Ostatní

Máme osobnost zakódovanou v naší genetice?

Určitě už nás mnohokrát napadlo, nakolik je naše osobnost a povaha dána tím, kdo byli naši rodiče a co nám předali v rámci své DNA. Zdá se být snadným řešením svalovat vše na geny a nikoliv na nedostatek vlastní sebereflexe nebo schopnosti na sobě pracovat – kde je ale pravda? Je osobnost genetická a nakolik je vaše identita a jedinečnost skutečně formována vašimi geny?

Na základní úrovni víme, že to, kdo jsme, je definováno mnoha faktory, od našich raných dětských zkušeností po prostředí, se kterými se v průběhu života setkáváme. Naše osobnost je do značné míry formována tím, kde a s kým žijeme a co si během této doby prožijeme. Proto je naše osobnost vždy kombinací přírody a výchovy, tedy v podstatě kombinace toho, co máme v DNA, a našeho prostředí.

Zdá se však, že některé osobnostní rysy jsou přímo ovlivněny našimi geny.

Co jsou osobnostní rysy?

Naše osobnostní rysy jsou charakteristiky, které pomáhají definovat, kdo jsme jako člověk, jak se chováme, co zvládneme a jak reagujeme na určité situace. Naše osobnosti se skládají z široké škály různých rysů. Například někteří lidé jsou přirozeně extrovertní a společenští, zatímco jiní jsou spíše introvertní a rezervovaní.

Dalo by se tedy říct, že je osobnost genetická? Ačkoli genetika může výrazně ovlivnit naši osobnost, stojí za zmínku, že vaše osobnostní rysy nejsou nutně pevně dané, i když je ve vaší DNA přítomen určitý rys. Většina studií potvrzuje, že osobnostní rysy se mohou vyvíjet a měnit s časem. Jak stárneme a učíme se více o světě kolem nás a nesmírně často svoje osobnostní rysy přizpůsobujeme, abychom minimalizovali toxické rysy a formovali naši osobnost podle našich vlastních přesvědčení a hodnot.

Zatímco vědci stále zkoumají, kolik různých osobnostních rysů existuje, mnoho odborníků stále odkazuje na model Velké pětky při určování osobnosti

Model Velké pětky identifikuje 5 hlavních osobnostních rysů jako:

  • Přívětivost: Často definovaná laskavostí, důvěrou, altruismem, náklonností, neútočností a schopností pozitivně komunikovat s ostatními.
  • Extroverze: Sebevědomí, hovornost, společenskost, být otevřený a někdy i vzrušivost jsou součástí extroverze.
  • Svědomitost: Tento osobnostní rys je definován vysokou úrovní přemýšlivosti, ohleduplnosti a schopností stanovit si a dosáhnout cílů.
  • Otevřenost: Otevření lidé jsou kreativní, schopní přijímat různé perspektivy a ochotní zkoušet nové věci nebo vystoupit ze své komfortní zóny.
  • Neuroticismus: Často považován za negativní osobnostní rys, neuroticismus je definován emoční nestabilitou, úzkostí, tendencí k obavám a náladovostí.

Většina osobností se skládá z kombinace těchto rysů. Extrovertní člověk může být přátelský a otevřený, ale zároveň otevřený a svědomitý. Introvertní jedinec může být plachý, přemýšlivý, ale také přívětivý.

Jak geny formují osobnost?

Podle renomované studie dvojčat je přibližně 30 až 60 % všech lidských osobnostních rysů určeno genetikou. Přesto však zůstává velká část vaší osobnosti ovlivněná prostředím.

Studie o vlivu genetiky na osobnost rovněž odkazují na temperament. Děti vykazují rané známky svých osobnostních rysů ve svém temperamentu, který definuje, jak interagují s prostředím a dalšími lidmi. Výzkumníci věří, že přibližně 20 až 60 % temperamentu dítěte je založeno na jejich DNA.

Vedle temperamentu může genetika také ovlivnit naši náchylnost k určitým větším osobnostním rysům. Jedna studie zjistila, že geny jako PCDH15 a WSCD2 jsou často spojeny s extroverzí, zatímco chromozom 8p23.1 je běžně spojen s neuroticismem. Jsou to ale jen statistická zjištění, takže nelze říct, že každý s tímto genem bude mít danou vlastnost – pravděpodobnost je však významně vyšší.

Jaká je tedy odpověď?

Je tedy osobnost genetická? Odpověď zní – částečně ano. Mnoho aspektů naší osobnosti je určeno genetickými kódy, které ovlivňují to, jací jsme, od okamžiku, kdy se narodíme. Konkrétní geny mohou ovlivnit vše od toho, jak moc jste neurotičtí, až po úroveň vaší extraverze.

Genetika však není jediným faktorem, který hraje roli. Naše prostředí, výchova a životní zkušenosti mají také přímý vliv na to, kým se staneme. Pokud na základě výsledků testu DNA víte, že budete pravděpodobně uzavřenější, neurotičtější osobou, můžete vyhledat poradenství a podporu, která vám pomůže zvládat neurotické sklony – jednoduše řečeno, s genetickými předpoklady se dá cílenou aktivitou poměrně efektivně pracovat a měnit je. Přestože velká část vaší osobnosti skutečně závisí na genetice, jedná se také o flexibilní koncept, který lze v průběhu života správnou strategií do značné míry upravovat. Každý se může naučit a odnaučit osobnostní rysy.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/mental-health/is-your-personality-genetic
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Thiago Matos : https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2239700/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button