Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Dýcháte-li denně vůni z rozmarýnu, paměť se vám může zlepšit až o 75 procent

Rozmarýn je neuvěřitelná bylina, která se používá po celá staletí jako tradiční lék. Často jej lidé označovali jako Boží lék, který je na mnoho nemocí. Zejména pak pomáhá všem, kteří mají problémy s pamětí.

Rozmarýn během zkoušky

V Řecku si studenti často dávali do vlasů rozmarýn, a to i v období zkoušek. Studie totiž prokázaly, že rozmarýn obsahuje kyselinu karnosolovou. Ta obsahuje prvky, které ovlivňují lidský mozek. Rozmarýn je znám již od starověku. Ostatně potvrzuje to také Ofélie v Shakespearově Hamletovi, když prohlašuje: „Hle, rozmarýn, to je modlitba, láska a vzpomínka“. V moderní medicíně se rozmarýn využívá jako analgetikum zejména při migréně. Vhodný je rovněž na zažívací problémy.

rozmarýn

Přírodní látky, které pomáhají

Rozmarýn obsahuje přírodní látky, které poskytují našemu mozku protein, který pozitivně ovlivňuje funkci mozku. Je díky němu rychlejší, rozhodování je lepší, funguje rychleji. Prováděné studie nadále ukazují na to, že rozmarýn může pomoci obnovit poškození buňky DNA.

Studie s rozmarýnem

Studie zkoumaly, jaký vliv má rozmarýn na naši paměť. Jedné skupince lidí dali inhalovat esenciální olej z rozmarýnu a druhé ne. Ukázalo se, že první skupinka, která dýchala rozmarýn, měla o 60 až 75 procent větší pravděpodobnost pamatovat si věcí, na rozdíl od druhé zkoumané skupinky.

Co to způsobuje?

Prováděly se výzkumy, které ukázaly, že existuje chemická sloučenina, která je zodpovědná za zlepšení paměti. Hlavním prvkem je cineol, který zvyšuje lidskou paměť. Lidé, kteří rozmarýn využívají denně, mají při běžných každodenních úkolech lepší výsledky.

Pozitivní účinky rozmarýnu

Nejen, že rozmarýn zlepšuje paměť a také rychlost myšlení, ale je také účinný v boji proti špatné náladě a pomáhá na trávicí obtíže. Čím víc se cineol vstřebává, tím větších pozitivních výsledků dosáhnete. Proto je dobré mít rozmarýn stále po ruce a denně tuto rostlinu inhalovat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button