DetoxikaceJídlo a stravování

Pomůže vám opěvovaná voda s citronem s hubnutím? Konečně známe fakta

Asi každý, kdo se kdy pokoušel hubnout, narazil na internetu na jednoduchý návod – stačí po ránu pít vodu s citronem a kila půjdou dolů skoro sama. A je stále dost lidí, kteří tomuto prostředku věří, a dokonce jej považují za nezbytný krok v jejich stravovacím režimu. Proč bychom to ale měli dělat? Má tento návyk nějaké reálné opodstatnění? Zkusme zjistit, zda vám voda s citronem může skutečně pomoci.

Ovlivní, jak vám chutná

Asi vás nepřekvapí, že citrónová voda je prakticky bez kalorií. Voda sama o sobě němá kalorie žádné a pár kapek citronu jich obsahuje skutečně zcela zanedbatelné množství. Zajímavé ale je, že když si dáte citronovou vodu namísto té klasické čisté, budete se cítit více zasyceni. Snadno tedy můžete nahradit vysokokalorický nápoj, který byste si jinak dali, za naprosto dietní nápoj, který ale chutná podobně dobře. Může tedy být výhodné konzumovat citronovou vodu s jídlem, protože sníží vaši chuť k jídlu a pomůže vám udržet chutě na uzdě.

Pomůže i spalování tuků?

Citronová voda pomáhá tělo velmi dobře a efektivně hydratovat. Hydratace je zároveň zcela klíčová pro optimální metabolismus živin a zajišťuje udržení konstantní tělesné teploty. Správná hydratace má samozřejmě i znatelný vliv na využití tuku jako zdroje energie. V podstatě se dá říct, že čím lepší hydrataci tělu dodáte, tím lépe budete spalovat tuky. Pokud tedy máte problémy s pravidelným přísunem vody, není se čemu divit, že se vám nedaří hubnout. 

Dokáže zrychlit matabolismus?

Dostatečné pití vody (a to samozřejmě i té s citrónem) má potenciál zrychlit váš metabolismus. Je dokázáno, že při vypití dvou litrů nekalorických tekutin za den dokážeme navíc spálit až o 100 kcal více za jediný den. To už může být docela zajímavý rozdíl, který sice nezpůsobí, že budete hubnout jen tak z ničeho nic, ale může vám to ve vašem úsilí pomoci.

Citronová voda pomůže i během kalorického deficitu

Existují studie, které se věnovaly konzumaci tekutin před jídlem během nízkokalorické diety a jejím vlivem na výsledky hubnutí. Tyto výsledky se ukázaly být jako poměrně překvapivé, neboť lidé, kteří konzumovali půl litru studené vody před jídlem, dokázali hubnout rychleji. Jejích ztráta hmotnosti se během sledovaného časového intervalu 12 týdnů zvýšila až o 44 %.

Všechno to dokáže voda sama o sobě, tak proč k ní přidávat citron?

Nyní se dostáváme k té vůbec nejzásadnější otázce. Jak jsme si ukázali, voda skutečně dokáže s naším metabolismem dělat divy. Jak bylo ale řečeno, dělá to voda, nikoliv citronová šťáva. Jaký má tedy smysl přidávat do vody citron, když nedělá žádný rozdíl? Pravdou je, že co se týče hubnutí, je jedno, jestli pijete vodu s citrónem, nebo čistou vodu.

Ale jedna významná výhoda zde přeci jen je – pokud si dopřejete vodu s citronem, je velmi pravděpodobné, že dokážete vypít více vody, a tím pádem i lépe své tělo hydratovat s získat výše zmíněné benefity.

Je ale třeba dávat si pozor na zdraví zubů. Voda s citrónem totiž může narušovat zubní sklovinu, a u citlivějších zubů může skutečně přispívat k tvorbě zubního kazu. Dopřejte si ji tedy spíše výjimečně během dne, ale raději na ní nestavte celý svůj pitný režim. Měli byste jej řešit hlavně prostřednictvím obyčejné vody, ale třeba také neslazených ovocných čajů. Tak se vám podaří dosáhnout těch vůbec nejlepších výsledků a vaše zdraví i celkvoá kondice budou vzkvétat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/lemon-water-for-weight-loss

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Nadi Lindsay ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button