CvičeníZdravé tipy

Menopauza hrozí ztrátou libida i psychickými problémy. Můžete se tomu ale vyhnout

Menopauza. To slovo mnoha ženám nahání hrůzu ještě dávno předtím, než se vůbec dostanou do věku, kdy by jim měla reálně hrozit. Toto období ženského života totiž nemá dobrou pověst. Je typické hormonálními změnami, které ale s ženským tělem i psychikou dokážou nadělat pěknou paseku. Při menopauze dochází k zastavení ženského cyklu, žena přichází o možnost počít dítě a zároveň se proměňuje i fungování metabolismu a dalších tělesných procesů. Typickými následky pak bývá přibývání na váze, viditelné stárnutí pleti nebo psychické potíže.

Menopauza však s sebou nese i jiný nepříjemný projev, který může výrazně ovlivnit i partnerské soužití. Zcela přirozeně klesá zájem o sex a v mnoha případech jsou intimní radovánky pro ženy v přechodu až nepříjemné nebo bolestivé. Dá se proti ztrátě libida nějak bojovat?

Menší množství hormonů

Snížená chuť na sex se dá připsat na vrub zejména nízké hladině estrogenu a testosteronu. Právě ty způsobují, že libido klesá, a dříve příjemná činnost se mění v něco nekomfortního a nežádoucího. Snížená činnost hormonů vede také k věští poševní suchosti, což znamená, že sex může být pro ženu vyloženě bolestivý. Bez přirozeného zvlhčení se sex stává skutečným utrpením a muži pro to často nemají pochopení nebo jim chybí potřebné znalosti o této problematice.

Psychika je mocná

Jenže libido není ohroženo jen nedostatek hormonů. Během menopauzy prochází žena skutečně mimořádně náročným psychickým obdobím. Mnoho žen například těžce nese fakt, že se již nemohou stát matkami, připadají si najednou méně ženské a jako by přišly o svou hodnotu. Je to pochopitelné a každý dobrý partner by měl umět na tuto situaci vhodně reagovat a mít pochopení i pro možná přehnané emotivní reakce.

Další věcí je také to, že ženy typicky přibývají na váze, což snižuje jejich ženské sebevědomí, návaly horka jsou nepříjemné, noční pocení snižuje kvalitu spánku a žena je také více unavená. Je tedy pochopitelné, že na sex nemá ani pomyšlení, a muž, který na intimní akt tlačí, jí může připadat hodně protivný a nechápavý. Dobrá zpráva ale je, že pokud o chuť na sex žena skutečně přichází, nemusí to být navždy. Touha jde opětovně probudit a posílit – například zlepšením životního stylu, sexuálními pomůckami nebo lubrikanty.

Jak o problémech mluvit?

Pokud vám menopauza skutečně mění život naruby a způsobuje potíže nejen v partnerských vztazích, je to rozhodně důvod, proč se o svých potížích poradit s odborníkem. Mluvit o sexu je vždy nepříjemné, ale pamatujte na to, že pro gynekologa nebo sexuologa je to naprostá rutina a pravděpodobně mu neřeknete nic, co by ještě neslyšel. 

Na rozhovor se přesto vyplatí připravit se předem. Nebojte se udělat si poznámky, abyste se nezapomněla na nic zeptat. Hovořte o konkrétních příznacích včetně toho, co váš stav zlepšuje, a co naopak zhoršuje, a jak se cítíte, když se problém objeví. Lékaře bude bezpochyby zajímat, jak dlouho příznaky přetrvávají, jakou léčbu už jste vyzkoušela atd. Lékař vám pravděpodobně poté doporučí některé z možností léčby, ale pamatujte, že konečná volba je na vás. Jeho rad můžete, ale nemusíte využít.

Jak probíhá léčba?

Existuje mnoho způsobů, jak tyto problémy řešit. Většina dnešních lékařů ale vsází především na hormony a úpravu životního stylu. Lékař vám předepíše tablety s estrogenem, které nahradí hormony, jež tělo už neprodukuje. Takto ve většině případů dojde ke zlepšení vaginální suchosti. Hormonální terapie má však svá dost podstatná úskalí – bohužel není výjimečné, že může způsobit krevní sraženiny, srdeční záchvaty a podle výzkumů i rakovinu prsu. Hormonální terapii lze tedy doporučit spíše až jako krajní řešení, pokud nic jiného nezabere.

Další, neinvazivní možností je používání lubrikantů a krémů, které podporují zvlhčení pochvy. Sex poté bude opět uskutečnitelný bez nepříjemného tření a bolesti, což u většiny žen chuť na sex výrazně podpoří.

Pohyb pomůže

Když jsme hovořili o změně životního stylu, je prokázáno, že u řady žen zafunguje zvýšení pohybu. Pravidelný pohyb pomáhá nejen proti přibírání na váze, ale také zlepšuje náladu a pomáhá vyrovnávat nestabilní hladiny hormonů. Endorfiny, které se během pohybu uvolňují, snižují stres a vyvolávají pocit pohody a štěstí. A pokud se samy budete cítit dobře, jistě se přirozeně obnoví i vaše chuť na intimní soužití s vaším partnerem.

Speciální metodou pohybu jsou tzv. Kegelovy cviky. Ty posilují svaly pánevního dna a zlepšují požitek ze sexu. U žen po menopauze tyto svaly velmi rychle ochabují a bez procvičování může dojít také k častějšímu úniku moči. Jak to provádět? Stáhněte svaly pánevního dna a vydržte 5 vteřin, poté dalších 5 vteřin pomalu uvolňujte. Opakujte 10krát, 3krát denně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button