Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Moderní možnosti léčby deprese zahrnují drogy i ASMR. Dávají šanci těm, na které antidepresiva neplatí

Deprese, úzkosti a časté výkyvy nálad patří k nejčastějším duševním problémům. V nějaké formě se s nimi setká skoro každý, byť platí, že většina z nás se dovede s těmito problémy nějak popasovat sama nebo jen s drobnou pomocí někoho blízkého, případně pár návštěv u psychologa. Jenže někdy prostě jen tohle nestačí a stále častěji se do ordinací lékařů dostávají lidé, kteří skoro všechno mají, na první pohled jim nic nechybí, ale přesto jsou nešťastní a bojují s nechutí do života.

Pak je potřeba odborná pomoc, která ale v posledních letech směřuje zajímavými směry. Možná, že v budoucnu bude léčba daleko komplexnější než dnes.

Všichni dobře víme, že vyvážený stav psychiky je zcela zásadní pro kvalitu našeho života. Proto je potřeba se o ni souvisle starat, pečovat o své duševní potřeby, dostatečně relaxovat, kompenzovat pracovní vypětí a usilovat o snižování stresu. Jak na to? Naučte se o svou duši pečovat ještě předtím, než bude pozdě a využijte možnosti, jak se cítit dobře.

Pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb není jen prevencí obezity nebo onemocnění srdce a cév, ale je také velmi zásadní při léčbě duševních poruch a depresí. Cvičení pomáhá vyplavovat hormony štěstí a dovede odehnat jakoukoliv špatnou náladu. Pohybem okysličené tělo totiž prostě dovede lépe reagovat na stres. V mozku se snáz přenášejí vzruchy mezi neurony a všechny nezbytné procesy pak fungují snadněji. Odborníci proto doporučují cvičit pětkrát týdně s menší fyzickou zátěží nebo si dopřát obden pořádně do těla.

Nebuďte ve tmě

Pokud trávíte většinu času ve tmavém a zšeřelém prostoru, pak je jasné, že vaše nálada nebude zrovna skvělá. Odborníci moc dobře vědí, že využívat léčbu jasným světlem dává smysl. Pomůže nejen v boji se sezonními depresemi, ale dovede si poradit také s poruchami nálady nebo spánku. Léčba světlem neboli fototerapie se stále rozvíjí a je možné, že do budoucna bude hrát daleko větší roli. Přístroje pro světelnou terapii jsou také dostupnější a je možné s nimi klidně svítit i doma, a tak si dopřát léčbu každý den.

Podivné zvuky

Je vám nepříjemné, když někdo přejede křídou po tabuli? Možná jste ale netušili, že jsou lidé, kterým jsou tyto zvláštní zvuky podivně příjemné. Správně nahrané mlaskání, šeptání či pročesávání vlasů v mnoha posluchačích vyvolává příjemné mrazení – na tom koneckonců stojí fenomén nazývaný ASMR. Na YouTube najdete desetitisíce videí, které se právě tomuto věnují. Při poslechu se uvolní tělo i mysl a někteří skutečně věří, že jim tyto zvuky mohou pomoci překonat úzkost, nespavost, napětí i depresivní náladu.

Popovídejte si s robotem

Vědci se rozhodně nezastavují u konvenčních metod. Pracuje se i technologiemi budoucnosti, které by mohly pomáhat lidem s trápením, zvlášť pokud není odborná pomoc v dosahu. Už v době covidu se osvědčila online terapie, ale může se také stát, že brzy si na druhé straně nebudete povídat s terapeutem, ale spíše robotem nebo dokonce člověkem vytvořeným ve virtuální realitě. Umělého chatovacího terapeuta vyvíjí ty nejprestižnější firmy, ale zatím se ukazuje, že je to cesta, která má budoucnost.

Pomohou i drogy

Výzkumy nehovoří jen o moderních technologiích, ale také se obrací k dávno známým látkám a zkoumají se jejich možné nové způsoby užití. Šance na využití tedy dostává i třeba takové LSD, lysohlávky nebo ropuší sliz. Ukázalo se totiž, že v nich obsažené psychedelické alkaloidy by mohly mít srovnatelné účinky jako má užívání antidepresiv. Klinické studie se zaměřují zejména na pacienty s velmi silnými depresemi nebo na ty, na které běžná antidepresiva nezabírají.

Elektrošoky se vrací do hry

I když to zní spíše jako návrat do minulosti, i dnešní medicína věří, že by se elektrošoky, byť v jiné podobě, mohly znovu používat. Pomocí magnetické rezonance totiž dovedou lékaři odhalit, jaké části mozku jsou aktivní, když vás přepadne záchvat úzkosti. Pomocí slabého elektrického proudu je možné tuto oblast stimulovat právě v okamžiku, kdy se cítíte pod tlakem a vyřadit tuto část na chvíli z provozu, než vám bude lépe.

Očipujte se

V čínské Šanghaji se pokouší jít ještě dál, a dokonce vybraným dobrovolníkům nainstalovali do hlavy čip, který dovede vyhodnocovat situaci a reagovat na aktuální stav. Poté by pomocí elektrických impulsů mohl být schopen činnost nervového systému zvýšit, nebo naopak potlačit. Implantáty do mozku by mohly pomoci také v případě hloubkové mozkové stimulace u nemocných Parkinsonovou chorobou.

ZDROJ: https://www.webmd.com/depression/features/major-depressive-disorder-treatments-today

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chlapek-denimove-kalhoty-deprese-dospely-278303/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button