DetoxikaceNemoci a komplikacePřírodní léčba

Tyto bylinky vám pomůžou zvládnout menstruaci bez potíží. Přírodně, a bez léků

Každá žena jistě potvrdí, že menstruační cyklus její celkovou pohodu a pocit spokojenosti a pohodlí ovlivňuje poměrně zásadně. Menstruace a s ní související projevy totiž dokážou ženy pořádně potrápit. S příznaky premenstruačního syndromu (PMS) dnes bojuje až každá druhá žena. Obvykle jde zejména o bolesti břicha, prsou nebo hlavy, ale nezřídka se mohou dostavovat také křeče, pocit nadýmání, nebo dokonce úzkost, napětí, či deprese. Tyto bylinky nabízí přírodní řešení, které dokáže od projevů menstruačního cyklu ulevit – a to vše bez nutnosti cpát do sebe nějakou chemii.

Drmek obecný

Drmek obecný pomáhá nevíce při nepravidelné nebo velmi bolestivé menstruaci, ale může pomoci také ženám, které trápí cyklické bolesti prsou nebo pomáhá při zmírnění příznaků blížící se menopauzy, ke kterým patří náladovost, úzkost či nespavost.

Tato nenápadná rostlinka obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek, které se v mozku váží na opioidní, estrogenové a dopaminergní receptor. Nepřímo tak mají vliv také na hodnoty estrogenů, progesteronu a prolaktinu.

Platí, že nízké dávky snižují hladinu estrogenu, a naopak zvyšují produkci progesteronu a prolaktinu. Naopak u vyšších dávek je třeba počítat s tím, že hladina FSH a LH zůstává nezměněna, klesá jen hladina prolaktinu. Takové přípravky bývají vázány na lékařský předpis, nebojte se na to zeptat svého lékaře. Menší množství drmku mohou obsahovat i některé volně prodejně doplňky stravy.

Třezalka tečkovaná

Její užívání je spojováno především s tím, že dokáže pozitivně působit na negativní projevy PMS, co se týče psychiky. Pomáhá tedy tlumit úzkosti nebo depresivní nálady. Třezalku lze nejčastěji koupit ve formě sušené nati nebo extraktu a její denní dávka by neměla přesáhnout 900 mg. Je třeba mít na paměti, že nezačíná většinou působit hned, ale její účinky se objeví až po 2–4 týdnech. Užívání je však vždy nutné konzultovat s lékařem a je také nezbytné sledovat možné nežádoucí interakce s jinými léčivými přípravky.

Maca peruánská

Tato rostlinka byla vždy ženami užívána zejména v zemích Jižní Ameriky. Dnes můžeme její účinky využívat i my, protože i maca peruánská je u nás stále dostupnější. Podle všeho dokáže zmírňovat příznaky spojené s menopauzou které jsou způsobené poklesem hladiny estrogenu. Studie naznačují, že má pozitivní efekt také po psychické stránce.

Vzhledem k tomu, že je tato bylinka na našem trhu relativně krátce, není ještě stanovena doporučená dávka. Odhaduje se ale, že by to mohlo být cca 1,5–3,5 g prášku z jejího kořene. Přestože je maca v současnosti považována za bezpečnou, určitě by si na ni měly dávat dobrý pozor osoby léčící se s poruchami štítné žlázy – maca totiž obsahuje látky zvané goitrogeny, která mají na její činnost vliv.

Ashwagandha

Ashwagandha neboli vitánie snodárná patří mezi tzv. adaptogeny. Tyto látky jsou typické tím, že napomáhají organismu lépe se adaptovat na stresové situace. Díky tomu dokáže tato rostlina snižovat projevy PMS, jako jsou bolest, úzkost, nespavost nebo také projevy menopauzy. Kromě toho má také protizánětlivý účinek a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.

Ani u této rostliny není dosud stanoveno doporučené dávkování. Podle posledních závěrů však vykazuje účinnost již při dávce 250–600 mg. Je možné ji užívat ve formě tablet, prášku nebo extraktu. Velmi obezřetné by při užívání měly být zejména těhotné a kojící ženy, či osoby s poruchou funkce štítné žlázy.

Ploštičník hroznatý

Ploštičník hroznatý je dobře známý tím, že obsahuje celé spektrum účinných látek a dodnes není zcela jasné, která z nich vyvolává ony pozitivní účinky. Víme však, že působí na serotoninový systém, a efektivně tedy dokáže eliminovat projevy úzkosti a deprese. Je osvědčeným pomocníkem i v boji proti menstruačním bolestem a křečím. Ploštičník hroznový je dostupný ve formě tablet, ale dá se užívat také ve formě extraktu či čaje. Denní dávka není prozatím pevně stanovena, doporučuje se nícméně v množství 20–40 mg/den.

Konzultujte se svým lékařem

Přestože jsou tyto byliny zdravotně nezávadné a bezpečné, je potřeba pamatovat i na to, že řada z nich je teprve v procesu zkoumání a testování. Před začátkem užívání je proto vždy nutné poradit se se svým lékařem. Nejde tak ani o to, že by vám bylinky přímo mohly uškodit, ale mohou především nevhodně interagovat s některými léky, které užíváte. Obzvláště na pozoru by se měly mít těhotné a kojící ženy, či osoby s poškozenou funkcí jater, ledvin nebo štítné žlázy.

ZDROJ: https://www.jafariacupuncture.com/herbs-for-menstrual-cramps-top-10-best-herbs-for-relieving-cramps-during-menstruation/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Sora Shimazaki ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button