Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Sladidlo vs. cukr: Co je vlastně zdravější a proč?

Souboj mezi sladidly a cukrem se táhne už celé roky. Řeší jej zejména lidé, kteří dbají o své zdraví, ale zabývají se tím velmi podrobně také odborníci na výživu. Vzhledem k tomu, že obavy z nadměrné spotřeby cukru a jeho vlivu na zdraví stále rostou, mnoho lidí se obrací ke sladidlům jako ke vhodné alternativě. V tomto článku se ponoříme do debaty o sladidlech a cukru a prozkoumáme jejich rozdíly, potenciální výhody a nevýhody, které vám pomohou informovaně se rozhodnout, zda si vybrat cukr nebo právě sladidla.

Porozumění sladidlům

Sladidla, známá také jako náhražky cukru nebo umělá sladidla, jsou látky, které se používají ke zlepšení chuti potravin a nápojů, přičemž ve srovnání s cukrem obsahují méně kalorií nebo neobsahují žádné. Často se používají jako alternativa k tradičnímu cukru, zejména u osob, které se snaží snížit svůj kalorický příjem nebo zvládat onemocnění, jako je cukrovka.

Druhy sladidel

Existují různé druhy sladidel, z nichž každé má své specifické vlastnosti. Mezi běžná sladidla patří:

a) Umělá sladidla: Tyto syntetické sloučeniny, jako je aspartam, sacharin a sukralóza, mají intenzivně sladkou chuť a neobsahují téměř žádné kalorie. Často se používají ve výrobcích bez cukru nebo v dietních výrobcích.

b) Cukerné alkoholy: Mezi příklady patří xylitol, erytritol a sorbitol. Cukerné alkoholy se získávají z ovoce nebo rostlin a mají méně kalorií než cukr. Běžně se používají v cukrovinkách bez cukru, žvýkačkách a některých zpracovaných potravinách.

c) Přírodní sladidla: Mezi tato sladidla patří stévie, extrakty z ovoce nebo třeba med. Přírodní sladidla jsou získávána z rostlin nebo přírodních zdrojů a jsou považována za alternativu tradičního cukru kvůli nižšímu obsahu kalorií nebo vnímaným zdravotním přínosům.

Výhody sladidel

  • Snížení kalorického příjmu: Sladidla poskytují požadovanou sladkost v potravinách a nápojích, aniž by přispívala významným počtem kalorií. Pro osoby, které si hlídají svou váhu nebo se potýkají s onemocněním, jako je právě cukrovka, mohou sladidla představovat způsob, jak uspokojit chuť na jídlo bez kalorické zátěže, kterou představuje cukr.
  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Vzhledem k tomu, že mnohá sladidla nezvyšují hladinu cukru v krvi, jsou často používána jako náhrada cukru osobami s cukrovkou nebo osobami, které dodržují nízkosacharidovou dietu.
  • Šetrnost k zubům: Bylo prokázáno, že některá sladidla, zejména cukerné alkoholy, jako je xylitol, jsou ve srovnání s cukrem méně škodlivá pro zdraví zubů. Nepodporují vznik zubního kazu a běžně se vyskytují ve žvýkačkách bez cukru a výrobcích ústní hygieny.

Možné negativní účinky

  1. Chuť a textura: Sladidla mohou mít odlišný chuťový profil a nemusí přesně kopírovat chuť a strukturu cukru. Některá sladidla mají pro některé lidi pachuť, což může ovlivnit četnost jejich používání.

2. Metabolické účinky: Sladidla jsou sice obecně považována za bezpečná, ale studie prokázaly smíšené výsledky, pokud jde o jejich vliv na metabolické zdraví a regulaci hmotnosti. Některé výzkumy naznačují, že sladidla mohou narušovat regulaci chuti k jídlu, což vede ke zvýšené spotřebě kalorií nebo změně složení střevní mikroflóry.

3. Potenciální zdravotní rizika: Bezpečnost umělých sladidel je stále předmětem diskusí. Některé studie vyvolávají obavy z jejich možných dlouhodobých zdravotních účinků, včetně souvislosti s některými druhy rakoviny nebo metabolickými poruchami. Regulační orgány po celém světě však používání těchto sladidel v rámci doporučených dávek schválily.

S mírou a podle individuálních potřeb

Stejně jako u jiných potravin nebo složek by se při výběru měla dodržovat střídmost a respektovat individuální zdraví a potřeby jednotlivých lidí. U většiny jedinců je nepravděpodobné, že by mírná konzumace sladidel, stejně jako jakýchkoli jiných potravinářských přísad, představovala významná zdravotní rizika. Při rozhodování, zda sladidla zařadit do svého jídelníčku, je nutné zvážit celkové stravovací návyky, individuální zdravotní stav a osobní preference.

Diskuse o sladidlech a cukru je velmi rozvětvená a zahrnuje různé aspekty, od kalorického příjmu a kontroly hladiny cukru v krvi až po chuťové preference a potenciální zdravotní účinky. Sladidla nabízejí alternativu pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru nebo zvládnout specifické zdravotní potíže. Je však důležité mít na paměti to, že mají i své stinné stránky a mohou mít potenciálně negativní metabolické účinky. Stejně jako u každé jiné potraviny by základem zdravého stravovacího plánu měla zůstat střídmost, pestrost a zaměření na komplexní a nezpracované potraviny.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/whats-worse-sugar-or-artificial-sweetener/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Marta Nogueira: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-drevo-lzice-tmavy-17225296/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button