Péče o těloZdravé tipy

Co pomůže na vysoký krevní tlak? Zkuste doplnit tyto klíčové látky

Vysokým krevním tlakem v současné době trpí velké množství lidí. Jedná se jednoznačně o jedno nejrozšířenějších onemocnění. Vyznačuje se hodnotami krevního tlaku 140/90 mm Hg nebo výše. Pro naše tělo představuje tento stav závažný problém, který rozhodně není radno podceňovat. Hrozí nám bolesti hlavy, ale i zvýšené riziko infarktu, srdečního selháním, mrtvice nebo poškození ledvin.

Pravdou ale je, že právě při vysokém krevním tlaku může hrát zcela zásadní roli životní styl. I tak je ale nutné nemoc léčit pomocí vhodných medikamentů. Nicméně pokud skutečně chcete s vysokým tlakem zatočit, je to možné i díky vhodně nastavenému stravování, které bude obsahovat všechny potřebné látky. Co vám může pomoci?

Draslík

Jedná se o látku, která hraje v regulaci krevního tlaku klíčovou roli. Má totiž za úkol podporovat vylučování sodíku do moči, čímž napomáhá uvolnění cévních stěn. Řada studií také potvrdila, že právě doplňování draslíku mělo za následek snížení systolického i diastolického tlaku.

Co si dopřát? Tyto potraviny obsahují ve zvýšeném množství draslík a při vysokém krevním tlaku se je vyplatí jíst ve zvýšené míře:

  • bílé fazole
  • sušené meruňky
  • sušené švestky
  • špenát 
  • avokádo

Je samozřejmě možné draslík doplňovat i pomocí vhodných doplňků stravy. Nutné je však vědět to, že tyto suplementy mohou být pro osoby s poškozením ledvin nebezpečné. Dřív než je začnete brát, je proto vhodné poradit se s lékařem.

Hořčík

I tento prvek vám umožní regulovat tlak. V těle zasahuje do mnoha dalších procesů, ale má prokazatelný vliv i na snížení hladiny systolického i diastolického krevního tlaku. Velké množství hořčíku se dá najít v ořeších, špenátu, bramborách, černých fazolích, avokádu nebo hnědé rýži. Můžete jej také snadno doplnit pomocí vhodných suplementů, které mimo jiné pomáhají i se snížením míry únavy a vyčerpání.

Kyselina listová

Vysoký krevní tlak bývá velmi nebezpečný a nežádoucí také v těhotenství. Kyselina listová je přitom během tohoto období zcela nezastupitelná. Zajišťuje normální průběh těhotenství i vývoj miminka. Kromě toho se ale podílí i na snižování krevního tlaku, což vede k řadě pozitivních účinků. Kyselinu listovou však není dobré doplňovat jen v těhotenství – využití najde i v jiných fázích života. Tuto důležitou látku najdeme převážně v listové zelenině, chřestu, luštěninách, vejcích, brokolici nebo semínkách.

Vláknina

Dostatečné množství vlákniny v jídelníčku je nezbytné pro normální trávení. Kromě toho má však vláknina mnoho dalších výhod, včetně prevence onemocnění srdce, cév a některých nádorových onemocnění. Umí také snižovat hladinu cholesterolu nebo právě i krevního tlaku. Doporučená denní dávka vlákniny je okolo 25–30 g, ale většina lidí na toto množství z běžné stravy vůbec nedosáhne. Nejlepšími zdroji vlákniny jsou ovoce a zelenina, ovesné vložky, lněné semínko a celozrnné produkty.

Nitráty

Nitráty neboli dusičnany jsou vlastně sloučeniny dusíku, které se v naší stravě přirozeně nachází. V našem těle se přeměňují na oxid dusnatý (NO), který způsobuje relaxaci svalů ve stěnách cév, což napomáhá jejich přirozenému rozšíření. Právě díky většímu průměru cév se může snížit také krevní tlak. Dusičnany najdeme například v bramborách, zelenině, jako je např. červená řepa, celer, ředkev, mrkev a veškeré listové zelenině.

Změňte svůj životní styl

I když tyto suplementy mohou mít pozitivní účinky, přesto hraje nejdůležitější roli váš životní styl. Nestačí občas sníst nějaký vitamín nebo doplněk, ale je nutné především změnit své každodenní zvyky. Co pomůže nejvíc?

  • nekouřit
  • omezit konzumaci alkoholu
  • omezit příjem soli
  • zahrnout do stravy dostatek ovoce a zeleniny
  • praktikovat pravidelný pohyb
  • dbát na dostatek kvalitního spánku

Pamatujte také na to, že na vině vysokého krevního tlaku mohou být i některé léky –aspirin, ibuprofen, antidepresiva nebo antipsychotika. Pokud jste tedy začali trpět vysokým krevním tlakem zničehonic, je vždy dobré poradit se s vaším lékařem.

Vždy je nutné postupovat podle pokynů lékaře a tlak snižovat i pomocí léků. Dlouhodobě vysoký krevní tlak bez léčby totiž vede k závažným následkům, které mohou mít trvalé dopady. Proto nespoléhejte jen na stravu, ale dodržujte doporučený postup od lékaře.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button