Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jak používat meloun jako lék

Meloun je plod spojovaný s letním obdobím, tak to prostě je. Věděli jste o tom, že obsahuje vysoké množství beta-karotenu, vitamínu B, C a minerálů (vápník, fosfor, hořčík, draslík, jód a mangan)? Pokud ne, přečtěte si tento článek.

Mimo jiné se dozvíte i to, že do jisté míry dokáže zastat úlohu některých léků. Navíc má jen 29 kalorií na 100 gramů, což je další dobrý důvod, proč si ho teď v létě dopřávat bez výčitek.

Vitamíny a minerály nejsou tím jediným, co vám meloun nabízí. Je tu i L-citrulin/aminokyselina, která obnovuje svaly po intenzivním tréninku za kratší dobu. Odborníci z University Cartagena (Španělsko) zjistili, že nejlepším řešením pro citlivé a bolestivé svaly je čerstvý meloun nebo šťáva z něj. „L-citrulin“ obsažený v melounu urychluje odstranění přebytečné kyseliny mléčné ze svalů. Meloun je vzpruha před i po cvičení. Současně podporuje také zdravou funkci ledvin, kardiovaskulární aparát a reguluje vysoký krevní tlak. 120 g melounu má více, než 150 mg L-citrulinu!

Melounová semínka jsou výborným prostředkem na ledvinové kameny

melounToto lahodné ovoce je nabito zdravými živinami a poskytuje tělu mnoho zdravotních výhod. Melounová semínka se v čínské lidové medicíně používaly k léčbě různých zdravotních potíží, např. ledvinové kameny. Hořčík a draslík jsou známými účinnými prvky při léčbě ledvinových kamenů.

Jak používat melounová semínka? Návod je velmi snadný: rozdrťte 4 lžíce čerstvých melounových semínek a potom je uvařte ve 2 litrech vody po dobu 15 minut.

Meloun – nutriční hodnoty

Jak jsme se zmínili již na začátku, meloun má nízký obsah kalorií a spoustu minerálů a vitamínů. Naše zdraví zlepšíme tím, když ho budeme v létě konzumovat pravidelně. Je to dokonalý čistící prostředek, který v sobě ukrývá velké množství vody. Je tady také kyselina jablečná, dusičná, bílkoviny, celulóza, cukr, lykopen, atd.

Meloun je vynikajícím ovocem, které zabraňuje chronickému zánětu a dalším onemocněním srdce. Je bohatý na vitamín C a beta-karoten. Zmírňuje stres, napětí a zlepšuje duševní schopnosti (B6).

Měli byste také vědět, že meloun má velmi pozitivní vliv na organismus, když jde o akné, anémie, arteriosklerózu, artritidu, astma, žlučník, ledvinové kameny, zánět průdušek, bolest hlavy, snížení imunity, zvýšenou teplotu, vysoký cholesterol, problémy močové trubice a měchýře, hmyzí štípnutí, kožní záněty, nadměrnou hmotnost i celulitidu.

Meloun je také silné diuretikum. Pozitivně ovlivňuje popáleniny nebo jiné kožní onemocnění. Melounovou šťávu nakapejte na popáleninu a lehce rozetřete. Zlepšuje také hodnoty pH krve a napomáhá zprůchodnění tukových usazenin v cévách. Lidé s cukrovkou a ti, kteří mají problémy s triglyceridy by měli současně sledovat rovněž množství melounu, které snědí.

Nejlepší způsob, jak konzumovat meloun

Pro dosažení dalších zdraví prospěšných účinků konzumujte meloun s další šťávou z ovoce jiných druhů. Meloun má své využití taktéž v různých dezertech. V horkých letních dnech má schopnost vrátit tělu ztracené minerály a doplnit tekutiny. Kromě toho detoxikuje tělo a zabraňuje určitým chorobám.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button