Ostatní

7 úžasných využít pro citrónovou slupku

Citrón lze najít v každé domácnosti. Toto ovoce je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které jsou důležité pro naše zdraví. Kromě silných léčebných charakteristik kyselé citrónové šťávy, která vás osvěží, má citron řadu dalších užitečných vlastností. Kromě kuchyně ho můžete využít i na jiných místech v domácnosti. Ukážeme si, jaké má citrón další využití.

Zdraví

Snižuje hladinu cholesterolu a má detoxikační účinek na organismus.

Domácí citróny, které neobsahují žádné chemikálie a nejsou chemicky ošetřeny, obsahují vysoké množství antioxidantů. Mají dostatečný počet flavonoidů, které regulují hladinu cholesterolu a díky tomu je citron skvělou přírodní detoxikací.

Nastrouhejte citronovou kůru a zalijte ji vodou. Nechte odstát několik minut a poté přidejte kapku citronové šťávy. Vypijte tento nápoj každé ráno po dobu jednoho týdne a vaše tělo se pročistí.

Krása

Citrón zjemňuje suchou pokožku. Stačí nastrouhat citrónovou kůru a 1 čajovou lžičkou jedlé sody a několika kapkami citrónové šťávy. Směs rozšlehejte a potírejte na suchou pokožku. Ideální čas je po sprše.

Citrón je skvělý i na tělový peeling. V kombinaci citrónové šťávy s polovinou šálku cukru a dvěma lžičkami olivového oleje vytvořte směs, kterou nanesete na vlhkou pokožku. Lehce vmasírujte po celém těle a nechte působit zhruba deset minut. Poté vše spláchněte teplou vodou.

Domácnost

Pokud hledáte přírodní dezinfekci na kuchyňské povrchy, citrón je to pravé. Citronová kůra má skvělé antimikrobiální vlastnosti. To je důvod, proč je citron skvělou desinfekcí. Můžete ho využít na očištění kuchyňské linky, místo silných chemikálií. Jediné co musíte udělat, je otřít povrch horkou vodou a poté očistit pomocí citrónové kůry v kombinaci s citronovou šťávou. Kuchyň bude báječně čistá, lesklá a navíc bude krásně vonět.

Citron je i skvělý přírodní čistič mikrovlnné trouby. Nastrouhejte citronovou kůru a vložte ji společně s vodou do keramické misky, kterou dáte do mikrovlnné trouby. Nastavte troubu na nejvyšší teplotu a spusťte na 3 minuty. Jakmile se voda začne vařit, vytvořená pára desinfikuje a odstraní všechny nečistoty či pachy ve vaší mikrovlnné troubě.

Jestliže bojujete se špínou kolem dřezu, použijte opět citronovou kůru. Recept je jednoduchý. Do hrnce dejte citronovou kůru, 2 lžíce jedlé sody a 1 polévkovou lžíci jablečného octa. Tuto směs zalijte 3 dl vody a dejte ji uvařit. Jakmile je směs uvařena, naneste ji na místo znečištění. Nechte působit po dobu 10 minut a poté vše opláchněte studenou vodou.

Citrón nemusíte využívat v domácnosti jen na odstranění nečistot, ale také i na odstranění hmyzu. Nakrájejte citronovou slupku na několik kusů a umístěte ji kolem oken a na místa, kde je větší koncentrace hmyzu. Nakrájená slupka uvolňuje esenciální olej, který odpuzuje nepříjemný hmyz.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button