KrásaPéče o tělo

Když vám léto znepříjemní alergie na slunce: Rozpoznejte různé druhy a naučte se ji léčit

Slunce je samozřejmě nezbytným zdrojem tepla a energie a bez něj by život na Zemi nebyl možný. Jenže víme také, že nadbytek slunečního záření může být škodlivý a stejně tak existují i lidé, kterým slunce prostě nedělá dobře a jejich pokožka na něj reaguje negativně. Takovému stavu se pak říká alergie na slunce.

Jak se alergie projevuje?

Změny na pokožce mohou být různé. Obvykle se jedná o kopřivku, pupínky, puchýře nebo zarudnutí. Jenže podle projevů kůže je třeba také zvolit vhodnou léčbu, a proto je potřeba své tělo dobře znát a jednotlivé projevy alergie od sebe odlišit.

Někdy je příčinou reakce právě jen UV záření, jindy jde o kombinaci různých faktorů, například působení slunce a použití určité kosmetiky. Je však třeba uvést, že nejde o alergii v pravém slova smyslu, protože v těle nedochází k tvorbě protilátek, které při působení alergenu vyvolají reakci imunitního systému.

Vyrážka ze slunce při nadměrném slunění

Jedná se asi o nejčastější problém, se kterým se v létě setkáváme. Jde o tzv. polymorfní světelnou erupci. Kůže reaguje na sluneční záření a nejčastěji se vyrážka objeví už na jaře, kdy se po zimě pokožka dostává poprvé do intenzivnějšího kontaktu se sluncem. Stejně dobře se ale může objevit také během delší letní dovolené, kdy je slunečnímu záření pleť vystavena působení slunce přeci jen víc, než je obvyklé.

Reakce se projevuje zarudnutím kůže, svědivou vyrážkou, červenými pupínky, nebo dokonce i nepříjemnými mokvajícími puchýřky. Mezi nejčastěji postižené části těla patří dekolt, ruce a nohy, tedy zejména místa, která nejsou zakryta oblečením a nemáme je ve zvyku běžně mazat jako obličej. Nejohroženější skupinou bývají také lidé se světlou pletí i vlasy.

Jak může alergie vypadat?

Mallorca akné neboli letní akné

Mallorca akné neboli letní akné se také považováno za negativní reakci na slunce. Vzniká spojením slunce, vlhka, tepla a aplikace různých kosmetických přípravků. Potíže mají častěji lidé s mastnou pletí, kterým se i během roku běžně tvoří zánětlivé pupínky. Zhoršovat stav mohou také mastné krémy, takže je na opalování třeba vybírat speciální nemastné opalovací prostředky ve formě gelů, abyste zabránili zhoršení stavu pleti.

Slunce a antibiotika

Další problémem, který se v létě může objevit, je fototoxická reakce. Vzniká ve chvíli, kdy se slunce spojí s účinkem některých léků, typicky právě antibiotik. Někdy se také projeví po lokální aplikaci gelu s protizánětlivým účinkem (masti na bolesti zad, kloubů nebo svalů). Následkem toho kůže zčervená a svědí. 

Fytofotodermatóza 

Fytofotodermatóza se objevuje při kombinaci slunce a některých rostlin, se kterými se dostala do kontaktu vaše kůže. Problémy způsobuje u nás hodně častý bolševník velkolepý. Kůže má stejné projevy jako při alergické reakci na UV záření a stejně se i léčí.

Jak se alergii bránit?

Bez ohledu na příčinu, je nutné při slunění dbát na několik základních pravidel. Je samozřejmě nezbytné vždy se mazat krémem na opalování s dostatečně silným ochranným faktorem. Je vždy potřeba zhodnotit volbu faktoru v závislosti na vašem pigmentu a typu pleti. Pokud máte citlivou pleť, používejte přípravky určené pro malé děti, které bývají v tomto ohledu daleko lepší a obsahují méně agresivních látek.

Volte opakovací přípravek, který je účinný i proti záření UVA, které proniká do hlubších vrstev pokožky a může působit rakovinotvorně. Stejně tak ale musí chránit i před UVB zářením, které způsobuje akutní poškození pokožky jako zarudnutí a spálení. Vrstvu krému obnovujte asi každé dvě hodiny a v dostatečném množství.

Jestliže víte, že vaše pokožka na slunce reaguje vyrážkou, neměli byste na slunce chodit vůbec. I pokud ale žádné potíže nepozorujete, kolem poledne byste měli trávit na přímém slunci jen nezbytně krátkou dobu. Rozhodně se neopalujte mezi 11. a 15. hodinou, kdy sluneční paprsky působí skutečně velmi intenzivně.

Jak si pomoci od vyrážky?

Když už se u vás sluneční alergie objeví, vsaďte na přípravky, které dovedou projevy zmírnit. Je dobré nasadit antihistaminika, ve formě tablet je koupíte volně v lékárně. Pokud se vám na těle objeví mokvavé puchýřky, namažte si je pudrem se zinkem. Dokud potíže trvají, zakrývejte si postižená místa oblečením a nekoupejte se v moři, slaná voda by pokožku dráždila.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-bikini-ruce-zena-8158584/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button