Jídlo a stravování

Už jste někdy ochutnali kumquat?

V Česku zdomácnělo označení kumkvat, nebo také čínský pomerančík. Pod poněkud krkolomným originálním názvem se skrývá exotické ovoce příbuzné citrusům, které připomíná miniaturní pomeranče. Pěstuje se hlavně v Číně, Východní Asii a v Evropě také na řeckém ostrově Korfu. Tyto minipomeranče patřící se svou délkou 2-4 cm mezi nejmenší citrusové plody rostou na stálezelených keřích nebo na malých stromcích, dosahujících maximální výšky tři metry.

Charakteristika

Plody, jejich dužina i slupka mají oranžovou barvu, jsou jedlé, kromě semen. Pro své výrazné aroma se plody používají nejčastěji při pečení masa. Pro tento způsob použití se rozpůlí nebo rozčtvrtí. Může se ovšem jíst i čerstvý jen tak, ovšem na rozdíl od příbuzných pomerančů se jí i se sladkou slupkou. Stačí plod jen oprat ve vodě, odstranit stopku a nakrájet plod na kolečka. Chuť kumkvatu je mírně nahořklá, takže nemusí každému chutnat. Vcelku se používají plody také k ozdobě koktejlů a jiných nápojů. Na Korfu se z něj vyrábí stejnojmenný tradiční alkoholický likér.

Zdravotní účinky kumquatu

Toto ovoce je významným zdrojem vitamínu C, draslíku a mědi. Hodí se do jídelníčku dětí, mladých lidí i dospělých. Prospěšný je pro aktivní sportovce, těhotné a kojící ženy i starší lidi. Kromě vitamínu C je také důležitým zdrojem flavonoidů. Posiluje činnost srdce a nedovoluje usazování špatného cholesterolu v cévách. Pokud jde o již zmíněný vitamín C, tak pokryje část doporučené denní dávky, která je šedesát miligramů pro dospělého člověka. Dalším přínosem jsou antioxidační účinky a také prevence proti riziku vzniku rakoviny. Kumquat zvyšuje také absorpci železa, díky čemuž se urychluje celkové uzdravování organismu.

Využití

Výborná je například marmeláda z kumquatu. K její výrobě potřebujete 1 kg dužiny z kumquaty, 750 g cukru a šťávu z jednoho citrónu. Vše zamíchejte ve větším hrnci, povařte asi 10 minut a po vychladnutí naplňte do sklenic. V zimě vám přijde vhod. Z kumquatu si můžete připravit také dezert nebo jej můžete nakrájet na malé kousky a přidat jako ingredienci do salátu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button