KrásaPéče o tělo

Nosit nebo nenosit? Braless móda velí odhazovat podprsenky. Je to ale dobře?

Každá žena zná jistě od puberty nošení podprsenky. Zatímco na začátku se na to asi každá dívka těší, protože je to jistý znak dospělosti, později se může stát, že se z nošení podprsenek stane spíše nepříjemná povinnosti.

Faktem ale je, že podprsenky již mají pořádnou historii. Jejich počátky sahají až do 14. století před naším letopočtem, kdy již byly kresby tohoto prádla nalezeny na malbách mínojské civilizace obývající území dnešní Kréty. Samozřejmě se jednalo o modely hodně vzdálené dnešní podobě známého prádla, ale přeci jen se jistojistě jednalo podprsenky, byť tenkrát měly spíše podobu pruhu látky, který se omotával kolem trupu. Lněné podprsenky pak pocházejí ze středověku a na nich už jsou patrné i náznaky košíčků.

Myšlenka moderní podprsenky pak nejspíše vznikla někdy koncem 19. století. Tehdy se začaly objevovat první návrhy, které již značně připomínají dnešní kousky. V průběhu času se pak podprsenky staly pevnou součástí dámského šatníku, a to nejen proto, že poskytují zásadní oporu pro poprsí, ale řadí se také k módním doplňků, které mohou více či méně být součástí každodenního oděvu.

V dnešní době je však patrné, že ženy často podprsenky vnímají negativně a pokud je to možné od jejich nošení upouštějí. Tato tzv. “braless fashion” se stala v dnešní době poměrně rozšířeným trendem a má stále více přívrženkyň. Je to ale krok správných směrem?

Nošení podprsenky a rakovina prsu

Možná jste také zaznamenaly diskuse o tom, že nošení podprsenky by mohlo mít souvislost s vyšším rizikem rozvoje nádorového onemocnění prsu. Je pravdou, že tento stav je ovlivňován mnoha faktory, ale nošení podprsenky mezi ně nepatří. Mezi daleko zásadnější předpoklady spíše patří genetickými faktory, návyky, životní styl, tělesná hmotnost, konzumace alkoholu nebo kouření, ale i negativní vlivy vnějšího prostředí. Klíčová je samozřejmě také pravidelná prevence v podobě samovyšetření a ultrazvukové/mamografické kontroly. 

Podprsenka a pevnost poprsí

Často se hovoří i o tom, zda má nošení podprsenky vliv na pevnost prsou. V prvé řadě je třeba upozornit na to, že postupná ztráta pevnosti prsou je s věkem zcela přirozeným jevem, na který má navíc vliv celá řada faktorů. Jde o genetické predispozice, změny hmotnosti, těhotenství, kojení nebo kouření. Nošení prádla je pak jen velmi nevýznamným faktorem, pokud vůbec nějakým.

Hovoří se navíc i o tom, že podprsenky mohou udržení pevnosti prsou dokonce napomáhat, a to zejména u žen, které byly obdařeny většími vnadami. Při fyzické aktivitě totiž může vlivem otřesů docházet k mikropoškozením v podpůrných vazech v oblasti prsou, které může následně způsobovat větší povolení vaziva.

Vyplatí se podprsenku občas odložit?

Samozřejmě není nutné nosit podprsenku pořád, ale pokud si od toho slibujete pevnější poprsí, asi se nedočkáte. Nošení podprsenky může spíše zabránit poškození nebo nežádoucímu prověšení prsou.

Kdy je chození bez podprsenky problém

Každá žena by si měla o tom, co bude nebo nebude nosit rozhodovat sama. Pokud však vlastníte větší velikost košíčků, je faktem, že vaše prsa budou rychleji povolovat, a navíc si nenošením podprsenky můžete snadněji přivodit zdravotní potíže spojené například s bolestí zad.

Naopak různé studie potvrzují, že nošení podprsenky se správně zvolenou velikostí a podporou může zlepšit správné držení těla, ulevit přetěžovaným místům a zabránit bolesti.

Podprsenka na sport

Právě při sportovních aktivitách se zvyšuje riziko drobných mikrotraumat ve vazech prsou i postupný rozvoj možných potíží se zády nebo šíjí. Podprsenka by tak měla prsa dostatečně zpevnit, ale nijak by vás neměla omezit v pohybu nebo dýchání.

Existují nějaká rizika nošení podprsenky?

Obecně ně, podprsenka je vždy spíše pomocníkem než naopak, ale pozor – jen pokud nosíte správnou velikost a umíte o podprsenku správně pečovat. Přitom ze statistiky plyne, že nevhodně padnoucí podprsenku nosí až 80 % žen, což vede nezřídka i k nepříjemným problémům.

Špatně zvolená velikost podprsenky zvyšuje riziko vzniku bolesti v již výše zmiňovaných oblastech, ale také může způsobovat bolestivé otlaky nebo odřeniny. Zásadní je také dodržovat pravidla časté výměny a praní podprsenek. Pokud se totiž nebudete řídit základními hygienickými pravidly, hrozí vám i podráždění kůže, vyrážky nebo lokální infekce.

ZDROJ: https://www.elle.com/uk/life-and-culture/culture/a22322591/braless-benefits/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: THIS IS ZUN: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/obloha-osoba-ruka-mraky-1721047/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button