Péče o těloZdravé tipy

Vaginální bolest není normální. Přesto ji ženy kvůli čaasto ignorují a tiše trpí

S intimními problémy se ženy svěřují dost obtížně. Stydí se, jelikož nevědí, do jaké míry je jejich problém „normální“, a mají strach nejen z posměchu, ale také z možné vážné diagnózy. Bolest je vždy neklamný signál, že něco není v pořídku – a pokud se týká oblasti dámských intimních partií, je rozhodně na místě zpozornět.

Vagina je nesmírně citlivá oblast, která může být velmi snadno náchylná k infekcím a dalším potížím. Téměř každá žena se za svůj život potká s tím, že pociťuje svědění, pálení nebo dokonce bolest v oblasti vagíny. Je samozřejmě extrémně nepříjemné o těchto potížích mluvit, ale není radno je podceňovat. Nejen že se tohoto stavu obtížně zbavíte sama, ale především riskujete zhoršování problémů nebo nemožnost odhalit nebezpečnou diagnózu. Co může být na vině a kdy je načase spěchat k lékaři?

Možná jste „v tom“

Mnoho čerstvých maminek zažívá v prvních měsících těhotenství nepříjemný tlak, bolest či pnutí v oblasti břicha a vaginy. Pokud to není bolest ostrá ani vystřelující nebo taková, která by se nedala vydržet, je pravděpodobné, že jde o jeden z příznaků těhotenství. Bolest bývá způsobena rozpínáním dělohy, která se přizpůsobuje rostoucímu plodu. Určitě ale nezapomeňte o těchto problémech informovat svého lékaře, aby se vyloučilo nebezpečí možných komplikací.

Když sex není ani trochu příjemný

Divily byste se, kolik žen zažívá v intimních okamžicích nepříjemné pocity nebo dokonce bolest. Ženská pochva je velmi citlivá a tvrdý sex nebo nedostatečná předehra mohou způsobit bolestivé podráždění. Pokud je však bolest přítomná prakticky vždy během pohlavního styku, lze již hovořit o stavu, kterému se říká algopareunie.

Na vině může být vaginální suchost, svalové křeče, kvasinkové infekce, menopauza nebo i parfémovaná mýdla či psychická nepohoda a stres. Nebývá ale výjimečné ani to, že na vině může být i pružná a přetrvávající panenská blána, která se při prvním pohlavním styku neprotrhne a nadále způsobuje obtíže. To však platí logicky jen u mladých žen, které žijí sexuálně teprve krátce. Tento problém se dá snadno řešit drobným chirurgickým zákrokem. Další příčiny bolesti lze řešit například užíváním lubrikačního gelu a estrogenových krémů, nebo také cvičením svalů pánevního dna.

Každý dotek bolí

Existuje relativně vzácná porucha, která se nazývá vaginismus. Takovým ženám způsobuje bolest prakticky cokoliv, co se zavede do pochvy bez ohledu na velikost. Potíže tedy vyvolává už i jen použití tamponu nehledě na jakékoliv sexuální praktiky. Pokud se tedy projeví naplno, v podstatě znemožňuje pohlavní styk. Takový problém je třeba řešit nejen s gynekologem, ale také se sexuologem. Je potřeba pracovat i s psychikou a naučit se ovládat svaly pánevního dna i dosáhnout během sexuální aktivity maximálního uvolnění.

Infekce, bakterie, plísně

Vaginální bolest může být i příznakem zánětu. Ta by vždy měla být včas léčena. Pokud není, hrozí, že nemoc pokročí do chronického stadia a dojde k trvalému poškození sliznice, která je neustále drážděná a bolí. U kvasinkové infekce se k bolesti pochvy přidává také svědění, pálení, zarudnutí a zapáchající výtok. V případě chlamydií se objevuje svědění a bolest, která může přecházet až do podbřišku, nezřídka ji doprovází i pálení při močení a krvácení mezi periodami. Neléčené potíže mohu skončit až neplodností.

Obávaná endometrióza

Při tomto onemocnění děložní sliznice roste mimo dělohu. Může se vyskytovat například ve vejcovodech, vaječnících, močovém měchýři nebo střevech. Tato tkáň krvácí během menstruace stejně jako výstelka dělohy, což ale může mít na okolní orgány velmi neblahé důsledky. Mohou vznikat jizvy a srůsty, často potíže vedou až neplodnosti. Bohužel doposud není zcela známá příčina tohoto onemocnění, vliv však bude mít nejen genetika, ale také hormony či imunitní systém. Endometriózu nelze zatím zcela vyléčit, k mírnění bolesti se podávají analgetika či hormonální přípravky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button