Jídlo a stravováníPéče o tělo

Snížení soli – jaké kroky udělat, aby se snížil příjem soli ve vaší stravě?

Sůl je důležitá ve vašem životě, podobně jako spousta věcí. Je důležité vědět, jak se solí nakládat, bez soli to nejde, ale s velkým množstvím soli to také není úplně ideální. Nadměrná konzumace soli má vliv na vaše zdraví. Jenže jídlo bez soli? To také není nic moc, určitě jste někdy jedli už neosolené brambory. Jak je to se solí?

Sůl nad zlato

Chlorid sodný má značku NaCl. Nejčastěji jej však známe pod názvy jako kuchyňská sůl nebo také jedlá sůl. Najdeme ji v přírodě, tvoří ji sodík, chlorid a další příměsi. V dnešní době může mít formu jemného prášku, avšak může být také v hrubších krystalcích. Sůl využíváte ke spoustě věcí, je to základní koření při vaření, používá se například při vaření vajíček, aby nepopraskaly, můžete s jeho pomoci odstranit skvrny od vína a podobně.

Je-li však soli ve vaší stravě moc, může to mít vliv na vás a především na vaše zdraví. Jak už bylo výše zmíněno, obsahuje sodík a velké množství sodíku není úplně to pravé pro vaše tělo. Do těla však dostáváte sůl nejen tehdy, když solíte nějaké jídlo, ale i tehdy, kdy konzumujete zpracované potraviny, pečivo, pizzu a podobně. Chcete snížit příjem soli ve vaší stravě? Pak vám poradíme pár tipů, jak na to.

Dejte pozor na sodík

Zhruba 9 z 10 dospělých jedinců ve Spojených státech má ve stravě příliš mnoho sodíku, což zvyšuje riziko vzniku zdravotních problémů. Chcete-li snížit příjem sodíku, je dobré vědět, kde se ve vaší stravě objevuje. Víc jak padesát procent soli ve vaší stravě pochází ze zpracovaných potravin jako chléb, sendviče, polévka a podobně.

Rizika související se sodíkem

V průběhu času je strava s vysokým obsahem soli riziková. Zvyšuje riziko vzniku hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Právě vysoký krevní tlak může poškozovat krevní cévy v celém těle. Problémem je, že vysoký krevní tlak nemusí mít žádné příznaky a může vést dokonce až k srdečnímu onemocnění, mrtvice a dalších závažným problémům.

Konzultujte se svým lékařem

Většina dospělých by měla omezit příjem sodíku na 2300 miligramů denně. Spousta lidí by však měla snížit množství soli ve vaší stravě ještě víc a to až na 1500 miligramů a méně. Zeptejte se svého lékaře na to, v jakém stavu je váš krevní tlak a jestli je nutno snížit příjem sodíku a na kolik.

Sledujte sodík

Jdete do obchodu a kupujete zpracované potraviny? Pak je určitě dobré dát si tu práci a kontrolovat etikety. Zde najdete spoustu věcí, o kterých ani nevíte, že jednotlivé potraviny obsahují. Najdete zde také obsah sodíku, díky čemuž budete mít přehled o tom, kolik sodíku denně přijímáte. Můžete si množství zapisovat, čímž máte přehled. Nezapomeňte počítat velikost porce, na obalu stojí povětšinou uvedené množství na 100 gramů, ale balení může být větší.

Vyzkoušejte DASH stravování

Jde o dietu, která byla vyvinuta pro lidi s vysokým tlakem. Pomáhá snížit vysoký krevní tlak a jde o vyvážený plán stravování, má vysoký obsah živin a vlákniny, obsahuje ovoce, zeleninu, mléčné výrobky. Kromě toho se zaměřuje na výrobky s nízkým obsahem tuku, na celozrnné pečivo, ryby, drůbež, fazole, ořechy a podobně. Toto stravování bylo vyvinuto v USA, kde je strava hodně zaměřená na sodík, přidané cukry, tuky a červené maso.

Konzumujte čerstvé ovoce a zeleninu

Jestliže chcete snížit příjem sodíku, pak vsaďte na čerstvé potraviny, ovoce a zeleninu. Do těch mražených se obvykle přidávají různé přísady, konzervované ovoce a zelenina také obsahují sodík. Ovoce a zeleninu do svého stravovacího plánu vměstnejte dvakrát až třikrát za den.

Zaměřte se na čerstvé libové maso, ryby a drůbež

Konzervované nebo zpracované potraviny – včetně masa, mléka nebo tuňáka, mají vysoký obsah sodíku, Pokud kupujete zpracované maso, pak sáhněte po tom s nízkým obsahem soli. U baleného masa čtěte etikety.

Používejte přísady bez soli

Vybírejte bylinky a koření bez sodíku. Často se stává, že kořenící směsi obsahují spoustu soli a tím pádem i sodíku.

Pozor na rychlé občerstvení

Ono není úplně dobré konzumovat mražené pizzy, další potraviny, stravovat se ve fast foodu, jíst neustále saláty s kupovanými dresinky nebo konzervované polévky. Jde o výrobky, které obsahují spoustu sodíku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button