Nemoci a komplikacePřírodní léčba

Zbavte se bolesti bez prášků. Pomohou tlakové body i bylinky

Bolest může být pro mnohé z nás nepříjemný každodenní společník, který nám dost komplikuje život. Vyzrát na ni je obtížné – zejména pokud se chceme vyhnout použití pilulek proti bolesti, které mohou mít řadu negativních vedlejších efektů. Existují však i jiné cesty – přírodní a šetrné, které vám chceme představit. Zapomeňte na chemii a vsaďte na bylinky, reflexní body i uvolňující koupele.

Bolest dokáže znepříjemnit jakoukoliv činnosti. Dokáže nás ochromit natolik, že nezvládneme vykonávat běžné denní činnosti. Může se jednat například o migrénu, namožené svaly nebo křeče při menstruaci. Všech těchto bolestí se dá zbavit i jinak než polykáním růžových pilulek.

Akupresura

Pokud vás přepadla náhlá bolest hlavy, je ideální pokusit se ji zastavit ještě v zárodku – půjde to daleko snadněji než pak hasit již vzniklý požár. Východní medicína již dlouhá léta nabízí řešení bolesti pomocí akupresury, což je mačkání speciálních tlakových bodů na těle. Bod proti bolesti je prý umístěn přímo na čele mezi obočím. Říká se mu třetí oko, a pokud jej budete přerušovaně mačkat přibližně po dobu 30 vteřin, měli byste zažít úlevu od bolesti hlavy, ale také od nervozity a napětí. Podobně byl měl fungovat také bod na ruce, který se nachází mezi palcem a ukazovákem, tam, kde končí měkká tkáň a nahmatáte kost.

Tlakové body u uší

Akupresurních bodů proti bolesti je na těle vícero. Mnoho jich například lze najít v oblasti okolo uší. Na bolesti hlavy platí zejména masáž lalůčků, ta prý pomůže i pokud vás trápí nedostatek sebedůvěry. Jestliže zase máte pocit hučení v hlavě, je možné promačkat linii kolem celého ucha právě v místě, kde přisedá k hlavě.

Bylinky i esenciální oleje

Už naši předkové dobře věděli, že příroda je největší čarodějka a sama nabízí léky na mnohé neduhy včetně bolesti. Velmi dobří pomocníci jsou například máta, heřmánek, tymián nebo rozmarýn, které se hodí nejen k vaření, ale také jako prostředek pro úlevu od stresu a starostí. V krizových chvílích pomůže promnout lístky nebo květy rostliny mezi prsty a několikrát si silně přivonět k vonným silicím. To vás může zbavit bolesti hlavy, ale i rýmy či pocitu vyčerpání. Velmi podobný efekt budou mít i koupené esenciální oleje. Pokud vás trápí bolesti hlavy, vyberte si rozmarýn, neroli, bazalku nebo kardamom.

Čaje

Určitě máte také zkušenost, že bylinkový nálev dokáže ulevit od mnoha potíží. Vsaďte například na čerstvé listy meduňky, které zklidňují, navozují pohodu a klid a uleví při migréně, menstruačních křečích nebo i trávicích obtížích.

Čaje dovedou ulevit i při potížích s křečovými žilami. Využijete bylinky, které pročistí cévy a prokrví končetiny, jako je pelargonie či gotu kola neboli pupečník asijský. Velmi dobře fungují i květy kaštanu nebo plodů jeřábu oskeruše. Jestliže chcete podpořit činnosti svalů, využijte výtažky z pupenů topolu či třezalky, nervy zase podpoří gemmoterapeutikum z bělotrnu a javoru babyky.

Relaxační lázeň

Sílu bylinek můžete využít i prostřednictvím příjemné koupele. Tu můžete připravit z čerstvých i sušených bylin, koupíte ale i hotové soli a koupelové koncentráty, které vám práci usnadní. Nejčastěji se používají k úlevě od bolavých svalů nebo kloubů, pomáhají ulevit namoženým zádům nebo vám usnadní relaxaci. Blahodárné účinky přináší už i jen samotné naložení se do horké vody, které v těle ihned aktivuje relaxační procesy. Voda by měla mít mezi 37 a 42 stupni, důležité je položit se také do pohodlné polohy, která svalům umožní uvolnit se.

Hřejivé náplasti

Pokud doma vanu nemáte, a přesto si chcete dopřát terapii teplem, můžete zkusit prohřívací náplasti s rostlinnými výtažky. Uleví vám již během pár hodin a pomohou od zatuhlých zad, svalové horečky nebo úporných svalových křečí. Vyplatí se mít je s sebou zejména pokud jedete někam na výlet a očekáváte nějakou sportovní aktivitu, při které hrozí svalová únava.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324572

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button