KrásaPéče o tělo

Trápí vás suché ruce? Zjistěte nejčastější příčiny i možné řešení

V dnešní době je nezbytné si mýt ruce tak často, jak jen to jde. Je to nejlepší prevence před nákazou a obecně je dobré si tento návyk pěstovat i do budoucna. Jde o pár minut, které jsou ale naprosto klíčové. Všichni jsme se asi nyní naučili si na to dávat pozor a správnému mytí rukou věnujeme velkou pozornost. Používáme pravděpodobně i antibakteriální mýdla nebo dezinfekční gely a to je skvělé. Jenže nese to s sebou jednu nepříjemnou věc, kterou jste jistě už sami zaznamenali. Vaše ruce a nehty tím velmi trpí. Jsou suché, možná dokonce trpí nějakou vyrážkou, vypadají jako by vám bylo o deset let víc. Bohužel, jak chladné počasí, tak i intenzivní používání mýdla a dezinfekčních prostředků pokožku rukou neúměrně zatěžuje. Jde s tím něco dělat?

Zima, mytí i nízká vlhkost

Jsou lidé, kteří mají suché ruce celoročně, jiné zase potrápí zejména v zimě. Pokožka rukou je velmi tenká a je samozřejmě sama o sobě dost namáhaná tím, že ruce neustále používáme. Na špatném stavu pokožky se podepisuje také snížená vlhkost a vítr, časté střídání teplot při přechodech zvenku do vytopených místností a samozřejmě různé aktivity, které děláme. Kůže ztrácí svou přirozenou vlhkost a pružnost, je náchylnější k podráždění, a dokonce mohou snadněji vznikat i alergické reakce. Snáze se na ní pak tvoří šupiny, ekzémy případně svědivá ložiska. První spolehlivou ochranou, která se navíc hodí i do těchto časů, kdy se snažíme chránit před nákazou, jsou rukavice. Vaše ruce nebudou vystaveny tolika vlivům a snáze si zachovají přirozenou hydrataci a svěžest.

I když je časté mytí v současnosti nezbytné, stále existují možnosti, jak své ruce zatěžovat méně. Ve větších drogeriích dnes najdete větší výběr mýdel a řada z nich může být přímo určena na citlivou pleť s náchylností k alergiím. Sáhněte tedy po těchto mýdlech. Snažte se nekupovat vždy ty nejlevnější varianty, ale investujte do mýdel, které mají i nějakou pečující složku.

Máte vyváženou stravu?

Kvalita pleti a její stav je také odrazem našeho vnitřního zdraví. Je tedy rozhodně na místě zamyslet se i nad tím, zda máte ve stravě dostatek vitamínů a minerálů a zda se stravujete v souladu se zásadami zdravého životního stylu. Pokožka může vysychat v důsledku dehydratace nebo nedostatku vitamínů, a to zejména vitamínu C a zinku. Zkuste do své stravy zařadit více čerstvého ovoce a zeleniny a nebojte se zařadit i vhodné doplňky stravy. Vyhněte se bílému pečivu, alkoholu a nadměrnému pití kávy.

Jak jste na tom s pitím?

U řady lidí se ukáže, že nejhorším nedostatkem, kvůli kterému trpí nejen jejich ruce, je dehydratace. Statistiky stále ukazují, že lidé pijí málo. Často na hydratování úplně zapomínají, anebo volí zcela nevhodné zdroje jako jsou sladké limonády nebo káva a černý či zelený čaj. Tyto nápoje nejsou k doplňování pravidelného pitného režimu zcela vhodné. Daleko lepší je čistá voda, doplněná ovocným případně bylinkovým čajem. Vypít byste i doma v karanténě měli alespoň dva litry. A věřte, že se to projeví i na stavu vaší pokožky rukou.

Věnujte rukám extra péči

V neposlední řadě pak nezapomínejte na extra péči. Naprosto běžné by mělo být používání hydratačního a vyživujícího krému na ruce. A to nejen před spaním, ale v průběhu celého dne. Každému bude vyhovovat asi něco jiného. V aktuální době lze ale doporučit především mastnější a výživnější krémy. Jsou i takové, které po sobě nezanechávají mastný film a velmi rychle se vstřebávají.

Mezi krémy na ruce najdete i takzvané krémy emolienční, které vodu v kůži zároveň zadržují. Jsou ale mastnější a pro někoho to může být velmi nepříjemný pocit. Hodí se tedy zejména na večer a na noc. Pokud si chcete být opravdu jistí, že se vám výživa dostane do nejhlubších vrstev pokožky, dopřejte si zábal. Třeba tak, že rozehřejete kokosový olej, ruce s ním pořádně promažete a pak si na ně navlékněte staré bavlněné rukavice. Necháte působit 15-20 minut a uvidíte, že budete mít ruce opět jako ze žurnálu.

Mytím rukou to nebude

Pokud máte dojem, že suchá pokožka nesouvisí úplně s aktuální situací, ale spíše vás trápí dlouhodobě, může se jednat také o příznak nemoci. Bývá například jedním z projevů atopického ekzému nebo lupénky. Kůže je na dotek dost drsná, lehce šupinatá a často i zarudlá nebo flekatá. Může se přidávat i nepříjemné svědění. Suchou pokožkou se projevuje také snížená funkce štítné žlázy a nezřídka se může vyskytnout u neléčené cukrovky. Suchá kůže se zejména u žen často spojuje i s hormonální nerovnováhou. Pokud vám žádná z výše uvedených rad nepomůže a vaše pokožka je nadále nepříjemně suchá, je to nejspíš důvod, proč zvážit návštěvu lékaře, zejména pokud pociťujete i jiné nepříjemné symptomy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button