Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Když kvasinky škodí: Naučte se infekce léčit přírodně

Ženské intimní potíže jsou velmi choulostivým tématem. I proto ale většina žen hledá pomoc nejdříve na internetu, než se vydá za svým lékařem. To může být někdy chyba, a proto je na místě doporučit rozhodně situaci primárně konzultovat s gynekologem. Právě kvasinky jsou problémem, který se dá řešit i samostatně s pomocí přípravků z lékárny, ale pokud se vám tyto potíže opakovaně vracejí, je lepší poradit se o dalším postupu s lékařem. Kvasinky jsou pro náš organismus naprosto vlastní a přirozené. Pokud je jejich množství v rovnováze s ostatními mikroorganismy, nejsou na škodu, naopak mají důležitou úlohu. Potíže však způsobují v případě, že se přemnoží, a pak je potřeba proti nim vytáhnout se silnými zbraněmi.

Kvasinky – kde jsou a co jsou?

Typicky se tyto malé bakterie vyskytují ve střevní mikroflóře a jsou běžnou součástí kůže a sliznic. Zcela běžně a přirozeně se nachází v našem těle a spolu s dalšími mikroorganismy se mimo jiné podílejí na správném trávení. Za normálních okolností vytváří křehkou rovnováhu s ostatními bakteriemi a jejich úkolem je produkovat zdravou tělesnou mikroflóru. Pokud však dojde k jejich přemnožení, mohou nastat nepříjemné potíže.

Projevy kvasinkové infekce

Existuje více druhů kvasinek, které mohou způsobovat různorodé potíže. Asi nejčastějšími viníky nepříjemných projevů našeho těla jsou kvasinky typu candida. Následkem jejího přemnožení vznikají vaginální mykózy, ale patří sem i různé ekzémy a vyrážky, obzvláště v záhybech kůže. Někteří odborníci tvrdí, že kvasinky mohou způsobit i bolesti hlavy a kloubů, únavu nebo zvýšenou chuť na sladké.

Proč se kvasinky přemnožují?

Poměrně častou příčinou bývá užívání antibiotik. Proto, pokud je zrovna musíte brát, je vhodné doplnit probiotika, která podpoří rychlou obnovu mikroflóry – a ta už si s kvasinkami poradí. Důvodem nicméně může být i užívání dalších léků, zejména pak těch hormonálních nebo kortikoidů.

Poměrně zásadně mohou hladinu kvasinek v těle ovlivnit i hormonální změny v těhotenství či během menstruačního cyklu. Stav celkově zhoršuje i vyšší hladinu cukru v krvi, obezita, poruchy imunity, případně nemoci, u kterých se volí poměrně agresivní léčba (jako například chemoterapie).

U žen se často živnou půdou pro přemnožení bakterií stává vlhko, zapaření, stres, špatná intimní hygiena, příliš těsné prádlo, vyčerpání a někdy i nadměrná konzumace cukrů.

Jak mykózu léčit?

Občasná mykóza není žádný velký problém a ženy může za život potrápit klidně několikrát. Problém však je, pokud se tyto potíže objevují často a neustále se vrací. V takovém případě je vhodné postavit se problému komplexně a je dobré kromě léků zapracovat i na změně svého životního stylu, který prospěje zejména posílení imunitního systému.

Protiplísňová dieta

Kvasinky milují jednoduché cukry, a proto je v případě infekce vhodné vyhnout se na pár týdnů sladkému, včetně ovoce. Omezit se vyplatí i zdroje složitějších sacharidů, tedy obiloviny, brambory a luštěniny. Je vhodné zaměřit se na příjem kvalitních bílkovin, ořechů a zeleniny s nízkým obsahem cukrů.

Přírodní probiotika

Klíčové je stravu doplnit o vhodné zdroje probiotik. Těmi mohou být zejména kysané mléčné výroby nebo kysané zelí. Po užívání antibiotik nasaďte probiotické doplňky stravy. Kromě výše zmíněných fermentovaných potravin je dobré do jídelníčku zařadit také ve větší míře zeleninu, která pomůže kvasinky redukovat – ideálně křen, cibule nebo česnek.

Yerba maté nahradí kávu

Na vině zvýšené aktivity kvasinek může být i překyselení organismu. Pokud myslíte, že by se mohlo týkat i vás, vynechte kávu s kofeinem, která je považovaná za kyselinotvornou, a raději si dopřejte povzbuzující čaj yerba maté. Ten vám dodá dávku energie, ale množení kvasinek se bát nemusíte.

Chytrá houba

Na mykózy nehtů i kožní problémy je možné využít tzv. chytrou houbu, která se plísněmi živí. Dá se koupit v lékárně ve formě mastí i šumivých tablet určených ke koupeli.

ZDROJ: https://www.cocooncenter.co.uk/journal/vaginal-thrush-explanations-and-solutions.html

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button