Spolupráce

Jak zdůraznit přirozenou barvu očí?

Toužíte po hlubším intenzivnějším, ale přesto přirozeně vypadajícím pohledu? V dnešním článku vám poradíme, jak na to. V podstatě stačí pouze zvýraznit přirozenou barvu vašich očí pomocí tónovacích barevných kontaktních čoček. Tento typ barevných kontaktních čoček je vhodný pro zvýraznění barvy, nikoli pro jejich úplnou změnu. Jsou vhodné i pro tmavé oči. Jak tedy postupovat při výběru zvýrazňujících kontaktních čoček?

Navštivte očního lékaře

Oční lékař vám preventivně vyšetří zrak, i přesto, že máte zrak v naprostém pořádku. Lidské oči mají různé tvary a případná neodborná aplikace kontaktních čoček nesprávného typu může způsobit komplikace a být i bolestivá. U některých osob se nošení kontaktních čoček ani nedoporučuje. V některých případech je pak nutné předepsat speciální kontaktní čočky. K takovým patří ty, které pomáhají zmírnit například syndrom suchého oka.

Při nákupu kontaktních čoček volte důvěryhodný obchod

Vzhledem k tomu, že kontaktní čočky jsou velmi ojedinělou pomůckou, je správné do nich investovat. Není nic horšího než pořídit si levný pár kontaktních čoček, který nesedí nebo je jeho nošení nepříjemné. Navíc si můžete nesprávnou volbou barevných kontaktních čoček trvale poškodit zrak. Než se rozhodnete pro konkrétní obchod, sledujte jeho recenze. Ty vám hodně napoví.

Zvolte délku nošení barevných kontaktních čoček

Další faktor, který ovlivňuje volbu barevných kontaktních čoček, je délka a četnost jejich nošení. Některý typ barevných kontaktních čoček je pouze na jednorázové použití, další pak můžete nosit opakovaně. Frekvenci nošení těchto čoček je nutné zvážit také z důvodu vyšších pořizovacích nákladů.

  • Jednodenní barevné kontaktní čočky – jestliže chcete zvýraznit svůj zrak pouze příležitostně na party, svatbu nebo večírek, pak rozhodně zvolte jednodenní kontaktní čočky. Nemusíte se o ně starat a po jejich použití je jednoduše vyhodíte.
  • Denní barevné kontaktní čočky – u tohoto typu kontaktních čoček je nutné je po použití vždy vyjmout z očí a řádně ošetřit. Četnost jejich výměny je ovlivněna výrobcem. Nejčastěji se jedná o měsíční frekvenci výměny, ale někteří výrobci mají i delší časový horizont.
  • Barevné kontaktní čočky s kontinuálním nošením – tyto kontaktní čočky je možné nosit nepřetržitě (kontinuálně) bez nutnosti vyjmout je z očí na spaní. Všeobecně se však doporučuje kontaktní čočky z očí vyjmout a na pár hodin ponořit do čistého roztoku. Snižuje se tak možnost případné infekce nebo poškození zraku. I zde je nutná výměna za nový pár po uplynutí určené doby výrobcem.

Pečujte o vícedenní kontaktní čočky

Ať už se jedná o čočky s denní nebo kontinuální frekvencí nošení, vždy se o ně dobře starejte. Udržovat kontaktní čočky v čistotě je základní předpoklad pro jejich bezpečné nošení. V případě, že tomu bude naopak, můžete své oči vystavit závažným očním infekcím, které mohou trvale poškodit váš zrak.

Před samotným vyjmutím čoček z očí si vždy důkladně umyjte ruce, vyčistěte pouzdro na kontaktní čočky a nalijte do něho čerstvý roztok. Po vyjmutí čoček z očí je vždy ponořte do roztoku. Levou čočku do levé komory pouzdra a pravou do pravé. Předejdete tak případné komplikaci, pokud máte dioptrické barevné kontaktní čočky s jiným dioptrickým rozsahem na každém oku.

Air Optix® Colors

Tyto kontaktní čočky jsou vhodnou kompenzační pomůckou pro osoby s krátkozrakostí, které si chtějí zvýraznit barvu svých očí. Výrobce je na trh dodává v dioptrické i nedioptrické variantě, proto jsou vhodné i pro osoby, které nemají žádnou oční vadu. Barva v čočkách je rozprostřena v celém obsahu čočky, ne jen na povrchu, a díky tomu je získaný barevný efekt velmi přirozený.

AquaView Color

Tyto měsíční kontaktní čočky s vysokým komfortem nošení jsou dodávaný v dioptrické i nedioptrické variantě. Mají vysoký stupeň hydratace, a proto jsou ideální volbou pro pacienty trpící syndromem suchého oka. AquaView Color jsou vyráběny v mínusových dioptriích.

Zdroj náhledového obrázku: Adobestock

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button