KrásaPéče o tělo

Trápí vás svědění rukou? Příčinou nemusí být jen suchá kůže. Tyto problémy je nutné řešit s dermatologem

V zimním období není suchá pokožka ničím zvláštním nebo nestandardním. Naopak, je třeba s ní počítat a provést vhodná opatření k jejímu ošetření. Svědění rukou je nicméně symptom, který může být velmi nepříjemný a omezujícím v každodenním životě. Bývá způsoben mnoha různými faktory, z nichž některé jsou běžné, zatímco jiné vyžadují lékařskou pomoc. Co ještě zvládnete vyřešit sami a kdy je na místě vyhledat pomoc odborníka?

Svědění rukou je velmi nepříjemným projevem. Často začíná u dlaní a rozšiřuje se až do konečků prstů. Pudí vás to se škrábat a neumožňuje vám to soustředit se na běžné činnosti. Nejčastěji bývá na vině jen suchá pokožka, ale příčiny mohou být i vážnější.

Suchá kůže

Ruce jsou jedněmi z nejexponovanějších a nejzranitelnějších částí těla. Dennodenně přichází do styku se vším, co obklopuje naše tělo a jsou vystaveny působení nejen chladu, ale i různých iritujících látek. Dlaně také nemají žádné mazové žlázy, proto i ochranný film na rukou je nedostatečný a může se velmi snadno a rychle narušit. Ruce jsou tedy extrémně náchylné na různá podráždění a alergie. V zimě jim navíc typicky může scházet vláha, takže je pokožka velmi podrážděná a ztrácí ochrannou vrstvu. Následkem toho mohou ruce začít nepříjemně svědit. Zbavit vás tohoto příznaku pomůže zejména patřičná hydratace, kterou poskytnou výživné krémy. Zkuste například ty s obsahem heřmánku, mateří kašičky nebo bambuckého másla.

Kontaktní dermatitida

Toto onemocnění vzniká jako následek přímého kontaktu s látkou nebo předmětem, který dráždí pokožku. Ta v reakci na tento podnět zrudne, svědí, ale může být dokonce i bolestivá nebo se zanítit. Tuto kožní reakci nejčastěji vyvolávají různá barviva, čisticí chemikálie, detergenty nebo součásti stavebních směsí. Proto je vždy nutné pamatovat na používání kvalitních ochranných pomůcek. Diagnostiku může provést jen lékař pomocí speciálních náplasťových testů. Následně vám předepíše vhodná antihistaminika a lokální kortikosteroidy, ale klíčové je kůži také kvalitně promastit pomocí vhodných pečujících krémů.

Alergická dermatitida

Má velmi obdobné příznaky jako kontaktní dermatitida. Nicméně příčina není jen dráždivá, ale postižený je na ni přímo alergický. Mezi typické alergeny v tomto případě patří latex, některé druhy rostlin, složky kosmetiky, parfémy, látky nehtového designu apod. Opět je dobré navštívit lékaře a samozřejmě je klíčové omezit kontakt s alergenním předmětem.

Dyshidrotický ekzém

Přímá příčina dyshidrotického ekzému není doposud zcela známa. Projevuje se puchýři naplněnými tekutinou, které se typicky objevují zejména na dlaních a chodidlech. Následně tyto vřídky praskají a odlupují se, což je spojeno s pocitem pálení a svědění. Nejčastěji se tento druh ekzému objevuje na jaře a na podzim, případně v období, kdy trpíte zvýšenou psychickou zátěží. Pomohou především kortikosteroidní masti nebo krémy, ale celkově je dobré brát vhodná antihistaminika. Ne vždy hned první zvolená léčba zabere, a proto je někdy nutné kombinovat různé typy léků a zkoušet, co zafunguje přesně na váš typ ekzému.

Plíseň

V mezerách mezi prsty na rukou a na nohou se může hromadit teplo, vlhkost a bakterie. Jedná se o zcela ideální podmínky pro růst plísní, které způsobují podrážení pokožky, ale také následné odlupování nebo svědění. Naštěstí existují léky, které dokážou plíseň zastavit. Jde o takzvaná antimykotika, která se dají použít celkově nebo jen lokálně ve formě sprejů, mastí, krémů nebo gelů.

Pustulární psoriáza

Jedná se o jeden z typů lupénky. Toto onemocnění postihuje primárně dlaně a nohy, doposud není známá přesná příčina nemoci. Odborníci se ale domnívají, že může souviset zejména se stresem nebo autoimunitními projevy těla. Na pokožce se objevují neinfekční puchýřky naplněné hnisem, které jsou velmi obtěžující, bolí a svědí. Léčí se pomocí kortikosteroidů, krémů a přípravků s obsahem kyseliny acetylsalicylové, dehtu nebo methotrexátu.

Co pomůže proti svědění?

Jedná se o velmi nepříjemný problém, který může způsobovat řada faktorů. Naštěstí dnes existují různé metody léčby a prevence. Pokud jen prosté promazávání nepomáhá, je vhodné navštívit lékaře. Jen dermatolog může správně určit příčinu vašich potíží a ošetřit ji natolik dobře, aby se problém vyřešil a už se nevracel. Ruce se vyplatí vždy preventivně mazat a ošetřovat vhodnými přípravky dle vašich potřeb.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/itchy-palms

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button