoho negativních dopadů na lidské zdraví. Individuálně může lékař doporučit určitý typ alkoholu pro podporu léčby specifického zdravotního problému, ale stává se to výjimečně. Lékaři jsou skeptičtí k obecnému doporučení typu, že jedna sklenka červeného vína prospívá srdci. Takto paušálně to jistě neplatí a není radno se tím řídit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button