KrásaZdravé tipy

Zdraví vašich nehtů? Rozhodně nepodceňovat a včas řešit potíže

Člověka to může snadno svádět k tomu, že zdraví svých nehtů podceňuje. Jsou to přece tak malé a nepodstatné části těla že není nutné věnovat jim zvlášť velkou pozornost. Bohužel ale naše nehty často velmi trpí infekcemi, vlivem plísní a také aplikací laků nebo špatnou životasprávou.

Jsou to právě naše nehty, které nám o zdraví našeho organismu mohou často říci mnohem více, než vyšetření u lékaře. Jsou popraskané, zažloutlé nebo tečkované? Špatně rostou, zarůstají, lámou se? Pak rozhodně není všechno v pořádku. Zdraví nehtů tedy nepodceňujte a pečujte o ně se stejnou důsledností, s jakou pečujete i o jiné části těla.

Jaké jsou nejčastější problémy, se kterými se setkáváte? A jak je řešit, případně kde může být jejich příčina? Na to vše se teď podíváme.

Zarůstající nehty

Běžnými projevy zarůstání nehtů je otok, bolest nebo i krvácející rány v okolí nehtů. Je nezbytné tuto situaci řešit s lékařem, protože málokdy se vám ji podaří nějak vyléčit bez jeho pomoci. A je jisté, že se zarostlými nehty se každá vaše drobná činnosti může proměnit v bolestivou proceduru.

K zarůstání nehtů většinou dochází vlivem špatného růstu nehtů nebo poškozeného nehtového lůžka. To se někdy může stát v důsledku zranění nebo zcela bez zavinění. Zarůstající nehty tedy nevypovídají nic o vašem zdraví, ale řešit je musíte tak jako tak.

Bakteriální a plísňové infekce

Za infekcemi většinou stojí nošení nevhodné obuvi nebo ponožek, pocení nohou, nedostatečná hygiena. Infekci často poznáte zarudnutím a otokem, bolestí nebo svěděním a často také silným pachem.

Na infekce lze většinou pořídit speciální krémy nebo gely, které vás potíží zbaví, ale je důležité především odhalit příčinu toho, že infekce vznikla. Jsou to špatné a nevětrané boty? Nebo zanedbáváte hygienu a mytí nohou? Jakmile odhalíte příčinu, snaže se vyhnout tomu, aby se vám problémy vrátily. Stále je to totiž infekce, která tělu rozhodně neprospívá.

Lámavé nehty

Za lámavostí nehtů většinou stojí nedostatek vitamínů a minerálů. Ten může být způsoben nevhodnou výživou nebo absencí určitých potravin ve vaší stravě. Jíte dost ovoce a zeleniny? A jak jste na tom s příjmem vápníku, železa a zinku?

Lámavé nehty vždy značí, že tělo není v dobré kondici a je třeba s tím něco dělat. Změňte své stravování anebo na čas vsaďte na výživové doplňky. V žádném případě by ale neměly nahrazovat pestrou stravu.

Zelené zabarvení

Častým problémem je zelené zabarvení nehtů. Vzniká mezi nehtem samotným a nehtovým lůžkem a řada lidí si naivně myslí, že tyto části nehtů stačí nechat odrůst a ostříhat a bude po problému. Bohužel takto snadno to nefunguje.

Jedná se opět o infekci, kterou je nutné přeléčit. Ideálně tedy ihned zajít za lékaře a požádat jej o léčivý krém. Nejedná se o nic, co by vám mohlo opravdu ublížit, ale každá neléčená infekce se může později proměnit ve stále větší a větší problém.

Bílé linky

Na nehtech se často objevují i bílé linky nebo hrbolky a rýhy. Ty jsou vždy známkou potíží jinde v těle. Může se jednat o nemoc, nedostatek vitamínů, ale i o psychické potíže.

Často se tyto potíže objevují u lidí, kteří trpí depresí, nespavostí nebo zažili v poslední době nějaké trauma. Nejedná se tedy vlastně o potíže samotného nehtu, ale slouží jako varovný signál, že tělo bojuje s nějakou obtíží a žádá si pomoc. Tyto signály tedy nepodceňujte a snažte se nalézt příčinu a řešit ji.

Nehty je potřeba udržovat čisté a suché, pečlivě je zastřihávat a sledovat jejich stav. Šetřete také na používání laků a jiných úpravách nehtů. Není to zdravé a nehty to vždy nějakým způsobem poškozuje.Nejde o dramatický problém, pokud žijete zdravě a vaše nehty jsou vyživené, ale nechte je také někdy odpočinout.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button