NávodOstatní

Nový partner vašeho ex: Může se stýkat s vašimi dětmi? A co s tím?

Rozchod vždy velmi bolí a nikdy není bez následků. Musíte se s ním vypořádat nejen vy, ale často také vaše rodina, nejbližší přátelé nebo vaše děti. Stále platí, že držet vztah jen kvůli dětem nemá smysl, ale přeci jen je na ně potřeba brát zvláštní ohled a mít na paměti jejich blaho. A s tím také souvisí možné téma, které dřív nebo později přijde – budou se vaše děti stýkat s novým partnerem vašeho expartnera? Pokud se vám tato představa ani trochu nezamlouvá, je dobré začít problém včas řešit. Můžete nějak zabránit tomu, aby vaše dítě trávilo čas s člověkem, kterého neznáte nebo se vám prostě nelíbí?

Děti na prvním místě

Pokud jsou ve vztahu děti, rozchodem bohužel nic nekončí, ale často problémy teprve začínají. Je potřeba dohodnout se na celé řadě věcí, které vám mohou připadat jasné, ale váš bývalý protějšek na ně může mít úplně jiný názor. Dřív nebo později totiž přijde chvíle, kdy si najdete nové partnery, a i ti se logicky stanou součástí života vašich dětí. Ne vždy vám ale bude nový protějšek expartnera sympatický. Může jít jen o pocit, nebo i opodstatněné důvody, ale prostě nechcete, aby se s ním vaše dítě stýkalo. Co teď?

Tato situace není nijak vzácná. V podstatě je pravidelné, že dřív či později se k této situaci musí nějak postavit všichni bývalí partneři. Ne vždy je to problém – zvlášť, pokud jste se rozešli v klidu a nový partner v tom nehrál žádnou roli. Bohužel, často je to přesně naopak.

Negativní pocity jsou přirozené

Je zcela přirozené, že se ve vás může probouzet celá řada negativních pocitů – od lítosti až po nenávist. A když se do toho ještě připletou děti a váš ochranitelský pud, může být oheň na střeše. Nový partner v životě bývalého protějšku může být spouštěčem emočního náporu, který není vždy snadné unést. Zvlášť v případě, že vám samotným se nový vztah nedaří najít, případně je váš ex natolik necitlivý, že vám svého nového partnera a jeho kvality předhazuje, aby vás ještě více naštval. Pokud jde ale o kontakt s dětmi, je vždy potřeba jednat s chladnou hlavou a podívat se na situaci realisticky.

Vyhodnoťte situaci

Je potřeba si především zcela pravdivě a nezaujatě odpovědět na otázku, zda nový partner představuje pro vaše dítě reálné nebezpečí. Jasná je situace v případě alkoholiků, násilníků nebo jiných podivných existencí, ale problém může být i jen to, že by vaše dítě mohlo být vystaveno jakési negativní propagandě vůči vám. Nepředjímejte to ale automaticky a skutečně si ověřte, jaká je realita. Samozřejmě existují situace, kdy nový člověk v životě vašich dětí opravdu není vhodný.

Nebojte se obrátit na instituce

Pokud to tak skutečně je, je potřeba rázně zakročit. Je-li ohrožen vývoj dítěte a prostředí, do kterého je bráno, je pro něj nevhodné, nemusíte se bránit ani oznámení orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Ten může zahájit řízení, ve kterém může být rozhodnuto o zákazu styku s tímto konkrétním člověkem.

To je ale samozřejmě krajní možnost. Jen samotné antipatie a vaše podezření nestačí. Důvodem také nemůže být to, že dětem kupuje sladkosti nebo jej nenutí jít spát po večerníčku. To jsou věci, které je nutné vykomunikovat.

Komunikace a domluva

Vždy je lepší snažit se situaci řešit domluvou nebo rozumným kompromisem. Mluvte nejen s bývalým, ale také s dítětem, a ideálně i novým protějškem vašeho ex. Pokuste se stanovit nějaká pravidla styku, ale pokud se dohodnete, trvejte také na jejich pečlivém dodržování – a to z obou stran. Je nutné přijmout i osobní zodpovědnost za to, že nyní už nejste s bývalým pár, a to s sebou nese i tyto následky. Jestliže je komunikace nemožná a vztahy opravdu vyostřené, neváhejte požádat o pomoc odborníky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button