OstatníPéče o tělo

Je váš lymfatický systém pomalý? Poté vyzkoušejte lymfatický detox!

O lymfatickém systému se obecně moc nehovoří. Jde však o kritickou část těla. V lidském těle je dvakrát tolik lymfatické tekutiny než krve. Jedná se o síť tkání a orgánů, které z lidského těla odstraňují toxiny, odpadní látky a další nežádoucí látky, které vaše tělo mohou zatěžovat. Pokud je lymfatický systém pomalý, způsobuje problémy.

Základní funkce lymfatického systému

Primární funkcí lymfatického systému je transport lymfatické tekutiny. Ta obsahuje bílé krevní buňky, které jsou nástrojem v boji v mnoha problémech a nemocích a to v celém vašem těle. Zdravý lymfatický systém je klíč k zdravému lidskému tělu. Jestliže je váš lymfatický systém přetížený a pomalý, objevují se příznaky, které vám mohou leccos naznačit. Jaké příznaky to jsou?

  • Únava
  • Suchá pokožka
  • Opuchlé či bolestivé ňadra při každém menstruačním cyklu
  • Mírná vyrážka či akné
  • Přecitlivělost
  • Prsteny se tisknou na prsty
  • Bolest nebo ztuhlost po ránu
  • Udržování vody v těle, nadouvání
  • Přírůstek na váze, břišní tuk navíc
  • Oteklé žlázy
  • Příležitostná zácpa, průjem nebo hlen ve stolici
  • Nízká imunita
  • Mírné bolesti hlavy
  • Zvýšený histamin a podráždění způsobené běžnými alergeny

Přestože lymfatická kongesce je vyvolána širokou škálou faktorů, můžeme je zúžit na tři hlavní příčiny:

  • Stres (stres je příčina asi 80% všech chronických zdravotních obtíží)
  • Trávicí nerovnováha (může dráždit střeva, což je klasický důvod pro kongesci lymfy)
  • Nedostatek jódu (pomáhá snižovat účinky toxického prostředí a podporuje lymfatický systém na buněčné úrovni)

Lidské tělo je možno detoxikovat a to hned několika možnými způsoby. Jestliže i vy chcete udržovat lymfatický systém zdravý a silný, pak existují přírodní způsoby, kterými tento systém můžete detoxikovat.

Pití dostatečného množství tekutin

Lymfa je tvořena téměř z 95% vody, tudíž je důležitá pro její zdraví. Ujistěte se v první řadě, že jste dostatečně hydratováni. Díky pití dostatečného množství tekutin zabráníte nesprávnému toku lymfy. Ideální na pití je samozřejmě voda. Kromě ní můžete konzumovat čerstvě vymačkané džusy, vývary nebo bylinné čaje. Ty pomáhají rozpohybovat lymfatický systém při mineralizaci těla a lymfy. Velmi dobrým nápojem, který detoxikuje a čistí všechny orgány a to včetně lymfatického systému je také zelená zeleninová šťáva.

Bylinky

Některé bylinky, jako například echinacea, astragalus (kozinec), pokerot, červený jetel, indický kořen, goldenseal mají schopnost vyčistit lymfatický systém a pomohou také při detoxikačním procesu.

Infračervená sauna

Infračervená sauna proniká hluboko do pokožky a dovolí tak tělu potit se v režimu parasympatického nervového systému, což vyplavuje toxiny. Pro zlepšení lymfatického toku je skvělá cirkulace a uvolňování toxinů, regenerace tkání a teplo.

Opřete nohy o zeď

Lehněte si a nohy opřete o zeď. Zvyšuje se tak lymfatický tok. Stimuluje se aktivace lymfatických ventilů k eliminaci toxinů. Navíc, tento způsob vám může pomoci v noci lépe spát.

Hydroterapeutická sprcha

Jde o sprchu, kde se střídá teplá voda se studenou vodou. Na konci sprchování stačí několikrát přepnout vodu z teplé na studenou.

Cvičení

Jde o nejlepší a přirozený způsob k detoxikaci lymfatického systému. Lymfatická tekutina je tixotropní, což znamená, že když skočíte, tělo zahříváte. To následně pomáhá lymfatické tekutině ve snadnějším toku. Pomůže vyčistit lymfatické uzliny mnohem rychleji a efektivněji. Lymfatický systém funguje nejlépe, když se pohybujete, pomáhá tak udržovat tekutiny v oběhu. Vyberte si jakýkoliv typ cvičení, dokonce i obyčejná chůze může pomoci.

Suché kartáčování pokožky

Pomáhá poskytovat celou řadu pozitivních účinků pro lidské tělo. Umí zlepšit lymfatický tok, optimalizovat detoxikaci, posílí funkci orgánů, zvyšuje úroveň energie.

Jak suché kartáčování provádět:

Ideálně sáhněte po kartáči s přírodními štětinkami. Nejlepší je takový, který má dlouhou rukojeť. Stůjte ve sprše či vaně a začněte s kartáčováním na suché pokožce. Začínejte od nohou a pohybujte se směrem k srdci. Provádějte dlouhé pohyby. Nakonec se přesuňte na ruce a znovu kartáčujte směrem k srdci. Každou oblast kartáčujte několikrát, dávejte pozor na citlivější oblasti, jako například ňadra.

Jakmile je hotovo, dejte si sprchu pro dokončení. Střídejte teplou a chladnou vodu, pro stimulaci krevního oběhu. Poté vše završte použitím kokosového oleje, který pokožce dopřeje hydrataci. Pro dosažení optimálních výsledku toto suché kartáčování využívejte každý den před sprchou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button