Jídlo a stravováníPéče o tělo

Pivo a jeho následky: Naroste nám po něm pupek a sníží se testosteron?

Léto a horké teploty doslova lákají k tomu osvěžit se pěkně oroseným půllitrem piva. V plném proudu jsou také festivaly, grilovačku a různé další eventy, kde se to pivem jen hemží a samozřejmě stále zůstáváme proslaveným národem pivařů. Pivo tak v létě často pijeme v rámci pitného režimu jako by šlo o vodu. Realita je však taková, že k vodě to má hodně daleko, a ne vždy je pivo zdraví zcela prospěšné. Je pravda, že nám po něm může narůst pupek nebo se jeho konzumace podepíše na našem výkonu?

Pořádná dávka kalorií

O pivu se říká, že je to tekutý chléb. A vlastně nejsme tak daleko od pravdy. Tekuté kalorie z piva naskakují stejně rychle jako při konzumaci pečiva. Ale možná vás překvapí, že i takový cider má dokonce o pár kalorií více než stejné množství piva.

Půl litru 10° piva má něco kolem 213 kcal, 11° má o něco více alkoholu, ale obsah kalorií je v podstatě totožný, 12° pak bude mít zhruba 249 kcal. Právě cidery jsou ale ještě většími zdroji energie, byť se to na první pohled rozhodně nezdá. Jedna plechovka (0,4 l) tak může obsahovat až 238 kcal. Obsahují totiž o dost více cukru než klasické pivo. Průměrný Čech ročně vypije úctyhodných 258 piv, což rozhodně není málo.

Riziko pivního pupku

Pověstné pivní břicho je často jasným důkazem toho, že někdo tráví spíše čas v hospodě než ve fitku. Je to ale skutečně jen následek konzumace tohoto zlatavého moku nebo se jedná spíše o mýtus?

Za nárůst břišního tuku může především dlouhodobě nevyrovnaná energetická bilance. Na tom se samozřejmě může podílet také pivo, protože, jak jsem si řekli výše, obsahuje skutečně dost kalorií, takže stačí pát kousků a máte v sobě pořádnou svíčkovou se sedmi. Je však potřeba si zase uvědomit, že samo pivo nezpůsobuje nějaký dramatický nárůst břicha. Na vině je prostě jen nadbytek kalorií celkově.

A co větší prsa?

Zejména muži rádi poukazují i na to, že po pivu prý rostou prsa. A to nejen už žen, ale také u mužů. Zvětšení prsní tkáně u pánské části populace souvisí s hormonální nerovnováhou a zvýšenou hladinu estrogenů.

Jakou roli v tom ale hraje pivo? Ve výživě máme potraviny (sója, lněné semínko, luštěniny, obiloviny), které mají vysoký obsah tzv. fytoestrogenů. A díky chmelu se tyto látky nachází i v pivu. Jde o látky, které se v mnohém podobají ženským estrogenům a mohou mít podobné účinky jako estrogeny – tedy třeba i růst prsní tkáně. V pivu jich však nenajdeme rozhodně tolik, aby se to mohlo projevit viditelně na růstu prsou. Tam bude skutečně třeba hledat problém jinde.

Pivo a testosteron – funguje jim to spolu?

Ví se, že alkohol může mít negativní dopad na hladiny testosteronu v krvi. Jedná se zejména o jednorázovou velkou dávku, ale také dlouhodobé pravidelné pití „pár“ piv denně. Negativní účinky na hladinu testosteronu jsou pozorovány při jednorázovém příjmu alkoholu nad 1,5 g/kg hmotnosti. To může být u průměrného 80 kilového muže asi šest piv. Problém je však i nízký příjem (2 piva) pod dobu několika týdnů. Alkohol totiž funguje jako toxin na Leydigovy buňky ve varlatech, které produkují testosteron.

Lze tedy uzavřít, že alkohol ve formě piva není žádná tragédie – ale skutečně jen čas od času a s mírou. Jakákoliv nepřiměřená konzumace, ať už nárazová nebo dlouhodobá, má zásadní vliv na procesy v našem těle i na hormonální rovnováhu. Proto při letních grilovačkách a na festivalech raději brzděte.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-beer-and-your-belly
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Tembela Bohle: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/toast-ryma-ruce-lide-1089930/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button