Jídlo a stravování

Je palmový olej skutečně takové zlo? Zjistěte, komu a proč škodí a jak můžete pomoci vy

Už před pár lety zachvátila svět hysterie okolo palmového oleje. Najednou se začalo mluvit o tom, jak je škodlivý a jak je potřeba přestat kupovat veškeré výrobky, které jej obsahují. Jak je to ale doopravdy? Škodí přírodě, nám nebo snad obojímu? Je pravda, že v souvislosti s palmovým olejem si většina lidí představí vypalování pralesů a s tím související mizení některých druhů živočichů. Realita je však komplexnější a dříve než palmový olej odsoudíme, je dobré o něm něco vědět.

Žádaný palmový olej

Palma olejná je tropický strom, z jehož plodů se získává palmový olej. Tato palma původně pochází z oblastí západní Afriky, odkud se v průběhu 20. století rozšířila do jihovýchodní Asie. Jejím novým domovem se stala především Indonésie, která nyní pokrývá zhruba 85 % světové produkce palmového oleje.

Jak se palmový olej využívá?

Nejčastěji je palmový olej využit při výrobě potravin jako součást vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Dále se přidává i do různých kosmetických produktů jako jsou například šampony, sprchové gely, prostředky pro zubní hygienu nebo rtěnky.

Pěstování palmy olejné však vyžaduje poměrně násilné využívání půdy, které má samozřejmě zásadní dopad na místní faunu a flóru. Aby se získala půda pro pěstování palmy olejné, je často nutné vykácet nebo vypálit původní pralesy. Poprvé na tuto problematiku celosvětově upozornily nekontrolovatelné požáry devastující v roce 2015 Indonésii. Tato ekologická katastrofa přitáhla pozornost k problematice pěstování palmy olejné a jejím vlivům na životní prostředí.

Začaly se hromadně rozesílat petice vyzývající k zastavení šíření palmových plantáží a mnoho lidí také začalo bojkotovat potraviny, ve kterých se palmový olej nachází. Je však třeba zmínit, že na vině odlesňování není zdaleka jen palma olejná. Například v Brazílii se deštné pralesy kácí kvůli pěstování sóji, která slouží jako krmivo pro dobytek. I větší populace si žádá více půdy k pěstování potravy, což je projevuje dalším a dalším kácením.

Zvířata nemají šanci

I vlivem pěstování palmy olejné dochází k úbytku rozmanitosti druhů – někdy se říká že až o neuvěřitelných 85 %. Drtivá část živočichů není schopna na zdevastovaných místech přežít, na plantážích se totiž dokáže uživit jen asi 15 % živočišných druhů. Zvířatům také mizí vhodná potrava, a tak se snaží uživit, jak to jen jde – třeba i tak, že konzumují výhonky palmy olejné. Ze strany farmářů jsou pak považovány za škodnou a jsou vybíjena. Tímto způsobem je například zahubeno až 1 500–5 000 orangutanů ročně. 

Nelze palmový olej nahradit?

Mezi důvody, proč se zvětšuje produkce palmové oleje, patří jeho výhodné vlastnosti pro výrobce potravin. Po chemické stránce se totiž jedná o velmi stabilní olej, který se neničí ani během složitých technologických procesů. Široké využití má i v kosmetickém průmyslu nebo jako biopalivo.

I to je důvod, proč nelze palmový olej jen tak snadno nahradit nějakým jiným. Palma olejná má největší výnosnost ze všech olejnatin, například je to až šestkrát více než má řepka olejná. Pokud bychom tedy chtěli palmu olejnou nahradit, pravděpodobně by bylo potřeba více území, aby se produkce dala nahradit.

Výrobci potravin navíc často upozorňují, že je pro ně palmový olej svými vlastnostmi při výrobě nezastupitelný. Druhou stranou mince je však i to, zda vůbec potraviny s obsahem palmového oleje potřebujeme. Pravděpodobně ne – většina potravin obsahující palmový oleje nemá veskrze žádnou přidanou hodnotu pro spotřebitele. Jde nejčastěji o nezdravé potraviny, které je možné z našeho jablečníku bez náhrady vyeliminovat. A ještě tím prospějeme našemu zdraví.

Palmový vs. Palmojádrový olej

Někdy se setkáváme s těmito dvěma odlišnými názvy. Je mezi nimi nějaký rozdíl? Palmový olej se získává z oplodí palmy olejné, zatímco olej palmojádrový se získává z jader plodů. Tyto oleje se chemicky dost zásadně liší – mají velmi odlišné spektrum mastných kyselin. Pro oba oleje však platí, že jsou nezdravé a neměly by být běžnou součástí našeho jídelníčku.

Palmový olej škodí zdraví

Když vědci zkoumali vlivy palmového oleje na zdraví člověka, většina studií se shodla spíše na negativních vlivech na riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mezi hlavní rizikové faktory vzniku chorob srdce a cév patří především vysoký příjem transmastných kyselin a vysoká koncentrace frakce LDL cholesterolu a triglyceridů. Obojí přitom může vzrůstat právě následkem konzumace palmového oleje. Množství palmového oleje v naší stravě bychom tedy měli důsledně regulovat, stejně tak jako to děláme s cukrem nebo solí.

Vyhněte se vysoce zpracovaným průmyslovým potravinám

Pokud si chcete zachovat pevné zdraví, je nutné vyhýbat se vysoce zpracovaným potravinám, které také nejčastěji obsahují palmový olej. Nevhodné výrobky jsou slazené limonády, bílé pečivo, sušenky, čokoláda, nekvalitní cukrovinky a pochutiny plné levných tropických olejů (palmového oleje), ochucené jogurty apod.

Je třeba upínat svou pozornost na kvalitní potravinové zdroje, jako je zelenina, ovoce, udržitelná spotřeba kvalitního masa, kvalitní mléčné výrobky a obiloviny. Je na nás, na spotřebitelích, co budou výrobci potravin produkovat. Řídí se naší poptávkou, takže i naše každodenní rozhodnutí může ovlivnit stav naší planety do budoucna. Konzumaci palmového oleje je tedy vhodné omezovat s ohledem na naše vlastní zdraví i zdraví naší planety.

Zdroj: https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button