
Představte si, že si vychutnáváte sklenku vína s vyzrálým sýrem – nebo možná máte k večeři rajčata nebo okurky – a o několik hodin později pocítíte pulzující bolest hlavy, návaly horka nebo zažívací potíže. Možná budete mít podezření na alergii, ale co když je příčinou nesnášenlivost histaminu?
Histaminová intolerance je stále častěji diskutovaným tématem v kruzích zabývajících se zdravým životním stylem a výživou. Nejedná se o klasickou alergii, ale spíše o metabolickou nerovnováhu: neschopnost vašeho těla účinně rozkládat histamin. To může vést k nepříjemným příznakům, které napodobují alergické reakce, a jejich diagnostika může být obtížná.
Co je histamin a co je intolerance histaminu?
Histamin je biologicky aktivní molekula, která v těle plní několik funkcí. Podílí se na imunitních reakcích, regulaci žaludeční kyseliny, neurotransmisi a dalších procesech. Histamin (a látky uvolňující histamin) přijímáme také prostřednictvím potravy. Za normálních okolností tělo rozkládá přebytečný histamin pomocí enzymů.
Nesnášenlivost histaminu (někdy nazývaná histaminóza nebo citlivost na histamin) nastává, když je tato rovnováha narušena – když hladina histaminu překročí schopnost těla jej odbourat.
Jednou z výzev je, že na rozdíl od alergií se příznaky mohou objevit až několik hodin po expozici histaminu a reakce může záviset na dávce, kombinaci potravin, stresu, lécích a celkovém zdraví střev.
Možné příznaky
- Křeče v břiše, nadýmání, průjem, nevolnost, poruchy trávení
- Migréna nebo bolesti hlavy, závratě, zamlžení mysli
- Návaly horka, kopřivka, svědění, ekzém, ucpaný nos
- Bušení srdce, nízký nebo kolísavý krevní tlak, dušnost, otoky nosu
- Únava, výkyvy nálady, úzkost, nespavost, nepravidelná menstruace
Mnoho pacientů uvádí, že příznaky jsou nepředvídatelné: někdy jídlo nezpůsobuje žádné potíže, jindy vyvolává zhoršení příznaků, v závislosti na jejich celkové fyziologické „zátěži“. Tato nepředvídatelnost často vede k nesprávné diagnóze.
Kdy vyhledat lékaře
Pokud si všimnete, že po konzumaci určitých potravin (víno, sýr, zpracované maso, nakládaná zelenina atd.) máte často potíže, zejména zažívací nebo cévní příznaky, je rozumné konzultovat svého praktického lékaře. Ten vás může odeslat k alergologovi, imunologovi nebo gastroenterologovi.
Klíčové kroky při lékařském vyšetření zahrnují:
- Anamnéza: Důkladné zhodnocení vzorců příznaků, stravovacích deníků, načasování a souvisejících faktorů (stres, léky, jiné nemoci).
- Vyloučení jiných onemocnění: Než se lékař přikloní k histaminové intoleranci, měl by vyloučit potravinové alergie, celiakii, zánětlivá onemocnění střev, syndrom aktivace žírných buněk atd.
- Laboratorní testy: Mohou zahrnovat aktivitu enzymu DAO v krvi, hladiny histaminu nebo metabolické markery, jejichž spolehlivost je však sporná.
Protože diagnostika intolerance histaminu není standardizovaná, je rozhodující klinické posouzení vašeho lékaře.
Jak zvládat intoleranci histaminu
Pokud je intolerance histaminu potvrzena nebo existuje silné podezření na ni, hlavní strategií je změna stravy a životního stylu. Cílem není přísná eliminace, ale vyvážení histaminové zátěže vašeho těla. Níže jsou uvedeny přístupy, které vám pomohou získat kontrolu.
1. Strava s nízkým obsahem histaminu (eliminační fáze)
Začněte dočasným omezením nebo vyloučením potravin, o kterých je známo, že mají vysoký obsah histaminu nebo že vyvolávají uvolňování histaminu. Příklady zahrnují:
- Zralé, fermentované nebo uzené potraviny
- Zpracované maso, uzené nebo sušené maso
- Některé ryby: konzervované, uzené nebo dlouho skladované ryby
- Alkohol, zejména červené víno, šampaňské, pivo
- Ocet, nakládaná zelenina, kečup, sójová omáčka
- Některá zelenina: rajčata, lilky, špenát
- Sušené ovoce, ořechy, čokoláda, kakao
Ačkoli je eliminační fáze přísná, je obvykle dočasná – často trvá 4–8 týdnů – dokud příznaky nezmizí. Měli byste si vést deník příznaků a stravy, do kterého si zapisujte čas, velikost porcí a jakékoli reakce v daném časovém rozmezí (často do 2–4 hodin po jídle). To vám později pomůže bezpečněji znovu zavádět potraviny.
2. Postupné znovu zavádění
Po stabilizaci příznaků (často po několika týdnech) začněte znovu postupně zařazovat jednotlivé potraviny v malých množstvích. To vám pomůže určit vaši osobní toleranci pro každou potravinu. Cílem je zjistit, které potraviny u vás vyvolávají příznaky, spíše než trvale zakázat všechny potraviny s vysokým obsahem histaminu.
3. Životní styl a podpůrné faktory
Strava je zásadní, ale metabolismus histaminu ovlivňuje i několik dalších faktorů:
- Stres a spánek: Chronický stres nebo špatný spánek mohou snížit účinnost enzymů a zhoršit příznaky.
- Zdraví střev: Zdravá střevní mikroflóra a neporušená sliznice pomáhají regulovat hladinu histaminu.
- Léky: Některé léky inhibují DAO nebo podporují uvolňování histaminu (např. některé antidepresiva, NSAID, určité léky proti bolesti). Je důležité se poradit s lékařem, který vám léky předepsal.
- Doplňky stravy: Pod dohledem lékaře mohou někteří lidé vyzkoušet doplňky stravy s enzymem DAO nebo vitamíny, které podporují odbourávání histaminu (např. vitamín B6, vitamín C).
- Vedení záznamů: Pokračujte ve vedení deníku stravování/příznaků, abyste mohli v průběhu času odhalit určité vzorce.
V každém případě platí, že histaminová intolerance je v poslední době stále častější odpovědí na situaci, kdy je vám z nějakého důvodu dlouhodobě zle, ale nelze vystopovat jednoznačného „viníka“. Všímejte si, jak reagujete na různá jídla a jaké potíže se u vás objevují a v případě podezření zkuste eliminační dietu. Pokud obtíže zmizí, máte dost možná nakročeno správným směrem.
ZDROJ: https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-wiki-nemoci-histaminova-intolerance-100530
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-nemocny-choroba-indisponovany-5712686/
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.