Ostatní

8 druhů zeleniny, kterou si koupíte jen jednou a poté už budete vždycky pěstovat

Pěstování zeleniny doma může přinést spoustu výhod, je lepší, než ta zelenina z obchodu. Vyžaduje to soustředění a určitý čas. Ušetříte tak peníze, získáte svou vlastní zeleninu, která nebude nijak chemicky ošetřena. Získáte také dobrý pocit, že děláte něco pro sebe. Je důležité, aby rostliny měly dostatek vody a světla. Jaké rostliny si budete raději pěstovat doma?

home

Římský salát

Pomocí stonku salátu si můžete i vy doma vypěstovat nový římský salát. Stačí jen, abyste dali stonek do ½ palce vody. Po několika dnes se objeví nové listy a kořeny. Poté takovýto stonek přenesete do půdy a zasadíte. Stejnou metodu můžete použít také pro pěstování zelí v domácích podmínkách.

Bok choy

Konce kořenů umístěte do vody a dejte na dobře osvětlené místo. Takto kořen nechte po dobu jednoho až dvou týdnů a poté přesaďte do truhlíku či květináče s půdou.

Mrkev

Vrcholky mrkve nevyhazujte, místo toho je dejte do misky s trochou vody a můžete si tak vypěstovat mrkev. Misku dejte na parapet. Nazelenalá mrkev může být trošku hořká, ovšem když jí smícháte s česnekem a octem, je ideální pro salát.

Bazalka

Bylinky pěstuje mnoho lidí, i vy si vytvořte svůj truhlík s bazalkou. Dejte řízky bazalky se stonky do vody (zhruba 3 – 4 palce) a dejte je přímo tam, kde je sluneční svit. Když se kořeny zvýší na dva palce, pak je přeneste do truhlíku či květináče. Doporučujeme pravidelně měnit vodu, vyhnete se tomu, že bazalka bude slizká.

Koriandr

Opět stonky umístěte do sklenice vody a čekejte, až pustí kořeny. Poté jej vyjměte a dejte do květináče či truhlíku s půdou. Dejte jí do místnosti, která je dostatečně osvětlená. Po několika měsících už můžete sklízet nové a nové lístky koriandru.

Řapíkatý celer

Stonky řapíkatého celeru umístíte do nízké mísy a misku vložte na slunce. Postupem času budou nové lístky růst a růst. Po třech dnech jej přesaďte do truhlíku či květináče s půdou.

Česnek

Když začnou ze stroužku česneku růst nové výhonky, umístěte jej do sklenice či mísy s malým množstvím vody. Později jej přesaďte do truhlíku či květináče s půdou. Nové klíčky česneku mají jemnější chuť a jsou skvělé pro těstoviny, saláty i další pokrmy.

Jarní cibulka/pórek

Použijte kořeny jarní cibulky nebo pórku, aby rostly nové. Kořen vložte do vody, nechte jej na místě, které je dobře osvětlené.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button