Spolupráce

Potíže s retencí moči pomáhá řešit čistá intermitentní katetrizace

S onemocněním močových cest se po čtyřicítce potýká více než 20 % lidí. Jedním z nich je neschopnost vyprázdnit močový měchýř, zadržování neboli retence moči. Tyto potíže mohou výrazně ovlivnit zdraví a kvalitu života.

Častými příčinami retence mohou být: Neurologické trauma po úraze nebo onemocnění, roztroušená skleróza nebo vrozené deformity, jako je rozštěp páteře. Močová trubice může být také částečně nebo úplně uzavřená následkem zvětšené prostaty u mužů. Všechny tyto příčiny mohou vést k problémům s vyprazdňováním.

Zbytková moč, která zůstává v měchýři, poskytuje ideální prostředí pro růst bakterií, které mohou být příčinou infekce a dalších komplikací, včetně poškození ledvin. V takovém případě může lékař rozhodnout o cévkování (katetrizaci), a to buď permanentním katétrem, který se v měchýři ponechává i několik dní, nebo jednorázovým (intermitentním) katétrem.

Intermitentní katetrizace umožňuje pacientům pravidelně a úplně vyprazdňovat močový měchýř. Močový katétr se při ní zavádí přes močovou trubici do močového měchýře za účelem jeho vyprázdnění. Katetrizaci (nebo také cévkování) je nutné provádět v pravidelných časových intervalech.

Po vycévkování se moč vypustí buď do toalety, urinálního sáčku, který se připojí přímo na katétr nebo do jiné vhodné nádoby. Používají se jednorázové katétry, které se ponechávají v močovém měchýři pouze tak dlouho, dokud se měchýř nevyprázdní, a poté se odstraní a zlikvidují.

Intermitentní katetrizace může být prováděna jako:

Sterilní intermitentní katetrizace – za použití sterilního katétru ve sterilním prostředí, se sterilními rukavicemi a sterilní vodou, pokud ji katétr vyžaduje.

Čistá intermitentní katetrizace (ČIK) – za použití sterilního katétru, čistýma, čerstvě umytýma rukama a případně čisté vody, pokud ji katétr vyžaduje.

ČIK je jednoduchá a bezpečná metoda, kterou lze provádět doma nebo na jiném vhodném místě. Obvykle se může pacient cévkovat přímo sám, v některých případech může pomoci některý rodinný příslušník.

Intermitentní katetrizaci předepisuje odborný lékař (urolog nebo neurolog), který pacientovi zároveň pomůže vybrat močový katétr vhodného typu a určí, jak často se má katetrizovat. Pacient musí být k cévkování řádně vyškolen zdravotnickým personálem.

Výhody hydrofilních potažených katétrů

Uživatelé katétrů se obvykle cévkují 4krát až 6krát denně, což je přibližně 1 825krát ročně*. Při takovém množství je velice důležité, aby každé zavedení a vyjmutí katétru proběhlo s co nejnižším třením a bylo tak co nejjemnější. Jen tak se dá předejít drobným poraněním močové trubice a nepohodlí při katetrizaci.

Proto musí být potahovaná vrstva katétru vázaná po celém povrchu, stále hladká, kluzká a hydratovaná.

Dnes se k intermitentní katetrizaci používají především potažené katétry, které jsou po celém povrchu cévky potažené tzv. hydrofilní vrstvou. Hladký a kluzký povrch zajišťuje snadné zavedení a vytažení katétru.

Močové katétry SpeediCath® a SpeediCath® Navi mají díky technologii Triple Action Coating Technology (TACT) hydrofilní povrch tvořený třemi vrstvami potažení, které výrazně snižují tření při katetrizaci, chrání sliznici močové trubice a snižují riziko infekcí močových cest ve srovnání s nepotaženými katétry.

Katétry SpeediCath jsou vytvořené s ohledem na potřeby lidí, kteří je používají. Tento přístup k vývoji pomohl značce SpeediCath stát se jedničkou na evropském trhu a získat několik designových cen.

*Kalkulace založená na EAUN Guidelines doporučujících, že dospělý pacient se má cévkovat 4krát až 6krát denně. Pokud se dospělý cévkuje 5krát denně 365 dní v roce, bude to přibližně 1825krát za rok.

Sterilní močové katetry pro intermitentní použití SpeediCath® a SpeediCath® Navi jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

PM-33286

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button