NávodPéče o tělo

Jak vstávat za tmy? Zkuste těchto 5 tipů jak být ráno svěží

Temné podzimní nebo zimní ráno, kdy vás budík vzbudí, ale venku to vypadá stejně jako o půlnoci, rozhodně nepatří k tomu nejpříjemnějšímu. Bohužel naše povinnosti nám často neumožňují vstávat během podzimu a zimy se sluncem, a proto je nutné vypořádat se i s tím, že vám prostě z postele vůbec nechce. Je to proto, že náš cirkadiánní rytmus (neboli 24hodinový cyklus spánku a bdění v těle) se přizpůsobuje světlu. Toto spojení se světlem pak vede k tomu, že nejsme nastaveni na to, abychom vstávali za tmy.

Nehledě na roční období jsme biologicky naprogramováni tak, abychom se probouzeli, když vychází slunce, a chodili spát, když zapadá. Je to proto, že sluneční světlo ráno potlačuje přirozenou produkci melatoninu (tzv. hormonu podporujícího spánek) a tma ji v noci zvyšuje.

Problém také je, že celkový úbytek slunečního svitu během dne v chladných měsících způsobuje, že tělo přirozeně produkuje více melatoninu než obvykle, takže jste více ospalí a máte méně energie. Jak to ale udělat, když prostě ráno vstávat musíte? Poradíme, co vám může pomoci.

1. Dodržujte jasný a pravidelný spánkový rozvrh

Cirkadiánnímu rytmu se daří díky rytmu. Dodržování konzistentních časů spánku a vstávání vytváří základní vzorec, na který si vaše tělo nakonec zvykne, i když je v rozporu s přirozeným sklonem těla vstávat se sluncem. Jakmile si stanovíte časový rozvrh, bude se vám snadněji vstávat bez ohledu na počasí, teplotu nebo světlo venku.

2. Zvyšte příjem vitaminu D

V chladnějších měsících je pro nás obtížnější získat svou denní potřebu vitaminu D, protože jedním z jeho hlavních zdrojů je sluneční záření. A studie ukázaly, že nedostatek vitaminu D souvisí se špatnou kvalitou spánku – což jen umocní boj s probouzením se do tmy. Proto lze jen doporučit, abyste jedli více potravin, které jsou bohaté na vitamin D, jako je losos a vejce, nebo užívali doplněk stravy.

3. Používejte budík simulující východ slunce

Ačkoli v zimě nemusíte mít výhodu skutečného východu slunce načasovaného na vaše probuzení, rozhodně můžete nechat technologii, aby vám v tom pomohla. Existují různé typy budíků, které napodobují skutečný východ slunce a mohou zaplavit vaší ložnici teplou záři, která vám pomůže probudit se snadněji.

Tato světla na probuzení mohou mít na váš cirkadiánní rytmus podobný účinek jako skutečné světlo, protože přimějí vaše tělo, aby omezilo produkcí melatoninu, a naopak umožní, aby váš organismus zaplavilo více hormonu kortizolu, který zvyšuje bdělost.

4. Zařaďte do své ranní rutiny skvělou vůni

Pokud jste milovníky slaniny a někdy vás probudila její syčící vůně, víte, jakou sílu má dobrá vůně, která dokáže z postele probudit i ty největší chrapouny. Pokud však nemáte někoho, kdo by vám připravil vaše oblíbené ranní jídlo nebo nápoj ve chvílích, než otevřete oči, můžete zvážit investici do kávovaru nebo dokonce do stroje na chleba s časovačem, který můžete nastavit tak, aby se spustil těsně předtím, než budete muset vstát z postele.

5. Provádějte aerobní aktivity v interiéru

Jakmile se vám podaří vylézt z postele, nejlepší šancí, jak se probudit – bez ohledu na to, jaká je venku tma – je dát se do pohybu. Cvičení uvnitř vám umožní zůstat v teple a útulnu a zároveň vám dodá další dávku energie potřebnou pro začátek dne. Není to úplně snadné, zvlášť když jste ospalí, ale jakmile se dostanete do rytmu, jde top snadněji a za chvíli se budete cítit lépe.

Světlo i fyzické cvičení má schopnost regulovat hormony spojené s cirkadiánním rytmem, zejména pokud se mu věnujete každý den ve stejnou dobu. Pravidelné nastavení našeho denního režimu může vyvolat uvolňování dobrých endorfinů, které pomohou udržet na uzdě všechny nepříjemné pocity, včetně únavy po probuzení, když vás ráno nevítají sluneční paprsky.

ZDROJ: https://info.ancsleep.com/blog/5-reasons-why-sleep-is-essential-for-weight-control-0-0
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button