Péče o těloPřírodní léčba

Jitrocel je skvělý přírodní lék na řadu nemocí

Jitrocel je zelená rostlina, která roste poměrně nízko, má oválné a ploché listy. Jitrocel můžeme vždy vidět od léta do podzimu, kdy květy odkvétají. Tuto zelenou rostlinu naleznete po celém světě, od Asie, Ameriky až po Austrálii, Afriku nebo Evropu.

Lidé využívají jitrocel už od starověku. Díky vysokému množství vápníku, beta karotenu, vitamínu K a kyseliny askorbové, je to skutečně skvělý přírodní lék.

Léčivé vlastnosti jitrocelu

jitrocelJitrocel má řadu léčivých vlastností. Je antimikrobiální, adstringentní, obsahuje anti-histamin, má protizánětlivé účinky, pomáhá při kašli a tiší bolest. Léčivé vlastnosti jitrocelu se nachází v listech, které můžete jíst čerstvé a samotné nebo je přidat do různých salátů.

Vzhledem k tomu, že má jitrocel protizánětlivé vlastnosti, může být skvělý pro snížení bolesti a svědění, které jsou spojené s kožními problémy.

Listy jsou výborné pro léčbu kousnutí od hmyzu, vředů a vyrážek, které způsobí alergická reakce. Jitrocel můžete také využít jako tinkturu nebo na čaj proti kašli a bronchitidě.

Osivo a listy se využívají hojně jako protijed, projímadlo, obklad, na chladivé zábaly, srdeční choroby, zklidnění podráždění, atd.

Jitrocel jako lék na problémy dýchacích cest

V Bulharsku byly provedeny 2 klinické studie, které prokázaly, že je jitrocel velmi účinný pro léčbu chronické bronchitidy. Rostlina skvěle zklidní podrážděné dýchací cesty. Nejčastěji se užívá v podobě kapek nebo sirupu proti kašli. Účinné látky jitrocelu vytvoří uklidňující film přes sliznici, který zabrání dalšímu kašlání.

Přírodní síla pro pevné kosti, ostrý zrak a imunitní systém

Jitrocel obsahuje velké množství vitamínu C, který je velmi důležitý pro imunitní systém. Listy vlastní i velké množství vitamínu A, který zabraňuje makulární degeneraci, která může způsobit slepotu a také posiluje zrak. Jitrocel pomáhá při průjmových onemocnění, při výskytu vyrážek atd.

Bylinný čaj z jitrocele

  • 1 polévková lžíce čerstvého nebo sušeného jitrocele (kořen, semena a listy)
  • 1 šálek vroucí vody
  • 1 lžíce medu (pro sladší chuť, volitelné)

Přidejte polévkovou lžíci jitrocele do šálku vroucí vody a nechte louhovat zhruba 10 minut. Poté přeceďte a můžete konzumovat. Chcete-li sladký čaj, přidejte med. Čaj užívejte podle potřeby. Již po prvním týdnu užívání pocítíte pozitivní změny na těle.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button