Ostatní

Konzumujte tyto byliny pro lepší zdraví srdce a odstranění zánětu!

Ischemická choroba je stále nejčastější příčinou úmrtí a to ve vyspělých zemích. Každým rokem přichází lékaři s novými pilulkami, s novou technikou, která by měla pomoci vyléčit problémy se srdcem. Srdce je nejdůležitější orgán a musí se o něj velmi dobře starat. Příčiny kardiovaskulárních nemocí jsou různé, může za to genetika, kouření, stravovací návyky, problémy s nadváhou, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak a podobně.

Problémy se srdcem

I vědci si uvědomují, že volné radikály, omega-6 mastné kyseliny, vysoké hladiny homocysteinu, cirkulující imunokomplexy v krvi, celkový systémový zánět hrají klíčovou roli v onemocnění srdce. Existuje však sedm druhů rostlin, které mohou pomoci zlepšit celkové zdraví srdce a pomoci zvrátit zánět. Jaké rostliny to jsou a jak je zařadit do svého jídelníčku?

Estragon

Jde o velmi zajímavou bylinu, která obsahuje antioxidanty. Ty pomáhají snižovat poškození způsobené volnými radikály. Estragon není dobré kombinovat s jinými bylinkami jako třeba oregano, bazalka či rozmarýn.

Šalvěj

Tato bylinka se využívá pro snížení hladiny cukru v krvi, brání také nadměrnému pocení, odstraňuje mikroby a mikroorganismy a další a další. Využívá se také při vaření, kdy je skvělá s kuřecím masem, solí, pepřem a trochou olivového oleje.

Bazalka

Bazalku jako takovou můžeme znát z italské kuchyně, kde se velmi hojně využívá. Máte-li rádi tuto bylinku, pak je skvělé jí použít v těstovinách, pestu či v salátech. Bazalka má léčivé účinky, může pomoci léčit bolesti hlavy, rovněž je možno jí využít jako sedativum. Kromě jiného je možno jí využít při zažívacích problémech a také pro léčbu srdce.

Tymián

Jde o jemnou bylinku, která má mnoho odrůd. Každá taková odrůda má svou vlastní typickou chuť. Skvěle se hodí k různým masům, rybám a podobně. výzkumy poukazují na to, že je bohatý na antioxidanty, které ničí volné radikály, pomáhají srdci, ale zlepšují také funkci mozku.

Rozmarýn

Tuto rostlinku je skvělé využít například s pečenými rybami, grilovaným masem. Skvěle chutná s jehněčím masem. Chuť rozmarýnu je mírnější během zimy, takže se může přidávat do zimních dušených pokrmů. Disponuje silnými protizánětlivými vlastnostmi, je tedy skvělou volbou pro lidi s astmatem nebo s revmatoidní artritidou. Pomáhá trávení, zlepšuje průtok krve do mozku a stimuluje imunitní systém.

Kopr

Tato bylinka může pomoci léčit problémy se střevy, pomáhá při trávení, působí proti plynům a detoxikuje játra. Perfektně se hodí pro mořské plody, krabí koláčky nebo také pro lososa. Vyzkoušejte pečeného lososa s citronem, kapary a koprem.

Oregano

Oregano má skvělou chuť, hodí se pro kuřecí maso a různé druhy marinád. Kromě toho má anti-mikrobiální vlastnosti, obsahuje tak víc antioxidantů, než mnoho druhů ovoce či zeleniny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button