Jídlo a stravováníZdravé tipy

Zázračné „déčko“. Posílí imunitu a vyřeší i vaši únavu a deprese. Užívejte jej ale ve vhodné formě

Za současné situace možná více než kdy jindy dbáme na svou imunitu a snažíme se ji všemožnými cestami posilovat. V poslední době se hodně mluví o různých doplňcích stravy, které bychom měli do svého jídelníčku zahrnout, aby vše fungovalo tak, jak má. Pokud ale nevěříte všemu, co se kde říká a píše, a máte pochybnosti, jak to vlastně je, zaměřte se jen na jedinou věc – a tou je vitamín D.

Ten je bezpochyby jedním z nejdůležitějších, ale bohužel také jedním z nejvíce opomíjených vitamínů. Nemáme jej dostatek, jelikož se v posledních letech výrazně mění náš životná styl, stravovací návyky i výživnost potravin. Kde jej tedy získat a jak na to, aby doplňky stravy s obsahem tohoto vitamínu skutečně fungovaly?

Proč je „déčko“ tak důležité?

V prvé řadě je třeba zmínit, že existuje více forem tohoto vitamínu. Pro naše tělo je však nejpodstatnější vitamín D3. Ten působí na mnoha úrovních našeho organismu. Především zabezpečuje minerální rovnováhu a fungování celého organismu. Kromě toho je ale odpovědný také za regulaci genů a možná nejznámější je, že se stará také o dobrý stav našich svalů a kostí. V posledních letech se ale stále více ukazuje, jak nepostradatelný je i pro naši imunitu.

Odkud vitamín přirozeně čerpat?

Vitamín D3 je možné získat díky pobytu na slunci. Naše holá a ničím neošetřená kůže totiž dokáže vitamín přirozeně syntetizovat za působení UVB záření. Je ale nezbytné, abychom byli vystaveni slunečnímu záření v dostateční intenzitě a také bez ochranných krémů. Pokud se tedy celoročně poctivě mažete krémem s ochranným faktorem, moc vitamínu ze slunce nezískáte.

Kromě slunečního záření však můžeme vitamín D3 získávat také z živočišných zdrojů. Jde především o vaječné žloutky, kaviár, mléko, játra, rybí olej a tučné ryby jako je například losos či makrela.

Z výzkumů je ale patrné, že nedostatkem tohoto vitamínu trpí velká část populace. Důvody jsou nejspíš nabíledni. Většinu dne trávíme v uzavřených prostorech, takže naše pokožka se nemá šanci dostat do kontaktu s přímými slunečními paprsky. Pokud se také podíváte na seznam potravin, které vitamín D3 obsahují, je patrné, že to není zrovna běžný jídelníček průměrného Evropana, a proto je nezbytné vitamín D dodávat uměle.

Jak se projeví nedostatek vitamínu D?

  • Časté onemocnění. Právě proto, že vitamín D udržuje naši imunitu v dobré kondici, bývá často prvním signálem to, že často trpíme nemocemi, které se vrací a obtížně se léčí. Největší problém přitom nastává během zimních a podzimních měsíců, kdy jsme vystaveni slunečnímu svitu mnohem méně než v letním období.
  • Únava a deprese. Jste neustále vyčerpaní a chybí vám pozitivní myšlení nebo dobrá nálada? Možná za vším stojí nedostatek vitamínu D. Je prokázané, že dostatečným příjmem vitamínu D lze úspěšně bojovat s depresemi.
  • Bolest kostí a kloubů. Bolest kostí a kloubů může být častým signálem nedostatku vitamínu D. Vitamín D je totiž klíčový v usnadnění absorpce látek jako je vápník či fosfor, a má tak velice pozitivní vliv na zdraví našich kostí a kloubů.

Kolik vitamínu D potřebujeme?

To záleží na mnoha různých faktorech. Doporučená denní dávka se často liší, obvykle se však pohybuje kolem 400 až 800 IU (10 až 20 mcg). Pokud ale trpíte dlouhodobým nedostatkem tohoto vitamínu, může být vhodné přijímat alespoň po nějakou dobu dávky okolo 2000 IU pro dosažení optimálního množství vitamínu D v krvi. S vyšším příjmem by také měli počítat zejména lidé vyššího věku, těhotné ženy, lidé tmavé pleti nebo obézní lidé.

Jaké vybrat správný doplněk?

Nyní přichází ta náročná část – jak se zorientovat v široké nabídce a vybrat kvalitní doplněk, který skutečně něco umí. Není to snadné, ale i v nabídce různých preparátů se dá s pomocí několika vodítek zorientovat.

  • Hledejte certifikaci. Doplňky stravy vždy nakupujte pouze od ověřených a certifikovaných výrobců a značek, kteří zaručují výrobu suplementů například v souladu s normou ISO 9001. Na obale si tedy vždy přečtěte, zda je tento výrobek vyroben v souladu s těmito normami. Ty totiž prokazují kvalitu suplementů a dodržení určitých standardů při jejich výrobě.
  • Forma je klíčová. Vitamín D je možné doplnit skrze suplementaci ve dvou formách, a to ve formě vitamínu D2 či D3. Pokud je to možné, kupujte spíše vitamín D3. Ten je pro naše tělo důležitější a využitelnější.
  • Množství problém neřeší. S nedostatkem vitamínu D je spojeno mnoho možných zdravotních problémů či komplikací. Potíže si však můžete způsobit i tehdy, pokud budete vitamín D nadužívat. Pokud chcete vše udělat skutečně správně, můžete si nechat zjistit hladinu vitamínu D v krvi a teprve v případě potřeby jej začít doplňovat prostřednictvím doplňků stravy.
  • Hodí se po tučném jídle. Vitamín D je vitamínem rozpustným v tucích. Proto se vyplatí podpořit jeho absorpci právě konzumací tučných potravin. Naše tělo tak potřebuje pro jeho správnou absorpci dostatečné množství kvalitních tuků získaných ze stravy. V určitém výzkumu bylo dokonce zjištěno, že lidé, kteří brali vitamín D po tučném jídle, měli o 32 % lepší absorpci tohoto vitamínu. Můžete si tedy tobolky dopřát například po vejcích, avokádu nebo tučných sýrech.
  • Přidejte K2. Doporučuje se konzumovat vitamín D3 v této kombinaci. Vitamín K2 totiž napomáhá správné absorpci a využití vitamínu D3. Kvalitní doplňky stravy nabízí tyto dva důležité vitamíny přesně v tomto spojení a vyplatí se do nich investovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button