Jídlo a stravováníZdravé tipy

Těchto pár maličkostí vám každý den pomůže ke zdravějšímu životnímu stylu

Všichni chceme žít zdravě a užívat si života plnými doušky s co nejméně omezeními. K tomu je potřeba mít pevné zdraví a budovat jej ideálně každý den. Není přitom nutné myslet úplně na všechno – často stačí udělat pár maličkostí, které ale dokážou hodně. Těchto 10 věcí zvládnete udělat skutečně každý den velmi snadno, ale mají velký vliv.

Jezte v klidu a vedomě

Jíst rychle, hltat, a ještě u toho třeba sledovat televizi je jistá cesta k nevyváženému trávení a problémům s váhou. Vaše tělo si totiž ani neuvědomí, že jste vlastně něco snědli, protože našemu mozku trvá cca 20 minut, než zaregistruje pocit sytosti. Jestliže tedy jste po jídle za 5 minut, pak sníte víc, než potřebujete a zcela zbytečně. Raději si na jídlo vyhraďte čas a neodbývejte se žádnými fastfoody.

Namísto džusů a smoothie vsaďte na čerstvé ovoce

Ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Ideálně byste měli přijmout alespoň 400 g zeleniny a 200 g ovoce. Spolu s množstvím je však důležitá i forma, v jaké si tyto potraviny dopřáváte. Mnoho lidí si myslí, že pro sebe dělají jen to nejlepší, když si koupí drahý fresh nebo smoothie. Je to sice ovoce v koncentrované formě, kvůli minimálnímu množství vlákniny vás ale zasytí jen pramálo. Ovoce a zeleninu tedy konzumujte primárně v čerstvém stavu – společně se zdrojem bílkovin.

Ke všemu přidejte porci zeleniny

Zelenina je zdravá, to je jasné. Obsahuje zdraví prospěšné vitaminy, minerální látky, antioxidanty a v neposlední řadě i vlákninu. Dopřejte si denně alespoň 400 g zeleniny. Může to znít jako opravdu hodně, ale není, když si porci rozložíte do různých jídel v průběhu celého dne. Takto to zvládnete splnit velmi snadno, a ještě si pochutnáte.

Nenechte se ovládnout stresem

Stres je nevyhnutelnou součástí dnešního stylu života. Nelze se mu zcela vyhnout, ale je nutné naučit se s ním pracovat a vnímat i to, když jej je přes míru. Je-li stres dlouhodobý, jednoznačně negativně ovlivňuje vaše zdraví. Oslabuje imunitní funkce, kardiovaskulární systém či duševní zdraví, ale může také spouštět bolesti hlavy a migrény. Jelikož stres nezmizí, je nutné naučit se s ním pracovat. Nejlepšími prostředky jsou v tomto případě kvalitní spánek, efektivní organizace dne a pobyt na čerstvém vzduchu, odpočinek, relaxace, meditační techniky apod.

Dělejte, co máte rádi a dělá vám radost

I během náročného dne máte nárok najít si čas pro sebe a dělat něco, co vás těší a naplňuje. Ideálně si vyberte něco, u čeho můžete vypnout a relaxovat. Můžete si jít třeba zacvičit, zameditovat, projít se, na kávu nebo si přečtěte pár kapitol oblíbené knihy. Klíčové je aspoň na čas vypnout a věnovat se něčemu, co vám dělá radost.

Buďte mezi lidmi

Nepodceňujte důležitost sociálních kontaktů. Udělejte si čas na přátele, zajeďte za rodiči nebo zavolejte příbuzným. A pokud zrovna nikoho takového nemáte, jen vyrazte za kulturou do města, zajděte klidně i sami do kina nebo do divadla – a třeba i poznáte nové lidi, se kterými se časem začnete scházet pravidelně.

Sportujte

Pravidelný pohyb zajišťuje celou řadu benefitů. Získáte díky němu pevnější zdraví, ochrání vás před některými typy onemocnění, ale dokáže také efektivně zlepšovat náladu, pozornost a produktivitu. Není důležité, jestli běháte, plavete nebo se prostě jen jdete projít – úplně každý pohyb se počítá.

Kompenzujte dlouhé sezení

Je jasné, že ne všichni můžeme pracovat na čerstvém vzduchu nebo se během dne dostatečně hýbat. Sedavé zaměstnání je dnes standard. Dá se ale dobře kompenzovat, a to ideálně každý den. Snažte se nejen pravidelně hýbat, ale také se během celého dne protahovat nebo si udělat pár dřepů na rozproudění krve.

Buďte venku

Cvičení ve fitku je fajn, ale pohyb na čerstvém vzduchu nic nenahradí. Je to nejen skvělá příležitost, jak si trochu oddechnout, ale také si užít aspoň chvíli přirozeného denního světla. Okolní svět vám navíc nabídne spoustu podnětů, které vám usnadní relaxaci a nabijí vás novou energií.

Kvalitně spěte

Spánek je nesmírně důležitou součástí zdravého životního stylu. Pohodlná a měkká postel také vyvolává příjemné pocity a pomáhá relaxovat. Nastavte si proto pravidelný spánkový režim a alespoň hodinu před usnutím vypněte všechny zářící obrazovky. Vytvořte si také večerní rutinu, která vám zajistí kvalitní a ničím nerušený spánek.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/27-health-and-nutrition-tips

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button