Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Top 7 potravin, které zajistí silné kosti a klouby

Zdravé a silné kosti poskytují strukturu těla a chrání vnitřní orgány, pomáhají ukotvit svaly. Kosti jsou po celý život podpůrný systém těla, takže je důležité je udržovat silné. Vlivem stárnutí, což je přirozený proces, se kosti stávají křehčí a svaly slabší. Dobrá výživa jim však může pomoci udržet optimální kostní a svalovou sílu. Chcete-li si vychutnat silné a zdravé kosti, vaše tělo potřebuje živiny jako vápník, hořčík, draslík, beta-karoten, bílkoviny, vitamín D. Vápník je minerál, který posiluje kosti a zuby, vitamín D zase pomáhá tělu absorbovat vápník.

Co jíst?

Je skvělá zpráva, že existují potraviny, které podporují zdravé a silné kosti. Umí také dále snižovat riziko vzniku bolestivých kloubů, zánětu, artritidy a dalších zdravotních problémů, které souvisejí s kostmi. My vám přinášíme sedm nejlepších potravin, které umí posílit vaše kosti. Jaké to jsou?

Jogurt

Jogurt je skvělým zdrojem vápníku, vitamínu D a A, hořčíku, draslíku, fosforu a bílkovin. Jeden šálek jogurtu je dostačující pro splnění denní potřeby vápníku. Jogurty obsahují 30% vápníků a 20% denní potřeby vitamínu D.

Sezamová semínka

Sezamová semínka obsahují různé základní živiny jako vápník, vitamín K a D, fosfor a hořčík. Jedna čtvrtina šálku sezamových semínek plní denní požadavky na tyto prvky.

Sýr

Sýry jsou vynikajícím zdrojem vápníku, vitamínu A, D a B12, draslíku, riboflavínu, proteinů nebo fosforu. Tyto vitamíny a minerály jsou nezbytné pro silné kosti. Sýr je vynikající zdroj vápníků a to dokonce i pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí na laktózu.

Špenát

Již jeden šálek špenátu obsahuje pětadvacet procent denní potřeby vápníku. Také obsahuje vitamín K, který pomáhá udržet vápník v kostech. Dále také obsahuje vitamín A, vitamín C, vlákninu, draslík a také hořčík.

Celozrnné bílkoviny

Celozrnné bílkoviny jako ječmen, hnědá rýže, žito nebo bílé fazole jsou vynikajícím zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínů B, bílkovin, vápníku, draslíku a hořčíku. Všechny tyto vitamíny a minerály jsou nezbytné pro správné a hlavně zdravé kosti.

Losos

Losos je nejen velmi chutný, ale také zdravý. Jde o typ mastných ryb a je velmi bohatý na živiny, nezbytný pro optimální zdraví kostí. Najdete v něm vápník, proteiny, omega-3 mastné kyseliny, vitamín D. Omega-3 a vitamín D pomáhají tělu absorbovat vápník. Také losos pomáhá posilovat vaše kosti a svaly.

Vejce

Vejce a zejména pak žloutky jsou velmi bohaté na bílkoviny, na vápník, hořčík a další vitamíny a minerály, které jsou velmi důležité pro optimální zdraví kostí. Konzumujte je i vy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button