Ostatní

10 hlavních příznaků viru Ebola

Ebola je virové onemocnění, které má vysokou úmrtnost. Tento vir se přenáší i od zvířat na lidi. U lidí se tento virus přenáší pomocí tělesných tekutin, jako například krev, tedy když se krev infikované osoby dostane do kontaktu s krví zdravého jedince. Rovněž se může přenášet tehdy, přijde-li zdravá osoba do styku s povrchem či předmětem, který byl dříve v kontaktu s někým infikovaným. Vir Ebola má několik druhů.

Dosud se jich identifikovalo celkem pět, patří mezi ně:

  • Ebola–Sudan (SUDV)
  • Ebola–Reston (RESTV)
  • Ebola Tai forest virus (TAFV)
  • Virus Ebola, dříve nazýván Ebola-Zaire
  • Ebola–Bundibugyo (BDBV)

Je třeba zmínit, že virus Zaire je v porovnání se všemi výše uvedenými brán jako nejnebezpečnější virus. Jde také o virus, který nese odpovědnost za několik velkých ohnisek, které se objevily na celém africkém kontinentu.

Historie viru Ebola

Lékařští vědci nás informují o tom, že je zaznamenán první výskyt pacienta v Súdánu, v blízkosti regionu Nzara. To se stalo v roce 1976 a v tomto roce byl také tento vir nazýván virus Súdán. Tímto virem se pak infikovalo na 284 lidí. V důsledku příznaků viru Ebola zemřelo 115 lidí. Druhé ohnisko viru Ebola se objevilo v Zairu, v dnešním Kongu. První obětí byl učitel, který na tuto nemoc dokonce také po čtrnácti dnech zemřel.

Další pacient byl nalezen v oblasti řeky Ebola a právě podle oblasti, v níž byl tento pacient nalezen, dostal virus svůj název. Od roku 2014 je definitivně známo, že nejvíc pacientů s tímto virem se nachází v pěti zemích západní Afriky. Mezi tyto země se řadí zejména Sierra Leone, Guinea a Libérie. Virus se přenášel z jedné země do druhé kvůli cestování nakažených lidí. Do procesu eliminace tohoto onemocnění bylo zahrnuto mnoho lékařů a také mnoho mezinárodních organizací.

Známky a příznaky viru Ebola

Poté, co je osoba s tímto virem infikována, objevují se u ní příznaky a různé symptomy. Jaké příznaky a symptomy viru Ebola to jsou?

Horečka

Jedním z nejběžnějších a nejčastějších příznaků viru Ebola je horečka, tedy když tělesná teplota infikovaných lidí vystoupí nad normální rozmezí, od 36,5 do 37,5 stupňů Celsia. To u takových pacientů způsobuje jisté nepohodlí a problémy.

Silné bolesti hlavy

Dalším příznakem, že je dobré mít se na pozoru, je silná bolest hlavy. Jde hlavně o extrémní bolesti v oblasti kolem horní části a po stranách hlavy. Jestliže pacient trpí bolestmi hlavy, ještě to nutně nemusí znamenat, že je nakažen virem Ebola. I tak se doporučuje lékařské vyšetření a případná léčba.

Svalová bolest

Jedním z příznaků viru Ebola je také bolest svalů. Jde o jeden z prvních příznaků a vyskytuje se v raných fázích infekce. Pacienti pociťují bolest svalů v různých částech těla.

Průjem

Průjmem se v této situaci myslí, že pacient trpí vodnatou stolicí a dokonce se někdy objevuje krev. Průjmy se pak mohou rozdělit do tří kategorií:

  • Osmotický průjem – je vyprovokován hromaděním osmoticky aktivních látek.
  • Sekreční průjem – jde o výskyt vody ve střevě a obvykle je to způsobeno nějakou infekcí.
  • Exsudativní průjem – jde o stav, který je obvykle výsledkem zánětlivého onemocnění, někdy může být způsoben virem Ebola. Pacient si může všimnout ve stolici hnisu či skvrn krve.

Únava

Infikovaní virem Ebola se cítí neustále unavení, vyčerpaní, bez energie. Odpočinek a spánek je téměř nulový, zvláště, přidá-li se horečka, průjem či bolesti hlavy a svalů. Všechno výše zmíněné vede k únavě.

Slabost

Tělo nemá dostatek fyzické a svalové síly, je velmi slabé a vyčerpané. Jedinci to znemožňuje nebo velmi znesnadňuje běžný život. Pacienti, kteří jsou infikováni virem Ebola, trpí slabosti hlavně tehdy, objeví-li se u nich průjem. Ten způsobuje dehydrataci organismu a následně pocit slabosti.

Zvracení

Pacienti infikovaní virem Ebola často zvrací a to dobrovolně i nedobrovolně. Obsah žaludku se dostává skrze ústa ven a to také přispívá k tělesné dehydrataci a následně k únavě, slabosti a vyčerpání organismu.

Bolesti břicha

Jde o další ze symptomů Eboly, obvykle vychází z toho, že se svaly celého žaludku stahují a to působí bolest. Stahování žaludku je způsobeno zvracením a extrémním průjmem.

Úbytek na váze

Když se u pacientů, kteří jsou infikovaní virem Ebola, objevují první příznaky tohoto onemocnění, jako zvracení a průjem, dochází k velké ztrátě tělních tekutin. Bolest v žaludku a zvracení způsobuje, že pacient ani na jídlo a pevnou stravu nemá vůbec chuť. A vše to dále vede k velkému úbytku na váze. Velká ztráta na váze způsobuje, že se tělo oslabuje a to do takové míry, že virová infekce v těle převezme kontrolu a může způsobovat až smrt.

Krvácení

Jde o jeden z nejnovějších příznaků viru Ebola, ke kterému dochází uvnitř i vně. Vnitřní krvácení přijde ve chvíli, kdy cévy popraskají a způsobí to průtok krve v lidském těle. Vnější krvácení se stává, když krev z těla začne vytékat z nejrůznějších tělních otvorů, například z uší či nosu. To může vést až ke smrti.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button