Ostatní

Proč kočky předou?

Alespoň jednu kočku má skoro 30 % všech českých domácností. Počet venku divoce žijících koček není možné nijak odhadnout, nicméně v útulcích a podobných zařízeních se počet koček udržuje zhruba na 5 až 8 tisících.

Tyto úžasné šelmy žijí po našem boku už tisíce let. V Egyptě měli kočky mnohem dříve, než postavili první pyramidu. Miliony lidí po celém světě žijí s kočkou, a to i přesto, že jejímu chování ne vždy rozumíme.

Každý, kdo s kočkou žije, se musí smířit s tím, že kočku nikdy nebude ovládat tak, jako třeba pejska. Život s ní nutně obnáší i potrhaný nábytek, poškrábané ruce a okousané květiny. Každý milovník koček vám ale bez váhání řekne, že to za to stojí. Třeba už jen kvůli jejímu láskyplnému vrnění do ucha.

Kočičí předení působí na lidský sluch nesmírně příjemně. Je to zvuk, který nás dokáže během chvíle zbavit všeho stresu, náhle se cítíme šťastně a spokojeně. Frekvence kočičího předení je zhruba 26 Hz. A jak vědci zjistili, tato zvuková frekvence působí doslova léčivě. To, že se s vrnící kočkou na klíně cítíte lépe, není tedy žádná náhoda.

Předením se primárně léčí

Bylo pozorováno, že kočky předou, když jsou samy zraněné nebo nemocné. Urychlují tím léčení a posilují kostní tkáň. A pokud zraněnou kočku najdou další kočky, lehnou si k ní a snaží se jí vlastním předením pomoci.

Předení fascinovalo vědce dlouhou dobu po celém světě. Který orgán v kočičím těle vlastně předení způsobuje? Co tyto zvuky znamenají? Může je zvíře samo ovládat nebo jde o reflexivní záležitost?

Je třeba si všimnout, že není vrnění jako vrnění. Liší se jeho intenzita i doba trvání. Z toho zřejmé, že vrnění má více příčin a důvodů. Jedním z nich je i komunikace. Ve skutečnosti se spolu kočky dorozumívají právě předením, nikoli mňoukáním, jak si myslíme. Samo mňoukání je spíše snaha koček žijících s lidmi napodobit lidskou řeč.

Kočka předením komunikuje i se svými koťaty. Koťata předou při saní mléka a kočka jim stejným způsobem odpovídá. Pokud s námi kočka žije odmalička, pravděpodobně nás považuje za „kočičí mámu“, a protože koťata předou při saní mléka, i ony předou, když od nás chtějí nakrmit.

Předení může také značit, že se kočka cítí příjemně a v bezpečí. Předením dává ostatním kočkám v okolí najevo, že tu nehrozí žádné nebezpečí (ani od ní ani od nikoho jiného).

Předení může ale i značit, že je kočka nemocná. Anebo to, že jste nemocní vy a ona se vás pokouší léčit.

Jak kočka přede?

Dlouho se mělo za to, že za kočičí vrnění je zodpovědný samostatný malý orgán ležící v blízkosti sleziny. Bylo ale zjištěno, že ve skutečnosti kočičí vrnění způsobují elektrické impulzy vznikající v mozku, které postihují svaly umístěné v blízkosti hlasivek. Napětí hlasivek rozechvěje velký počet tenkých kostí, což způsobuje chvění o určité frekvenci.

Kdo ještě umí příst?

Kromě koček jsou předení schopni i gepardi a levharti sněžní (irbisové). Předou samozřejmě i divoké příbuzné našich domácích mazlíčků. Zvuky podobné předení dokáže vydávat i puma.

Zato takoví lvi jsou schopnosti příst úplně zbaveni. Mají totiž rozdílnou strukturu hrtanu. Tam, kde mají kočky kosti zodpovědné za vrnění, mají totiž lvi chrupavku. Že je lvovi příjemně, poznáte jedině podle přivřených očí.

Máte doma kočku nebo jiného mazlíčka?

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button