Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

9 úžasných potravin, které pomáhají předcházet vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů se objevuje u mužů i u žen. Jde o problém, který je citlivý a to pro obě pohlaví. Ženy si na vlasech zakládají, na účesu a kvalitě obecně. Muži naopak trpí, když jim začnou vypadávat vlasy, což je projev stárnutí a objevuje se pleš. Jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů je androgenní hormon dihydrotestosteron (DHT), který je odvozený z testosteronu. Vlasy jako takové jsou tvořeny z bílkovin, které se jmenují keratin a produkují se ve vlasových folikulech. Ty produkují nové vlasové buňky, staré buňky se vytlačují skrz povrch pokožky.

Co způsobuje vypadávání vlasů?

Je mnoho faktorů, které ovlivňují nebo přímo zapříčiňují vypadávání vlasů. Jaké faktory to jsou?

  • Léky (chemoterapie)
  • Hormonální nerovnováha
  • Nedostatek železa
  • Příliš mnoho stresu a stresových situací
  • Onemocnění štítné žlázy
  • Infekce

Co je to dihydrotestosteron (DHT)?

Dihydrotestosteron (DHT) je derivát mužského hormonu testosteronu, je nepřítelem vlasových folikul. Ve skutečnosti DHT je jedním z nejčastějších faktorů, který zapřičiňuje vypadávání vlasů a androgenní alopecie (takzvané mužské nebo ženské plešatosti). DHT se vyrábí z testosteronu enzymem 5-alfa-reduktázy. Přibližně 5% volného testosteronu se obvykle převádí na DHT. Způsobuje zmenšování vlasových folikul, mají kratší životnost a snižuje se tak produkce vlasů.

9 metod léčby vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů je špatné a všichni se proti tomu snaží nějakým způsobem bojovat. Kupujete si různé pilulky, šampony, balzámy a děláte vše proto, aby vlasy nevypadávaly. Zkuste se zaměřit na tyto přírodní byliny a živiny, které mohou zastavit přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT).

Saw palmetto

Tímto názvem se označuje palmovitý typ rostliny odborně zvané Serenoa plazivá. První výsledky výzkumu ukázaly, že amoxil extrakt má několik antiandrogenních účinků. Bylo prokázáno, že je velmi účinný při snižování aktivity 5-alfa-reduktázy a zabraňuje tak konverzi testosteronu na DHT. Odborníci naznačují, že denní dávka 160mg tohoto extraktu může poskytnout vlasům sílu a podpoří je. Není vhodný pro děti a není dobré je kombinovat s jinými léky. Vždycky je dobré se poradit s lékařem.

Kořen kopřivy

Kořen kopřivy má silné antiandrogenní vlastnosti a podporuje růst vlasů. Kořen a listy obsahují chemickou látku známou jako beta-sitosterol. Ten blokuje aktivitu enzymu 5-alfa-reduktázy a blokuje tak převod testosteronu na DHT. Tím se brání vypadávání vlasů u mužů i u žen.

Dýňové semínko

Dýňové semínka mají silné antiandrogenní vlastnosti a podporují tak růst vlasů. Semínka obsahují přírodní chemické látky, které potlačují aktivitu DHT a jeho 5-alfa-reduktázy. klinické studie, které byly provedeny ukazují, že pacienti, které pravidelně používají dýňový olej ze semen ve své stravě mají lepší vlasy a to zhruba o 40% během 24 týdnů. Dýňová semínka obsahují sloučeninu známou jako beta-sitosterol, který blokuje enzym 5-alfa-reduktázy a zabraňuje testosteronu převádět se na DHT. Navíc jsou dýňová semínka bohatým zdrojem delta-7 sterine, což chrání buňky před škodlivými účinky DHT.

Zelený čaj

Nedávné experimenty ukazují, že ti, kteří konzumují správnou dávku zeleného čaje, podporují růst vlasů. Další studie potvrzuje, že růst vlasů podporuje polyfenoly, které se v zeleném čaji objevují. Zelený čaj je jedním z nejlepších přírodních prostředků, které blokují aktivitu DHT. Bílý čaj je rovněž zdrojem polyfenolů. Tyto polyfenoly, které najdete v zeleném a bílém čaji blokují aktivitu prostaglandinu D2, které přispívají k vypadávání vlasů.

Fallopia multiflora

Neboli Rdesno mnohokvěté či zkráceně také fo-ti. Jde o rostlinu z Číny, je to starobylý lék, který se využívá k léčbě plešatosti a vypadávání vlasů. Zdravé dávky fo-ti mají zpětný vliv na šedivé vlasy a vlasové folikuly. Stávají se silnější.

Rybí tuk

Rybí olej má mnoho zdravotních výhod, jeho vysoký obsah omega-3-mastných kyselin může snížit přebytek hromadění DHT. Špatné stravovací návyky a nízký příjem esenciálních mastných kyselin je jedním z důvodů nadměrného hromadění DHT. Omega-3 také vyrovnává hormony v těle a tím skvěle reguluje aktivitu 5-alfa-reduktázy. Rybí olej zlepšuje metabolismus a posílení imunity. Posiluje vlasové folikuly a zvyšuje odolnost vůči infekcím.

Rajčata, meloun, mrkev a mango

Obsahují lykopen, který inhibuje přirozeně DHT. Pomáhá tak vlasům a jejich růstu.

Ořechy

Ořechy jako mandle, oříšky, vlašské ořechy jsou prospěšné, když je do svého jídelníčku přidáte, pomůžete vypadávání vlasů. Obsahují omega 3 mastné kyseliny a zároveň je velmi dobrým zdrojem zinku, který může pomoci zabránit vypadávání vlasů.

Zelená zelenina

Špenát, brokolice a jiný zelená zelenina je perfektním zdrojem pro vitamín A a C. Tato zelenina pomáhá vlasům, aby nevypadávaly a byly krásné.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button