Ostatní

Jak skladovat česnek a cibuli, aby vám vydržely několik měsíců

Mnozí lidé mají tendenci kupovat česnek a cibuli ve velkém množství. Bohužel často vyhazují své zásoby dříve, než je stihnout zpracovat. Pokud jste jedním z těchto lidí a česnek nebo cibule vám dlouho nevydrží čerstvé, pak pro vás je určen tento článek.

Jak poznáme zdravou plodinu

Česnek, který to má již „za sebou“, má na horní straně menší zelený výhonek. Cibule má zase na povrch trochu plísně. Ať už tyto plodiny skladujete nebo se chystáte k jejich nákupu, vyhýbejte se těmto znakům. Když se vám to v domácnosti stane, nemusíte je vyhazovat. Jedná se o ideální čas, kdy je zasadit. Můžete si tak pěstovat vlastní cibuli a česnek.

Jak správně skladovat česnek a cibuli

Skladování je velmi jednoduché, ale nejdříve je zapotřebí opatřit si pár důležitých věcí:

  • zdravou cibuli a česnek
  • hnědé papírové sáčky na svačinu
  • kancelářské sponky

Máme všechny potřebné věci a jdeme na to. Jako první vytvoříme díry do sáčku. Ty nemusí být příliš velké, ale mělo by jich být dost, aby sloužily jako ventilace. Zda vytvoříte díry z jedné strany nebo na obou, je na vás. Jen se postarejte o to, že sáček bude v jednom kuse.

Naplňte sáček do poloviny a vršek úhledně uzavřete a zajistěte sponkou.

Díry slouží pro cirkulaci vzduchu, který bude proudit kolem zeleniny. Sáček udrží cibuli a česnek déle čerstvý. Uchovávat tyto plodiny můžete na místě, na jakém jste zvyklí.

Existují další faktory, které přispívají k účinnosti této metody. Vše závisí na světelných podmínkách, teplotě a vlhkosti skladovacích prostor.

Další tipy pro skladování

1. Žádné brambory blízko cibule a česneku

Brambory uvolňují plyny, které ničí cibuli i česnek. Ujistěte se, že se brambory nedostanou do blízkosti a mějte tyto plodiny oddělené.

2. Žádné uzavřené plastové sáčky

Otevřený papírový nebo plastový sáček je rozhodně dobrý nápad. Problém je, že pokud je sáček uzavřený, nedostatek vzduchu způsobí rychlejší zkázu a urychlí proces klíčení.

3. Vyhněte se chladu

Chraňte cibuli a česnek před chladem. Uložte je na tmavé a suché místo. Ideální je suterén. Rozhodně je neukládejte v lednici, kde chlad cibuli změkčí, což vede k uvolňování zápachu, který ovlivní chuť ostatních potravin.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button