Během srdečního infarktu se trombus (krevní sraženina) šíří z cév a může se dostat až do plicní žíly. V takovém případě může mít sraženina v žíle i velikost lískového oříšku a může pěkně potrápit. Procházet může skrze celý plicní lalok. Tento typ trombu může obsahovat infekční látky, které jsou vyplněné hnisem. Krevní kapaliny a tuky se mohou až dostat do plic. Neobvyklé nejsou ani tukové blokace, ty se vyskytují se jako důsledek zlomeních kostí. Tuk z kostní dřeně vstupuje do krevního řečiště a dostává se tak do plic.
Každé zablokování plic může být fatální, zejména tehdy, když je blokována větší část plic. Obstrukce hlavní plicní žíly mohou způsobit okamžitou smrt. K ní dochází často tehdy, jestliže se pacienti po operaci kostí začnou příliš brzy pohybovat. Je jim lépe, nabudou přesvědčení, že jsou uzdravení a to je špatně. I když se rána zahojí, je nutno dodržovat pokyny lékaře. I blokáda malých cév může způsobit rychlý deficit kyslíku a ostrou bolest. Pacient tak může vykašlávat trochu krve.
Hojení plicní embolie
Při hojení plicní embolie je nutné změnit celkový životní styl. Změnit stravu, místo vody pít čaj, čerstvé ovocné šťávy bez sladidel s jednou čajovou lžičkou čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Je nutné se vyhnout smaženým jídlům a potravinám, konzervovaným výrobkům a živočišným tukům. Výrazně omezte, nejlépe úplně, cigarety, černou kávu a alkohol. Venku, na čerstvém vzduchu buďte co možná nejvíce a dostatečně odpočívejte.
Zánět plic (pneumonie)
Pneumonie, neboli zánět plic, je onemocnění, které může člověka potkat v každém ročním období. Většinou se tak stává během podzimu a zimy. Tuto nemoc ovlivňuje zánět průdušek, chladný vzduch a zima. Zánět plic, i když je způsoben bakteriemi, nemusí být znatelným onemocněním. V lidském těle žijí některé bakterie, které nejsou nebezpečné, pokud jsou ve správném množství a ve správné oblasti. Zánět obvykle postihuje jen jednu část plic. V případě, že má nemoc vliv na plicní tkáně, působí pravidelné podráždění pohrudnice. K zánětu plic obvykle dochází náhle a objevuje se u něj silná zimnice.
Doprovází jej také vysoká horečka, obtížně se dýchá a objevuje se bolest na hrudi. Jde o ostrou bolest, kterou provází kašel. Kašel je zpočátku těžký a únavný, pro pacienta je to velmi špatné. Hlen je lepkavý a obsahuje krevní stopy. Není-li zánět plic léčen, vysoké teploty přetrvávají a to obvykle i 7 dní. Po této době se teplota snižuje a nemoc začíná oslabovat. Děti a teenageři mají vyšší teplotu, starší lidé naopak mají teplotu nižší. To však neznamená, že se u nich projevuje slabší zánět, právě naopak. U starších lidí se zánět často objevuje v těžší formě. Dnes se zánět plic léčí antibiotiky, ale dá se podpořit i podpůrnou přírodní léčbou.
Čaj na léčbu zánětu plic
Ingredience:
- 30 g květu černého bezu
- 30 g kopřivy
- 30 g stonku plicníku
- 20 g listů jitrocele
- 20 g těla tymiánu
- 20 g těla pualky
- 20 g listů a květů podbělu
- 20 g listů jmelí
- 20 g těla hořčice bílé
- 20 g listů a květů kantaria
Příprava a dávkování čaje:
Všechny bylinky dobře smíchejte. 10 gramů této směsi přelijte litrem vařící vody. Přiklopte pokličkou a vařte asi dvě minuty. Poté hrnec sundejte ze sporáku a nechejte ho zakrytý, dokud čaj zcela nevychladne. Studený čaj přelijte do láhve a pijte po 1 dcl. Doporučujeme vypít litr čaje denně. Pokud musíte čaj osladit, použijte sladidlo nebo med.
Jestliže je zánět plic v těžší formě, pak doporučujeme připravit čaj jiným způsobem. Ochlaďte litr převařené vody a přidejte do ní 20 gramů bylinné směsi. Vše nechte ustát před noc. Během dopoledne můžete přidat 10 polévkových lžic medu a celou směs vařte na mírném ohni dvě minuty. Směs zakryjte a nechte vychladnout. Když se čaj zchladí, přelijte ho do nějaké lahvičky a přidejte šťávu z jednoho citrónu. Pijte 1 – 2 dcl každou půlhodinu.
Rovněž doporučujeme jíst jednu lžíci medu s máslem 3 x denně. Můžete si udělat chleba s máslem a medem. Rovněž je dobré během nemoci do svého jídelníčku zařadit co nejvíce cibule. Vhodná je kalorická strava, například slanina s česnekem mezi hlavními jídly.
Rovněž můžete použít vinný ocet a vmasírovat jej do těla, od krku ke spodní části zad. K masírování můžete použít také kozí nesolený tuk či vepřový nesolený tuk, ten se dobře roztírá a pomáhá. V místnosti, kde pacienti odpočívají, by mělo být mírné teplo a dostatečně vyvětraný vzduch.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.