Zdravé tipy

Darování krve může zachránit život. Možná jste i vy ideální kandidát

Velmi často okolo sebe slyšíme výzvy, abychom darovali krev. Řada z nás to pravidelně dělá a obětuje svůj volný čas i úsilí pro to, aby pomohli zcela nezištně jiným. Na rozdíl od soukromých firem, které odebírají například krevní plazmu, dobrovolníci v nemocnicích nedostávají žádnou úplatu, jen drobné občerstvení.

Tento čin však může někomu jinému zachránit život. Bez dárců krve by řada lékařských úkonů vůbec nebyla možná, jelikož jsou při nich ztráty krve tak vysoké, že by pacient nepřežil. Dárci jsou tedy velmi důležitou součástí celého zdravotnického sektoru a bez nich by to nemohlo fungovat.

Noví dárci jsou vždy vítaní. Někdy nejde ani tak o to, že by databáze byly prázdné, ale pro darování krve jsou relativně přísné podmínky, které musíte splnit, a řada lidí se nekvalifikuje už jen třeba pro to, že byli před týdnem trochu nachlazení nebo se zrovna vrátili z daleké cesty ze zahraničí. Podmínek je hned několik, a proto je důležité, aby byly databáze vhodných dárců opravdu rozsáhlé, a vždy se tak bylo na koho obrátit. Některé krevní skupiny jsou navíc žádanější než jiné a takových dárců je třeba mít ještě více. Jste-li zdraví, pak se zkuste zamyslet, zda byste nemohli obětovat trochu času a dodat si odvahy udělat tento nesmírně důležitý krok.

Kdy se jako dárce nehodíte

Pro darování krve vám musí být více než 18 let a měli byste být zdraví. Neznamená to, že nesmíte trpět žádnou chronickou chorobou, ale zda se i tak kvalifikujete posoudí lékař nebo instrukce na internetových stránkách lékařských pracovišť. Neměli byste být pod vlivem žádných návykových látek, a to po dobu minimálně 48 hodin před darováním krve. To znamená, že si musíte odpustit i alkohol. Dále by neměli darovat menstruující a těhotné ženy. Váš zdravotní stav bude posouzen při vstupní prohlídce na lékařském pracovišti. Bude vám odebrán malý vzorek krve, který bude analyzován a následně bude rozhodnuto, zda jste vhodný dárce.

Mýty o darování krve

Okolo darování existuje spousta mýtů a člověk pak vlastně neví, čemu věřit. Pokud máte strach, můžeme vás ujistit, že krev darují miliony lidí po celém světě a většina to zvládá naprosto bez potíží. Proč právě vy byste měli být výjimka?

Darování je bolestivé

Jak se to vezme. Pokud vás opravdu tak hrozně bolí vpich od jehly, pak to jistě bolestivé je. Je to ale jen jedno vpíchnutí. Samotné darování již pak bolestivé není a poté se vám může maximálně vytvořit modřina. Rozhodně se nemusíte bát nějakých trvalých následků.

Cukrovkáři darovat nemohou

To je velmi rozšířený mýtus, který se ale nezakládá na pravdě. Důležité je jen to, zda mají aktuálně hladinu cukru v krvi v pořádku. Pokud ano a neberou žádné jiné léky, pak mohou darovat krev stejně jako i jiní lidé. Vždy je to ale na posouzení lékaře a rozhodnutí pracovníků nemocnice.

Darování vás oslabuje

Je pravda, že krátce po darování krve můžete pociťovat mírnou slabost, závrať nebo i nevolnost. Tělo ale obvykle vykompenzuje ztrátu krve během jednoho dne a další den už byste neměli žádné příznaky pociťovat. Pravidelné darování krve rozhodně neovlivňuje sportovní nebo jiné výkony. Pouze po darování krve byste se měli vyhnout náročné fyzické aktivitě nebo zvedání těžkých břemen.

Berete-li léky, darovat nemůžete

To je příliš zobecňující tvrzení. Řada léků vás samozřejmě z darování diskvalifikuje. Na druhou stranu, existuje celá řada medikamentů, které darování nijak nebrání.

Jen mladí mohou darovat

Další omyl. Pokud jste zdraví a v dobré kondici, můžete bez potíží darovat i v důchodovém věku.

Krev má nekonečnou životnost

To bohužel není pravda. Každá odebraná krev se musí do určité doby použít, jinak musí pryč z krevní banky. Nemocnice tedy musí krev neustále doplňovat a obměňovat, a noví dárci jsou tedy zcela nutní vlastně pořád. Přijďte i když zrovna není vyhlášena žádná výzva nebo není akutní nedostatek. Krev se vždy hodí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button