Marshmallows milují hlavně děti. Tyhle pěnové sladké bonbóny jsou považovány za pochoutku, bez které se neobejde táboření, výlety ani horké kakao. Pokud je však kupujete v obchodu, zdravé rozhodně nejsou. I když jsou bez tuku, obsahují spoustu cukrů. Jeden malý nadýchaný polštářek obsahuje až 4 g přidaného cukru. Je to šokující informace, zvláště poté, když jste schopni spořádat klidně celý sáček.
1 šálek této sladkosti obsahuje více, než 28 gramů cukru (podobně jako celá čokoláda). Sníte tedy více, než 400 prázdných kalorií a tím překračujete doporučenou denní dávku o téměř 10 gramů. Buďte tedy velmi opatrní, zvláště poté, pokud chcete zhubnout.
Zdravotní rizika spojená se zvýšenou konzumací cukrů:
Vyšší spotřeba cukru má za následek také zvýšení celkového obsahu kalorií, což dost často vede k přibývání na váze a k obezitě. Nejhorší na tom je, že Marshmallows z obchodu jsou výživově v podstatě nulové. Vyhněte se sladkostem, které vám uškodí. Měli byste nechat v jídelníčku dost prostoru na zeleninu, ovoce a celozrnné produkty.
Cukr je totiž dáván do souvislosti s mnoha nemocemi i riziky:
- srdeční choroby
- některé druhy rakoviny – rakovina slinivky břišní
- kazivost zubů
- vysoká hladina cholesterolu
- inzulínová rezistence a cukrovka
- potravinová závislost
Recept na zdravé Marshmallows
Určitě byste měli vyzkoušet recept na tyhle načechrané, medem oslazené domácí Marshmallows. Mají výbornou chuť a neohrozí vás porcí nadbytečných cukrů. Můžete je různě obměňovat i opékat nad ohněm.
Budete potřebovat následující ingredience:
- 1,5 lžíce želatiny
- ½ šálku studené vody
- ½ šálku medu
- 1/8 lžičky soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Do středně velké mísy dejte želatinu. Zalijte jí ¼ šálkem vroucí vody a rozmíchejte pomocí metličky, měla by změknout a rozpustit se. Mezitím v malém hrnci spojte ostatní suroviny (med, sůl a druhou ¼ šálku vody). Zahřejte na mírném ohni až do teploty na 240 stupňů. Můžete k tomu použít teploměr. K této teplotě se dostanete rychle, protože ohříváte malé množství tekutiny. Trvá to cca 7 – 8 minut, poté směs odstraňte z tepla.
Vezměte si do ruky ruční mixér na nízký stupeň otáček a promixujte horký sirup v míse se želatinovou směsí. Jakmile se vám suroviny vzájemně propojí, přidejte vanilkový extrakt a zvyšte výkon otáček. Směs je potřeba mixovat cca 12-15 minut dokud nezhoustne a není nadýchaná – konzistence připomíná chmýří. Směs vlijte na připravený plech vystlaný pečícím papírem, ale na vrchu jí ničím nezakrývejte. Nechte stát při pokojové teplotě 4-12 hodin do zaschnutí. Po uplynutí času vykrajujte čtverečky.
Když umíte tuto základní verzi, můžete si připravit i kokosové nebo kakaové Marshmallows. Základní Marshmallows směs posypte kokosovými vločkami nebo kakaovým práškem a je hotovo.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.