Jídlo a stravováníOstatníZdravé tipy

10 škodlivých produktů, které nepotřebujete

Podle nejnovějších statistik, se v posledním roce utratilo více jak 144 miliard $ (statistika z USA), za kupování věcí, které nepotřebujeme. To není nic překvapivého. Naše domovy, jsou plné zbytečností, které nevyužíváme naplno. V tomto článku si probereme deset toxických produktů, bez kterých se obejdete, ušetříte peníze a zlepšíte si život. Neznamená to však, že je všechny máte ihned vyhodit. Využijte je naplno a poté se k nim již nevracejte. Nejsou totiž zdraví prospěšné.

Deset výrobků, které nepotřebujete

Níže naleznete seznam výrobků, kterým byste se pro vlastní dobro, měli vyhýbat.

Vinyl

Víte, že je vinyl zakázaný ve více jak 14 zemích? PVC, známé také jako vinyl, se nachází v podlahách, stěnách nebo i hračkách. Tento „plast“ uvolňuje ftaláty, které narušují hormony a olovo, které způsobuje silnou neurotoxicitu. Vinyl také znečišťuje ovzduší. Pokud se chcete vyhnout produktům, které neobsahují vinyl, hledejte na produktu značku #3, která se většinou nachází na spodní straně výrobku.

Produkty s vůní

Za prvé, měli bystě vědět, že chemické vonné látky nalezené ve výrobcích jako jsou osvěžovače vzduchu, parfémy a vůně do auta, vyvolávají astma. Některé z těchto škodlivých chemických látek navíc zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu. Například diethylftalát (DEP) se vstřebává kůží a může se hromadit v lidské tukové tkáni. Ftaláty jsou podezřelé na karcinogeny a hormonální disruptory, které stojí za problémy s poruchou reprodukce. Pokud chcete používat vonné produkty, používejte přírodní osvěžovače vzduchu v podobě esenciálních olejů.

Konzervy

Je to šokující, ale i konzervy jsou na seznamu toxických produktů. V plechovkách je uložený bisfenol-A (BPA), který podle některých odborníků stojí za problémy s obezitou, rakovinou, srdečními chorobami, depresí a podobně. Spousta firem však již upustila od škodlivých konzerv s obsahem BPA, ale mnoho jich přešlo k BPS, což je chemický bratranec, který způsobuje podobné zdravotní problémy. Užívejte raději čerstvé, mražené nebo sušené potraviny, které neobsahují nebezpečné látky. Vhodné jsou také potraviny uložené ve skle.

Čistící prostředky

Všichni víme, že potřebujeme čistou domácnost. Mastnota, která se usazuje v troubě, na podlaze, pultu nebo toaletách, není příjemná. Jenže spousty čistících prostředků obsahují nebezpečné látky v podobě louhu, kyseliny a podobně, které spálí kůži, dráždí oči a ničí vnitřní tkáň. Nepoužívejte tyto jedovaté čistící prostředky, které vám ničí zdraví. Kupujte si odbouratelné čistící prostředky nebo si vyrobte svůj vlastní. Uvidíte jak se ve vaší domácnosti pročistí vzduch.

Pesticidy

Existuje mnoho různých druhů pesticidů a většina z nich je velmi škodlivá. Je to však důvod, proč jsou vyrobeny. Pesticidy vám sice odstraní jedovaté škůdce ze zahrádky, ale zanechávají na plochách a rostlinkách zbytkové jedy, které otravují vzduch a dostávají se do půdy. Proto před použitím pesticidů zkuste zjistit, zda neexistuje na váš problém ekologická náhrada.

Balená voda

Podle nejnovějších statistik koupí lidé v Americe půl miliardy plastových lahví vody za jeden týden. Většina z nich si myslí, že balená voda je čistější než kohoutková. Opak může být pravdou. Balená voda má často stejnou a v některých případech i horší kvalitu než voda z vodovodu. Mnohdy si tak připlácíte za balenou vodu, která však pochází z vodovodu. Nemluvě o množství plastu a znečištění, které vzniká během výroby plastových lahví. Radši investujte do filtru na vodu a nerezových lahví, místo utrácení peněz za plastové lahve, které jsou předražené.

Rtěnky a balzámy na rty

Balzámy na rty a rtěnky často obsahují olovo. Tento známý neurotoxin se našel ve více jak 400 testovaných rtěnkách. Neexistuje žádná bezpečná hladina olova v těle. Například těhotné ženy a děti jsou obzvláště náchylní na olovo, které může narušit normální vývoj mozku. Na trhu však existuje řada rtěnek a jiných kosmetických přípravků, které neobsahují olovo a jsou tedy 100% bezpečné.

Teflonové nádobí

Nedávná studie zjistila, že perfluorované chemické látky (PFC) jsou spojeny s rakovinou a nízkou porodností. Tyto chemické látky jsou neuvěřitelně odolné a nachází se po celém světě. PFC se však nenachází jen v nádobí, ale například i v mikrovlnné troubě, popcornu nebo krabici na pizzu či nábytku a oblečení. Vyhněte se proto výrobkům, které jsou vyrobené z teflonu nebo obsahují složky začínající na „fluor“ nebo „perfluor“.

Triclosan

Triclosan je nebezpečná antibakteriální látka nacházející se v mnoha mýdlech, zubních pastách, ústních vodách, deodorantech nebo i v oblečení. Tato látka poškozuje imunitní systém, způsobuje vznik alergie a snižuje funkci svalů. Používejte jen takové přípravky, které neobsahují triclosan. Ideálním přípravkem může být prostředek, který obsahuje více jak 60% alkoholu.

Barvy na olejové bázi

Nedávná studie provedená vědci z John Hopkinovi Univerzity zjistila, že existuje 300 toxických a 150 karcinogenních látek v barvách, které jsou založeny na bázi oleje. Stále si chcete nechat natírat nábytek olejnatou barvou? Doufáme, že vaše odpověď je ne. Vybírejte si radši barvy založené na vodní bázi nebo na jiné přírodní složce v podobě vosku či rostlinného původu.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button